الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ADL kritik Facebook kerana bantah hapuskan laman “intifadhah ketiga”

26 Mac 2011

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 26/03/2011]

Laman yang mempunyai lebih 308,395 peminat itu bertujuan untuk memarakkan ‘intifadhah ketiga’ di Israel, dan jika Facebook berhasrat untuk menghapuskan juga laman tersebut, seluruh umat Islam akan memboikot Facebook selama-lamanya.

Oleh: Natasha Mozgovaya

Anti Defamation League(ADL) telah merekodkan pada hari Jumaat bahawa satu aduan rasmi terhadap Facebook untuk menghapuskan laman Facebook yang dikenali “Intifadhah Ketiga Palestin”.

____________________________________________
Info:

ADL sebuah NGO pro-zionis yang berpusat di Amerika Syarikat. Peranan ADL adalah memantau laporan media utama mengenai Israel, khususnya media-media massa di Negara-negara Islam dan Arab.

Pautan lain:

1. ADL, wikipedia
2. Web rasmi ADL
3. Abraham Foxman

Laporan asal ADL:

ADL Says Facebook 'Third Intifada' Page Abuses Technology to Promote Terrorist Violence

____________________________________________

“Laman Facebook ini merupakan satu penyalahgunaan teknologi yang teruk, malah menyokong kekejaman pengganas,”
Kata Abraham H.Foxman, Pengarah Kebangsaan ADL(gambar atas, dan di bawah sebelah kiri).

“Walaupun pengendali kumpulan ini menuntut agar dipanggil untuk demonstrasi keamanan, namun laman terbabit melibatkan tuntutan pengikut iaitu; berasaskan dua intifadhah yang lepas. Kita jangan jadi bodoh untuk percaya bahawa kempen untuk intifadhah ketiga ini tidak akan berlaku kekejaman, terutamanya pada situasi sekarang yang menyaksikan peningkatan serangan roket di Gaza, pembunuhan kejam keluarga Fogel di West Bank juga pengeboman pengganas di Jerusalem.”

Laman itu yang mempunyai lebih 308,395 peminat bertujuan menggalakkan kemaraan intifadhah ketiga di Israel, juga memberi amaran bahawa jika Facebook menghapuskan laman tersebut, “seluruh umat Islam akan boikot Facebook selama-lamanya”.

“Kami kecewa kerana Facebook menolak permintaan kami untuk menghapuskan laman ini, yang mana jelas melanggar syarat khidmat mereka,” Ujar wakil ADL dalam satu kenyataan.

“Kali ini kami sangat kecewa kerana melihat pengalaman lalu, Facebook memahami serta menunjukkan sensitiviti apabila diketengahkan perlanggaran peraturan sebagai makluman mereka. Kita akan mendesak Facebook untuk mempertimbangkan keputusannya dan menghapuskan laman ini, yang hanya akan mendorong kekejaman untuk berlaku,” tambah kenyataan itu lagi. Sumber 26/03/2011, web berita haaretz

Read more...

Eropah mahukan PBB bukan AS jadi orang tengah tangani konflik damai di Timur Tengah

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 26/03/2011]

Britain, Perancis dan Jerman berhasrat untuk menjadikan PBB(UN) dan Kesatuan Eropah(EU) sebagai orang tengah dalam perjanjian perdamaian Israel-Palestin, kata diplomat.

Oleh: The Associated Press

Britain, Perancis dan Jerman mahu PBB dan Kesatuan Eropah mencadangkan garis panduan penyelesaian akhir konflik damai Israel-Palestin. Dengan demikian, ia akan membantu pembentukan negara Palestin, kata diplomat PBB.

Gambar, petikan dari haaretz

Ketiga-tiga negara Eropah tersebut, semua anggota Majlis Keselamatan PBB, mendesak Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon dan Kesatuan Eropah untuk mengajukan sebuah teks penyelesaian pada pertemuan dalam pertengahan bulan April di Kuartet Mediator Timur Tengah. Para diplomat mengatakan, teks perbincangan tidak diumumkan kerana perbincangan berlangsung secara tertutup.

Kuartet Timur Tengah termasuk PBB, Kesatuan Eropah, AS dan Rusia, tujuannya adalah untuk mendapatkan asas bagi rundingan Israel-Palestin secara langsung.

Peralihan tugas yang diberi kepada Kesatuan Eropah dan PBB bukannya Amerika Syarikat, iaitu sekutu terdekat Israel yang telah berusaha tetapi gagal selama berbulan-bulan untuk mendapatkan rundingan secara langsung dengan pihak Russia, sekutu Palestin.

Para diplomat PBB turut menyoal satu pertanyaan besar di sini, apakah Amerika Syarikat akan membenarkan Eropah dan PBB untuk memimpin dan dalam masa yang sama menyelesaikan kebuntuan tersebut. Selain itu, apakah Israel akan memberikan lampu hijau.

Israel dan Palestin telah bersetuju untuk membuat persepakatan pada September 2011 yang tarikh tersebut turut ditentukan oleh Presiden Barack, tetapi rundingan itu tersekat minggu selepas mereka memulakan kembali September tahun lalu.

Palestin berkeras tidak akan meneruskan rundingan damai sehingga Israel menghentikan pembinaan projek penempatan Israel di atas tanah-tanah yang dirampas oleh Israel selepas Perang Enam Hari 1967, iaitu Tebing Barat dan Jerusalem timur(Baitul Maqdis atau Al-Quds Timur, Timur Al-Quds).

Pada tarikh 18 Februari, AS dengan hak vetonya mengatakan bahawa sebuah resolusi Majlis Keselamatan mengutuk penempatan Israel sebagai menyalahi undang-undang dan menuntut untuk segera menghentikan semua pembinaan penempatan Israel. Britain, Perancis dan Jerman menyokong untuk mengeluarkan kenyataan bersama mengungkapkan keprihatinan serius mereka berhubung kebuntuan dalam proses perdamaian Timur Tengah.

Sejak kegagalan usaha AS dalam proses perdamaian antara Israel dan Palestin, para diplomat mengatakan tiga kekuatan Eropah memutuskan untuk mencuba pendekatan baru dengan harapan mencari solusi bagi mengatasi kebuntuan tersebut.

Para diplomat mengatakan tiga negara Eropah telah menyampaikan mesejnya di ibukota - termasuk Washington dan Jerusalem(Baitul Maqdis atau Al-Quds) - bahawa jika ini adalah jalan keluar bagi perdamaian, Palestin akan bersedia untuk berbincang semula. Sumber 26/03/2011, web berita haaretz

Read more...

Nelayan, petani jadi mangsa zionis

Laporan asal jam 09.19 pagi, Mesir/Palestin
Jam 03.19 petang, waktu Malaysia

GAZA - Sekatan laut terus mengekori nelayan Gaza. Kejadian pagi Sabtu, bot-bot laju zionis yang berkumpul di persisiran laut bandar Gaza melepaskan tembakan mesin gan ke arah bot-bot nelayan Gaza.

Pemberita safa melaporkan, sebahagian dari nelayan terpaksa meninggalkan lokasi setelah menjadi sasaran tembakan. Hal sedemikian, bagi mengelakkan sebarang kecederaan akibat tembakan zionis.

Peta: Garisan merah di persisiran laut Gaza adalah had kepada nelayan Palestin Gaza untuk memburu ikan. Sekiranya, melebihi garisan tersebut, nelayan akan berhadapan dengan tembakan atau ditangkap zionis. Hal ini adalah persepakatan keamanan selepas perang Gaza, 2008-2009.

Kejadian lain, safa melaporkan bahawa pos-pos tentera zionis yang berada di garisan sempadan telah melepaskan bertubi-tubi tembakan ke arah para petani di daerah Abbasan, timur Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Kedua-dua kejadian pagi ini di Gaza tidak mengakibatkan sebarang luka parah. Sumber 26/03/2011, web berita safa.ps

Read more...

Peluru zionis bakar kilang di Gaza

Laporan asal jam 08.05 pagi, Palestin/Mesir
Jam 02.05 petang, waktu Malaysia

GAZA - Kebakaran besar yang menimpa kilang "الستار" di Hayyu Zaitun, selatan bandar Gaza awal pagi ini dilaporkan berpunca dari letupan peluru yang dilepaskan oleh rejim zionis.

Pasukan bomba Palestin berjaya mengawal kebakaran selepas dua jam bertungkus-lumus ekoran letupan tangki petrol di dalam kilang yang mengeluarkan produk minuman gas.

Menurut pusat operasi Jabatan Bomba, lima cawangan balai bomba bergabung tenaga dalam usaha memadam kebakaran besar. Sumber 26/03/2011, web berita safa.ps

Read more...

Roket jejaskan rumah di Ushkul

Laporan asal jam 01.43 pagi, Palestin/Mesir
Jam 07.43 pagi, waktu Malaysia

AL-QUDS, - Media Israel berkata, satu serangan roket telah gugur ke atas sebuah rumah di Majlis Daerah penempatan haram Ushkul awal pagi Sabtu. Kedudukan sasaran tersebut terletak di selatan tanah jajahan 1948 yang bersebelahan timur Semenanjung Gaza.

Media 'Yediot Ahronout' versi hebrew menjelaskan, serangan itu tidak mengakibatkan luka parah, bagaimanapun sasaran roket rosak teruk.

Yediot Ahronout menukilkan kenyataan dari jurucakap Majlis Daerah Ushkul, katanya, "nampaknya, satu lagi serangan roket gugur di sebuah kawasan terbuka." Sumber 26/03/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS