الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Delegasi Amerika tinjau tembok keluli

17 Mac 2010

Sumber dari Mesir hari ini melaporkan bahawa sebuah delegasi keselamatan Amerika meninjau kawasan tembok keluli di Rafah yang dikawal rapi. Sebagaimana dinyatakan, delegasi tersebut disertai beberapa pakar yang diketuai seorang penjawat tinggi ketenteraan Amerika di kedutaan Amerika, Kaherah.

Menurut sumber, delegasi tersebut tiba di Lapangan Terbang 'Arish tengahari tadi. Sebaik tiba, delegasi Amerika mengadakan pertemuan dengan pegawai-pegawai keamanan di sempadan Rafah.

Pertemuan itu tertumpu kepada kerja penyempurnaan tembok keluli dan mengekang aktiviti terowong bawah tanah Mesir-Gaza.

Sumber turut menjelaskan delegasi tersebut mengikuti penjelasan mengenai pembinaan tembok keluli yang dibina bawah tanah secara berperingkat.

Delegasi Amerika juga mengadakan tinjauan ke sempadan Karem Abu Salim, Mesir-Israel serta bertemu dengan pasukan tentera perdamaian antarabangsa di sebuah Lapangan Terbang, di utara Sinai. Sumber, 17/03/2010, web berita islamtoday.net

Read more...

Pertempuran meletus lagi

Sumber melaporkan, pertempuran antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah meletus lagi hari ini di pos kawalan penjajah Qalandia, Ramallah, Tebing Barat. Sementara itu, di pihak penjajah melalui jurucakap polis Israel bahawa persediaan dari sudut kawalan keselamatan ditingkatkan. Dinyatakan, hampir 3 ribu tentera/polis Israel dikerahkan mengawal keselamatan di seluruh Tebing Barat. Sumber 17/03/2010, berita dan web berita al-Jazeerah, web berita maannews.com

Read more...

Karikatur dan peristiwa
Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS