الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengebom jentera perang Israel, penjajah kekang dua perarakan aman

18 Jun 2010

RAFAH - Kumpulan pejuang Palestin, ALWIYAH NASEER SALAHUDIN, sayap tentera Barisan Penentangan Masyarakat mengumumkan bahawa kumpulan pejuangnya mengebom jentera-jentera perang Israel yang sedang berkumpul berhampiran pintu gerbang yang dikuasai tentera Israel di timur Rafah Gaza. Dinyatakan, ALWIYAH melancarkan 3 serangan roket jenis 'hawn' ke atas sasaran pada tengahari tadi.

ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN dalam kenyataan yang disampaikan kepada agensi berita bahawa, 'pengeboman itu mensasarkan sebuah perkumpulan tentera penjajah di pintu gerbang tersebut. Berikutan itu, helikopter penjajah melakukan pendaratan bagi memindahkan mangsa yang tercedera.'

Kumpulan pejuang itu menjelaskan lagi, bahawa 'tentera penjajah kelihatan mengalami kekeliruan sebaik sahaja pengeboman itu dilakukan', dinyatakan lagi operasi ketenteraan ini adalah bagi membalas penentangan penjajah yang tidak pernah putus. Malah mempastikan lagi bahawa penentangan ini adalah satu-satunya pilihan untuk pembebasan.

Sementara itu, di Ramallah pula, agensi berita melaporkan berpuluh-puluh penunjuk perasaan dari kalangan penduduk Palestin dan aktivis luar mengalami kecederaan ekoran kekangan tentera penjajah ke atas dua perarakan aman di Bil'in dan Ni'lin yang menentang pembinaan tembok pemisah dan pembinaan penempatan Israel.

Sebagaimana dilaporkan, dua perarakan itu berlangsung sebaik sahaja selepas solat Jumaat yang menuju ke arah kawasan(tanah) yang dikuasai penjajah.

Abu Umairah, anggota Jawatankuasa Penentangan Tembok Pemisah di Bil'in menjelaskan bahawa tentera-tentera penjajah yang berada di sebalik tembok pemisah terus menembak gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan setibanya di kawasan yang dikuasai penjajah. Akibatnya, berpuluh-puluh dari penunjuk perasaan mengalami kecederaan yang disebabkan sesak nafas dan pedih mata. Sumber 18/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

SARAYA AL-QUDS serang unit khas tentera Israel

KHAN YUNUS - SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI mengumumkan pihaknya melancarkan lima serangan pelancar roket jenis 'hawn' ke arah sekumpulan unit khas tentera Israel berdekatan pos Kissufim, selatan Gaza.

Kumpulan pejuang tersebut menyampaikan keterangan itu kepada agensi berita menjelaskan bahawa salah satu dari unit pejuangnya telah menyerang sekumpulan unit khas tentera Israel pada jam 1.50 pagi(Mesir/Palestin) yang menceroboh masuk ke Gaza melalui kawasan 'Al-Wad', barat Kissufim, lantas memaksa unit khas Israel berundur.

SARAYA AL-QUDS menyatakan haknya bagi menentang dan menghadang sebarang tentangan dari Israel. Malah turut menegaskan bahawa terus berpegang dengan pilihan untuk penentangan sehinggalah seluruh tanah Palestin dibebaskan. Sumber 18/06/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS