الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal jumpa Carter di Kaherah

26 Mei 2012


Laporan jam 06:21 pagi, waktu Mekah
Jam 05:21 pagi, waktu Mesir

Carter kanan, dan Meshaal sebelah kiri
Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal telah membincangkan perkembangan terkini permasalahan Palestin dengan bekas Presiden Amerika Syarikat(AS), Jimmy Carter lewat malam semalam di salah sebuah hotel di Kaherah. Turut hadir bersama Meshaal, Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS, Musa Abu Marzouq, dan dua lagi pemimpin HAMAS, Ezzat Al-Reshq dan Muhammad Nasr.

Meshaal tiba di Kaherah petang semalam untuk berjumpa dengan Carter yang berada di Kaherah pada waktu ini mengetuai Pusat Carter memerhati perjalanan pilihanraya Presiden Mesir yang berlangsung pada 23 dan 24 Mei baru-baru ini.

Sebelum perjumpaan antara Meshaal dan Carter, gerakan HAMAS dalam kenyataan rasminya menyatakan bahawa Meshaal akan membentangkan beberapa isu yang penting, antaranya berhubung tahanan(banduan) Palestin yang meringkuk dalam penjara-penjara Israel(penjajah/zionis), isu baik pulih dalaman Palestin(perpaduan Palestin). Lebih-lebih lagi mengenai persetujuan baru-baru ini yang telah dipersepakati antara gerakan HAMAS dan FATAH bawah seliaan Mesir yang diadakan di Kaherah pada hari Ahad yang lalu.

Salah seorang pemimpin gerakan HAMAS, Ismail Ridhuan mengesahkan kepada agensi berita FRANCE PRESS bahawa pertemuan terbabit membincangkan mengenai hal politik Palestin secara umumnya tentangan Israel serta sekatan zalim yang masih lagi dikenakan ke atas Semenanjung Gaza serta isu perpaduan Palestin malah menegaskan bahawa tidak sepatutnya pentadbiran AS meletakkan rintangan dan penghalang kepada perpaduan Palestin.

Selesai perjumpaan

Logo Pusat Carter
Sebaik sahaja selesai perjumpaan Meshaal dan Carter, Pengerusi Pusat Penyelidikan Palestin di Kaherah, Ibrahim Al-Darawi berkata dalam kenyataan kepada agensi berita 'اليوم السابع'(YOUM7), kedua-dua pihak telah menyentuh isu konflik Arab-Israel. Begitu juga, Meshaal membangkitkan tentang isu tahanan Palestin dan kedudukan terkini berhubung tuntutan-tuntutan tahanan Palestin serta ancaman jenayah terhadap hak kemanusiaan mereka.

Jelas Al-Darawi, Meshaal membangkitkan juga tentang polemik isu bandar BaitulMaqdis serta ancaman yang dilalui hasil dari peyahudian dan pemusnahan kedudukan Al-Quds dari tangan-tangan penjajahan Israel. Tambahan lagi, mengenai isu penempatan dan pengusiran penduduk Palestin dari tanah-tanah serta dihalau keluar dari rumah-rumah mereka.

Perpaduan Palestin

Berhubung perpaduan Palestin, gerakan HAMAS dan FATAH pada hari Ahad yang lalu telah mengumumkan tercapainya persetujuan bahawa Suruhanjaya Pilihanraya Pusat akan memulakan tanggungjawabnya di Semenanjung Gaza bermula pada 27 Mei 2012. Pada hari yang sama, turut akan bermula perbincangan-perbincangan pembentukan kerajaan peralihan yang baru diketuai Presiden Palestin, Mahmoud Abbas selepas 10 hari mesyuarat ini selesai. Sedemikian itu, sebelum diadakan pertemuan pada dua minggu akan datang yang akan menemukan Khaled Meshaal dengan Mahmoud Abbas bagi perbincangan dalaman Palestin.

Mengulas perjumpaan Meshaal dan Carter

Peta Semenanjung Gaza
Penganalisis politik Palestin, Akram 'Atallah mengulas berhubung perjumpaan Meshaal dengan Carter, kata beliau, "perjumpaan Carter dengan pemimpin HAMAS ini bukanlah kali pertama," rentetan ini, Carter pernah mengadakan lawatan ke Gaza pada tiga tahun yang lalu dan bertemu dengan Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin di Semenanjung Gaza(media rasmi Arab menyebut kerajaan Palestin yang telah dibubarkan).

Tambah 'Atallah, melalui perjumpaan-perjumpaan ini, HAMAS berusaha untuk mengembangkan hubungan antarabangsanya serta menjalinkan jaringan-jaringan luar setelahmana pemerintahannya berdiri kukuh di Gaza, sambil menjelaskan bahawa "Carter bukan lagi individu yang berpengaruh dalam pentadbiran AS," dan apa yang diyakini, perjumpaan-perjumpaan seperti ini tidak akan memberi kesan kepada sikap dan pendirian pentadbiran AS terhadap gerakan HAMAS. Sumber 26/05/2012, web berita Al-Jazeerah dan berita YOUM7 melalui Yahoo, dan 25/05/2012, web berita Al-'Alam

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS