الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mubarak bincang dengan Mitchell mengenai rundingan tidak langsung

20 Jun 2010

Semalam, Presiden Republik Arab Mesir, Housni Mubarak telah mengadakan pertemuan dengan Utusan damai Amerika Syarikat ke Timur Tengah, senator George Mitchell di Kaherah.

Kedua-dua pihak membincangkan mengenai rundingan damai secara tidak langsung antara Palestin dengan Israel.

Sebaik selesai pertemuan itu, George Mitchell dalam kenyataannya berkata bahawa beliau telah berbincang perkara yang penting dengan Presiden Housni Mubarak mengenai usaha perdamaian di Timur Tengah. Lantaran itu, kata beliau, kerajaan Mesir dan rakyatnya sentiasa memberikan sokongan kepada usaha Presiden Amerika agar perdamaian di Timur Tengah tercapai.

Tambah senator Amerika itu lagi, bahawa Presiden Mesir menyatakan kebimbangan dengan keadaan yang menimpa ke atas Gaza. Berikutan itu, ketetapan dari Amerika Syarikat berhubung hal ini turut dijalankan dengan seberapa segera antara Washington dengan Pihak Berkuasa Palestin Ramallah, Israel, Mesir dan Negara-negara yang bersekutu bagi menetapkan langkah-langkah yang baru bagi menambahkan lagi kemasukan bantuan dan barang-barang ke Semenanjung Gaza. Dalam masa yang sama, langkah tersebut tidak mengubah kepada kemasukan senjata ke Gaza.

George Mitchell turut menyatakan, Israel bertekad meringankan ikatan ke atas setiap kemasukan barang-barang keperluan masyarakat awam ke Gaza. Begitu juga dengan bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan yang diselia oleh Pertubuhan Antarabangsa malah langkah-langkah keselamatan turut diteruskan bagi menghalang kemasukan senjata ke Gaza.

Dari pihak Mesir, Ahmad Abul Gheit, Menteri Luar menjelaskan sebaik sahaja selesai bertemu dengan Mitchell bahawa Mesir telah menghubungi berbagai-bagai pihak sama ada Amerika, Eropah, Israel dan juga Pihak Berkuasa Palestin Ramallah.

Beliau mempastikan iaitu pendirian Mesir juga jelas menyokong kepada dibukakan sekatan ke atas Gaza dan menuntut kepada Israel agar memberikan peluang kepada penduduk Palestin untuk memperolehi semua keperluan tanpa ada halangan malah menyeru kepada pembukaan semua sempadan secara penuh.

Dalaman Palestin

Berhubung masalahan pembaikan dalaman Palestin, Menteri Luar Mesir berkata pendirian Mesir seperti selalu, iaitu pihak-pihak berkenaan mesti menandatangani dokumen yang telah dikemukakan, FATAH telah menurunkan tandatangan, tetapi HAMAS belum menandatangani.

Sumber dari agensi berita turut menghubungi Ketua Perkumpulan individu bebas di Palestin, Dr. Yaseer Al-Wadiah yang berada di Kaherah masa ini menyatakan, apa-apa berita dalam beberapa hari yang lepas mengenai telah capai persepakatan antara HAMAS dan FATAH hanya 'pendapat peribadi' dari individu ke individu yang lain. Sehubungan itu apa yang dikehendaki sekarang, ialah menandatangani dokumen yang dikeluarkan oleh Mesir untuk pembaikan sesama Palestin. Jelasnya, keputusan sekarang di pihak HAMAS(istilah bahasa arab, 'bola berada di padang HAMAS'). Sumber 20/06/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

Read more...

Misi bantuan tidak tercapai

MESIR - Harapan sebuah pertubuhan bukan Kerajaan(NGO)Yayasan Amal Malaysia yang tiba ke Mesir dalam misi kemanusiaan membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza tidak tercapai.

Ketua rombongan, Dr.Abd Rani Osman(Adun Meru) selaku Naib Presiden pertubuhan tersebut pada mulanya menjangkakan bantuan dan misi kemanusiaan mudah masuk ke Gaza ekoran ketetapan rasmi Mesir yang membuka sempadan Rafah Mesir kesan dari serangan berdarah ke atas freedom flotilla. Namun, perjalanan ke Gaza adalah semakin rumit dan sukar kerana Pihak Kerajaan Mesir mengenakan syarat tambahan ke atas setiap rombongan ke Gaza.

Wartawan MAP ketika bertemu dengan Dr.Abd Rani turut mendapatkan salinan syarat-syarat tersebut dari rombongan Yayasan Amal. Syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Luar Mesir(MFA: Ministry Of Foreign Affairs) seperti:

1) Penghantaran bantuan melalui konvoi daratan tidak di benarkan.

2) Penghantaran bantuan melalui kapal laut hanya di benarkan berlabuh di Pelabuhan El-Arish Mesir. Hanya bahan bantuan berbentuk makanan, minuman dan perubatan yang di benarkan untuk di salurkan. Para sukarelawan tidak diizinkan untuk mengikuti rombongan tersebut.

3) Penghantaran hanya boleh di jalankan melalui Bulan Sabit Merah Mesir(Egyptian Red Crescent). Penderma terpaksa menanggung kos penyimpanan, penyusunan, pengangkutan dan pengendalian barang-barang bantuan.

4) Penderma mestilah mendapatkan kebenaran bertulis dari pihak UNRWA(UN Relief&Work Agency) ke atas barang-barang yang perlu dihantar ke Gaza. Kebenaran ini hendaklah dikepilkan bersama permohonan yang dikemukakan kepada Pihak Berkuasa Mesir(Egyptian Authority).

5) Kebenaran bertulis perlu didapati dari Pihak Berkuasa Mesir sebelum apa-apa penghantaran di buat ke Gaza. Sumber 20/06/2010, komuniti MAP

Read more...

Umat Islam ternanti-nanti janji Obama - Mufti Mesir

Mufti Republik Arab Mesir, Dr.Ali Jumuah berkata, "semua umat Islam ternanti-nanti tindakan permulaan hubungan bantuan kerjasama sebagaimana yang dikatakan oleh Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama bagi membina tamadun kemanusiaan moden agar lebih seimbang dan adil."

Jelas beliau lagi, umat Islam menjangkakan suatu yang lebih besar dari hanya sekadar mengeluarkan kenyataan malah mengharap diterjemahkan dalam bentuk perlaksanaan yang menjangkaui pemahaman dari sudut dialog kepada perkongsian yang sebenar dan difahami.

Mufti Mesir yang menyampaikan ucapan dalam persidangan "permulaan yang baru" anjuran Jabatan Perpustakaan Iskandariah sempena setahun ucapan Obama di Universiti Kaherah, Mesir yang ditujukan khas kepada umat Islam.

Dalam ucapannya, Mufti Mesir menyebut, 'pembinaan perdamaian yang adil dan sempurna di Palestin akan membawa kesan yang besar iaitu dapat menyokong hubungan dan dialog antara agama. Tambahan pula, perdamaian yang adil di Timur Tengah sebagaimana diungkapkan sudah pasti dapat menjayakan dialog antara timur dan barat, malah dapat mendekatkan lagi antara Amerika dengan dunia Islam, juga Arab.'

Dr.Ali Jumuah turut menegaskan perlunya kepada dasar perubahan yang mengalir dalam realiti masyarakat, khususnya dalam ruang lingkup kebudayaan seperti penerimaan pendapat mereka, pegangan yang diwaris serta keagamaan.

Mufti Mesir menyatakan, tanpa kebudayaan seperti yang disebutkan, maka dasar perubahan yang dicanangkan tidak dapat diteruskan malah tidak akan membenihkan kesan dengan bentuk yang sebenar dalam realiti kehidupan. Sumber 20/06/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

Read more...

Pejuang kebangsaan letupkan peledak di utara Gaza

BET LAHIYA - KATAIB MUQAWAMAH WATANIAH, sayap tentera Barisan Pertahanan Demokrasi Pembebasan Palestin mengumumkan bahawa pihaknya bertanggungjawab meletupkan peledak ke atas sepasukan unit tentera Israel di sebahagian kawasan di Bet Lahiya, utara Gaza.

Kumpulan pejuang yang menjelaskan perkara itu kepada agensi berita bahawa salah satu dari unit pejuangnya telah meletupkan peledak ke atas sepasukan unit infantri(tentera pejalan kaki, kamus dewan) pada jam 9.20 malam Ahad di kawasan Abu Samrah, utara Bet Lahiya.

Letupan peledak itu mengakibatkan tentera penjajah parah.

Pejuang tersebut menyatakan bahawa operasi dari unit pejuangnya adalah salah satu bentuk penentangan yang wajar bagi mempertahankan penduduk Palestin. Lebih-lebih lagi menghadang pencerobohan Israel ke Gaza. Sumber 20/06/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS