الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertemuan Palestin-Israel kali ketiga di Amman

14 Januari 2012

Laporan jam 02:13 pagi, waktu Makkah Al-Mukarramah
Jam 01:13 pagi, waktu Mesir

Wakil tertinggi Palestin mengumumkan bahawa pertemuan kali ketiga antara Palestin dan Israel akan diadakan pada hari Sabtu akan datang di Amman, ibunegara Jordan bagi meneruskan siri pertemuan membina kepercayaan supaya dua pihak dapat menyambung semula rundingan damai yang terhenti sejak September 2010.

"Pertemuan dua pihak perunding, Palestin dan Israel ini akan diadakan di Amman bawah seliaan Jordan bertujuan meneruskan siri pertemuan, demikian itu untuk menyambung semula rundingan damai yang terbantut disebabkan Israel enggan menghentikan projek binaan penempatan," ujar wakil Palestin yang enggan didedahkan namanya, namun beliau mempunyai kaitan yang rapat dengan rundingan.

Tambah wakil ini, dua siri pertemuan sebelum ini tidak berlaku anjakan dalam merapatkan pandangan antara dua pihak malahan jurang masih jauh..kerana itu, 'kami mendesak hentikan penempatan dan perlu mengikut sandaran penyelesaian garisan tahun 1967 bagi menyambung semula rundingan dan di sebelah Israel kemukakan gambaran berhubung dua permasalahan, keselamatan dan sempadan'.

Wakil Palestin mengungkapkan harapannya agar pertemuan pusingan ketiga berlakunya perkara luar biasa, lebih-lebih sehingalah sekarang ini, Israel belum menyahut usaha dari pihak antarabangsa, Kuartet Timur Tengah dan Jordan.

Asas yang jelas

Kata beliau, "pun begitu, kami harap kerajaan Israel tidak menyempitkan lagi peluang bagi menyambung semula rundingan damai mengikut asas yang jelas sebagaimana yang diminta oleh Kuartet Timur Tengah iaitu hentikan bina penempatan dan mengikut sandaran penyelesaian garisan sempadan tahun 1967."

Jelas wakil Palestin, apa yang dibangkitkan oleh delegasi perunding Israel sewaktu siri-siri pusingan pertemuan yang berlangsung tidak mungkin boleh membawa, menurut wakil ini, 'rundingan-rundingan ini disambung semula(rundingan damai)..maka Israel terlebih dahulu mesti menyahut tuntutan-tuntutan pihak antarabangsa yang mahu perkara ini dapat mempraktikkan idea penyelesaian konflik dengan tertubuhnya dua buah negara, iaitu negara Palestin merdeka memiliki kuasa autonomi secara demokrasi mengikut garis sempadan 1967 yang mana ibunegaranya adalah BaitulMaqdis Timur bersebelahan dengan negara Israel, dan tambahan lagi, menyelesaikan keseluruhan permasalahan kemuncak'.

Wakil Palestin menegaskan, sekiranya Israel masih berpendirian yang sama pada pertemuan-pertemuan akan datang sehingga 26 Januari tanpa mengemukakan solusi-solusi yang serius, 'maka kerajaan Israel sekali lagi menjadi pihak yang menggagalkan usaha menyambung semula rundingan kerana menyebabkan hal ini semakin rumit'.

Tempoh akhir

Sebagaimana yang dinyatakan oleh perunding Palestin, Saeb Muhammad Salih Erekat(Ṣāʼib ʻUrayqāt) yang turut bertegas pada masa lalu dalam minggu ini, jika perbincangan di Amman sehinggalah 26 Januari tidak berjaya menghentikan penempatan Israel, maka Palestin tidak boleh menyambung semula rundingan damai dengan Israel.

"Kami pergi ke Jordan untuk bincang mewujudkan kepercayaan dan kami tidak boleh meneruskan rundingan selagimana kerja bina penempatan tidak dihentikan selepas 26 Januari akan datang," ujar Erekat.

Seperti yang disebutkan, sejak dari hari Isnin yang lalu, dua pertemuan telah dilalui antara perunding Palestin dan Israel, namun tidak berjaya menggerakkan usaha damai yang terbantut sejak September 2010.

Perunding yang mewakili Palestin mengungkapkan kemahuan mereka mengadakan lagi pertemuan-pertemuan dengan perunding Israel pada 26 Januari. Walaupun wakil Jordan telah mengakui bahawa rundingan ini telah menzahirkan perselisihan antara kedua-dua pihak terhadap permasalahan dan isu-isu penting, namun mereka tetap bertegas untuk teruskan dengan secara jelas dan terang, berikutan itu, matlamat dari rundingan ini adalah untuk mencapai kepada persefahaman bersama dan mendekatkan jurang-jurang yang menjadi perselisihan. Sumber 14/01/2012, web berita AL-JAZEERAH

Baca lagi:

>> Pertemuan antara perunding Palestin dan Israel di Amman

Pautan lagi:
Quartet special envoy Tony Blair on Palestine bid

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS