الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Bertempur dengan tentera penjajah berhampiran Masjid Al-Aqsa

12 Mac 2010

Sumber melaporkan, penduduk Palestin bertempur dengan tentera penjajah(Israel) di pertengahan kawasan Masjid Al-Aqsa dan bandar Al-Quds sebelum solat Jumaat, malah pihak penjajah mengenakan kawalan ketat di bandar tersebut dan sekitarnya.

Gambar: Seorang pemuda Palestin rebah akibat dipukul polis Israel berhampiran salah sebuah pintu masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Berita yang dilaporkan memaklumkan bahawa Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak mengarahkan tentera penjajah menutup Tebing Barat(kawalan ketat) selama 48 jam.

Ilyas Karram, wartawan al-Jazeerah dalam laporannya berkata, sejumlah besar tentera Israel dalam lingkungan 1,500 anggota tentera berkeliaran di dalam perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Seorang pengawal Masjid Al-Aqsa turut ditangkap ketika baru hendak memulakan tugasnya di Masjid Al-Aqsa. Selain itu, kedapatan seorang penduduk Palestin cedera akibat pukulan daripada tentera penjajah. Penjajah turut menangkap beberapa penduduk Palestin dalam satu pertempuran.

Sementara itu, Israel hanya membenarkan dalam lingkungan antara 700 hingga 1,000 jemaah Palestin solat Jumaat di Masjid Al-Aqsa. Jelasnya, jumlah tersebut terlalu sedikit berbanding beberapa hari sebelum ini. Jika dihitung, 40,000 jemaah solat dapat memenuhi Masjid Al-Aqsa dan sekelilingnya.

Sebagaimana dinyatakan, pihak penjajah tidak membenarkan penduduk Palestin yang berumur 50 tahun ke bawah memasuki Al-Aqsa.

Sumber turut menyatakan, Israel mengenakan kawalan ketat sebegini sehingga hari selasa kerana bagi meraikan perasmian pembukaan sebuah gereja Yahudi di Kota Lama. Tambahan pula, pihak berkuasa Israel telah memberi kebenaran kepada sebuah kumpulan pelampau Yahudi mengadakan perayaan sempena hari pengenalan 'haikal' yang didakwa.

Tebing Barat dikawal ketat

Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak telah memberikan arahan supaya menutup(perintah kawalan ketat) ke atas tanah-tanah Palestin sehingga malam sabtu.

Gambar: Sepasukan polis Israel mengawal
laluan ke Masjid Al-Aqsa.


Jurucakap tentera Israel berkata, Barak memutuskan penutupan keseluruhan ke atas Tebing Barat selama 48 jam. Takilmat tersebut disampaikan kepadanya(jurucakap tentera) ketika diminta hadir ke pejabat Menteri Pertahanan itu.

Polis Israel khuatir dengan ketegangan yang bakal tercetus, bukan sahaja di bandar Al-Quds malah keseluruhan Tebing Barat. Jelas polis Israel bahawa pasukan-pasukan unit polis akan dikerah ke kawasan Al-Aqsa, Kota Lama, dan perumah terbesar di timur Al-Quds kerana sumber maklumat risikan mendapati penduduk Palestin akan mengadakan rusuhan, menurut pihak polis Israel. Sumber 12/03/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

Read more...

Israel serang Gaza

Menurut sumber, Israel mengebom sebuah kilang di Khan Yunis, selatan Semenanjung Gaza.

Sementara itu, Israel turut melancarkan serangan udara ke atas kawasan yang bersempadan antara Semenanjung Gaza dengan Mesir. Sumber 12/03/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS