الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan zionis di Khan Yunus dan Nuseirat

27 November 2011

Laporan jam 06:34 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 06:34 pagi, waktu Mesir
Jam 12:34 petang, waktu Malaysia

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis menyasarkan dua serangan udara di Khan Yunus dan Nuseirat awal pagi ini.

Serangan udara yang pertama, pesawat tempur jenis F-16 melepaskan dua serangan peluru misil ke atas sebuah rumah kaca pertanian(untuk tanaman) di utara bandar Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Sebelum ini, rumah kaca pertanian yang terletak berhampiran kilang simen Abu Taha di utara Khan Yunus telah diserang lima peluru misil lantas mengakibatkan terjejas teruk dan tidak dilaporkan sebarang kecederaan.

Dalam serangan kedua, pesawat pengintip zionis tanpa pemandu pula menyerang sebuah rumah tanpa penghuni di kawasan Az-Zahra'. Sumber menyatakan, kedudukan rumah tersebut betul-betul berada di belakang menara bandar Az-Zahra' di sebelah barat Mukhayyam Nuseirat, Gaza Tengah.

Berikutan kedua-dua serangan udara zionis di Semenanjung Gaza awal pagi ini, tiada sebarang laporan mengenai kecederaan dinyatakan.

Balas serangan roket

Sedemikian itu, radio penjajah menghebahkan bahawa angkatan tentera udara zionis telah melancarkan dua serangan udara awal pagi ini ke atas dua buah lokasi milik kumpulan bersenjata Palestin di Semenanjung Gaza. Jelas sumber itu lagi, serangan zionis tepat mengenai sasaran.

Sumber ketenteraan zionis mendakwa, pengeboman ini dilakukan bagi membalas serangan roket yang gugur di sekitar Majlis Daerah Eshkol pagi semalam(Sabtu).

Sewaktu laporan ini diterbitkan, pesawat-pesawat tempur zionis masih berlegar-legar di berbagai-bagai sudut ruang udara Gaza. Sumber 27/11/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

Read more...

Karikatur: Sepakat lindung-melindungi

Sumber karikatur, web berita AL-JAZEERAH

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS