الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Aktivis zionis halang bas bawa keluarga tahanan

21 September 2011

Laporan jam 12:23 petang, waktu Palestin(Tebing Barat)
Jam 11:23 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Puluhan dari aktivis zionis(Israel) telah menghalang perjalanan dua buah bas yang membawa keluarga para tahanan Palestin sewaktu dalam perjalanan menuju ke penjara Nafhah. Jelas dari sumber bahawa tindakan halangan itu dilakukan oleh aktivis-aktivis yang bersimpati terhadap nasib seorang tentera rejim zionis, Gilad Shalit yang berada dalam tawanan pejuang Palestin di Semenanjung Gaza.

Radio Israel versi hebrew(Ibrani) berkata, hampir 40 aktivis zionis dari badan-badan tertentu yang bertindak demi pembebasan Gilad Shalit telah merintangi sebatang jalan yang dilalui dua buah bas berhampiran daerah 'متسبيه رامون'. Sebagaimana yang disebutkan, bas berkenaan membawa ahli keluarga tahanan Palestin ketika dalam perjalanan menuju ke penjara padang pasir 'Nafhah'.

Memetik kata-kata dari aktivis zionis, "selagimana sebarang tindakan untuk melawat Shalit tidak dibenarkan, maka tidak boleh izinkan orang Palestin menziarahi ahli keluarga mereka yang terpenjara di Israel."

Berikutan kejadian, satu pasukan polis zionis telah tiba di lokasi berkenaan serta meminta para demonstran dari kalangan aktivis zionis agar membuka kembali rintangan di pertengahan jalan bagi membolehkan dua buah bas berkenaan meneruskan perjalanan menuju ke penjara padang pasir 'Nafhah'. Sumber 21/09/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS