الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

PBB: Konflik Israel-Palestin dalam 'kebuntuan yang mendalam'

26 Julai 2011

Laporan jam 08:37 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 07:37 malam, waktu Mesir

Oleh: DPA

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu(PBB) mengakui hari ini bahawa proses dari sudut politik untuk menyelesaikan konflik Israel-Palestin berada dalam 'kebuntuan yang mendalam dan berterusan'. Hal ini yang telah mendorong pihak Palestin mencari jalan alternatif beralih ke PBB.

Penyelaras khas PBB bagi proses keamanan Timur Tengah, Robert Serry memberitahu Majlis Keselamatan PBB, "Usaha-usaha untuk memaksa kedua belah pihak untuk meneruskan rundingan juga adalah "amat sukar".

Kata Serry lagi, "dalam ketiadaan rangka kerja untuk perbincangan yang mendatangkan hasil serta aktiviti bina penempatan Israel yang berterusan telah memaksa rakyat Palestin bertindak aktif menerokai dan mendekati(mengangkat aduan) PBB.

Beliau merujuk kepada perancangan Palestin yang menuntut PBB memberikan pengiktirafan sebuah negara kepada Palestin ketika berlangsung Perhimpunan Agung PBB dalam sesi pembukaan mesyuarat tahunannya pada pertengahan bulan September.

Pasa hari Selasa yang lepas, Duta Israel ke PBB, Ron Prosor telah memberitahu Majlis Keselamatan bahawa tindakan sebelah pihak Palestin ke arah pembentukan negara sendiri pada bulan September "ini tidak akan membawa keamanan ke rantau kita."

Bercakap dalam perdebatan bulanan mengenai keadaan di Timur Tengah, Prosor berkata bahawa "inisiatif Palestin di PBB boleh menarik pandangan bagi sesetengah orang, namun mereka mengalihkan perhatian dari jalan keamanan yang sebenar." Sumber 26/07/2011, web berita Haaretz.com

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS