الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

20 Jun 2012


GAZA - Sayap-sayap tentera Palestin(فصائل المقاومة) terus menghentam lagi serangan-serangan roket ke lokasi-lokasi tentera dan awam Israel yang berdekatan dengan Semenanjung Gaza meskipun ketika berbicara mengenai gencatan dengan syarat penjajah mesti turut bertenang.

Diikuti KATAIB AL-QASSAM, sayap tentera Palestin yang lain turut melepaskan serangan. 

ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN menghentam lokasi tentera Israel 'Zekem' dengan dua serangan roket jenis 'NASEER', sementara itu, KATAIB AS-SA'IQAH(Briged Helang) melancarkan 6 serangan roket, setiap satunya dihalakan ke arah Karem Abu Salem, Majlis Penempatan Eshkol, Re'em dan Kissufim.

Tambahan lagi, KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH mengumumkan pejuangnya telah mengebom penempatan Nehal Auz dengan dua serangan roket jenis 107.

Berikut catatan masa serangan yang dipaparkan oleh agensi berita SAFA.

11:05 malam, waktu Mesir, KATAIB AL-QASSAM mengebom lagi lokasi tentera Ain Thalitha dengan lapan serangan roket.

10:41 malam, waktu Mesir, sayap-sayap tentera Palestin terus melancarkan serangan roket ke lokasi-lokasi Israel yang berdekatan dengan Semenanjung Gaza.

08:50 malam, waktu Mesir, KATAIB AL-QASSAM mengebom lokasi kereta kebal zionis berhampiran Kissufim dengan 5 serangan roket jenis 'QASSAM'.

08:23 malam, waktu Mesir, akhbar Israel 'MAAREV' menyebut, hari ini 40 serangan roket gugur di Al-Naqab dan 15 serangan roket lagi gugur berhampiran Lekeish.

08:23 malam, waktu Mesir, KATAIB AL-QASSAM mengebom lokasi tentera Ain Thalitha dengan 3 roket jenis 'QASSAM'.

07:55 malam, waktu Mesir, KATAIB AS-SYAHID JIHAD JIBRIL mengebom Kissufim dengan melepaskan tembakan 5 peluru mortar jenis 'hawn'. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya


Laporan jam 09:45 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:45 malam, waktu Mesir

BAYT LAHIYA - Dua orang awam cedera malam ini ekoran menjadi mangsa serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur zionis di daerah Bait Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

Penyampai berita SAFA berkata, pengeboman itu menyasarkan sekumpulan orang awam berhampiran hospital 'بلسم'. Selepas kejadian, pasukan penyelamat membawa mangsa ke hospital Kamal Udwan di daerah berkenaan.

SAFA menukil dari sumber perubatan menyifatkan kecederaan yang dialami salah seorang mangsa sebagai kritikal, sementara seorang lagi disifatkan pertengahan. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...

[Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16


Laporan jam 06:41 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 05:41 petang, waktu Mesir

GAZA TENGAH - Selepas waktu Asar petang ini, pesawat tempur rejim zionis  'F-16' mengebom dua buah lokasi tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS).

Logo AL-QASSAM
Menurut SAFA, serangan udara zionis ke atas lokasi latihan ketenteraan AL-QASSAM di sebelah barat Mukhayyam Al-Nusairat, Gaza Tengah tidak mengakibatkan sebarang kecederaan.

Sebentar selepas itu, pesawat tempur zionis mengebom pula sebuah lokasi Al-QASSAM yang dikenali dengan 'pejabat kemasyarakatan' di Jabaliyah, utara Semenanjung Gaza. Berikutan serangan, empat penduduk Palestin cedera, dua darinya adalah kanak-kanak dan mangsa-mangsa telah pun dibawa ke hospital Kamal Udwan untuk rawatan lanjut. Memetik laporan PALTIMES, dua orang mangsa yang cedera disifatkan luka parah.

Berbagai-bagai model pesawat tempur zionis dilihat kerap melintasi ruang udara Semenanjung Gaza.

Berhubung serangan di darat pada petang Rabu, kereta kebal zionis yang berkumpul di garisan sempadan sebelah timur melepaskan tiga das peluru meriam ke arah sebuah lapang berdekatan tanah perkuburan timur. Tiada sebarang laporan kecederaan dari serangan yang tertumpu di sebelah timur bandar Gaza. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Kaitan berita hari ini:
[Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

Read more...

Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera


Laporan jam 04:37 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:37 petang, waktu Mesir

GAZA - Seorang kanak-kanak Palestin syahid, manakala ayahnya dan dua orang wanita Palestin mengalami kecederaan akibat dari serangan udara di Hayyu Al-Zaitun, bandar Gaza.
Gambar mangsa yang syahid
Berhubung kejadian, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata kepada agensi berita SAFA, mangsa yang terbabit, Mukmin Al-Udhm, 15 tahun telah syahid, dan ayahnya berusia 67 tahun serta dua orang lagi wanita Palestin mengalami kecederaan yang bersifat sederhana selepas pesawat pengintip tanpa juruterbang mengebom sekumpulan orang awam berhampiran Masjid Ali Bin Abi Talib, sebelah timur bandar Gaza.

Demikian itu, jumlah penduduk Palestin yang syahid sejak hari Isnin yang lalu meningkat kepada 9 orang mangsa dan lebih 25 orang cedera. Sumber 20/06/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...

Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

Laporan jam 12:49 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 11:49 pagi, waktu Mesir


BAITULMAQDIS - Serangan roket yang menghentam sebuah sasaran di Majlis Penempatan Eshkol di sebelah barat Al-Naqab telah mengakibatkan kebakaran dan tiga orang wanita Israel dilanda histeria, demikian laporan dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew.
Kesan serangan roket pejuang Palestin
Sumber berkenaan menyebut beberapa serangan roket turut memusnahkan kenderaan polis yang berada di lokasi terbabit, berikutan itu, siren kecemasan tidak berfungsi sebelum roket-roket meluru ke kawasan berkenaan.


Pejuang terus menyerang

Sayap-sayap tentera Palestin terus melancarkan serangan bagi membalas tindakan rejim zionis yang menyerang Semenanjung Gaza sejak dua hari yang lalu.

Berhubung peningkatan 8 orang penduduk Palestin yang syahid, 
AL-QASSAM terus melancarkan serangan roket ke lokasi Israel.


Sedemikian itu, agensi berita SAFA mencatatkan serangan-serangan yang dilancarkan oleh sayap tentera Palestin sejak awal pagi Rabu, 20/06/2012. 

> Serangan-serangan dari KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) ke lokasi Israel:

- Pada jam 04:45 pagi, waktu Mesir, pejuang AL-QASSAM mengebom sebuah lokasi Israel 'Isnad Sufa' dan Karem Abu Salem yang terletak di sebelah timur bandar Rafah dengan 9 roket jenis 'QASSAM'.
- Sebelum itu, AL-QASSAM mengebom lokasi Israel 'Isnad Sufa' dengan 6 roket jenis 107 pada jam 03:05 pagi, waktu Mesir.

> ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH) turut menyerang lokasi Israel:

- Melancarkan serangan roket jenis 'grad' ke bandar Beer Sheeba, selatan tanah jajahan 1948.
- Mengebom dua penempatan Israel, Netivot dan Yad Merdekhai serta melancarkan dua peluru mortar  ke lokasi tentera Israel 'Zekem'.

> Serang balas ini turut disertai sayap tentera yang lain, KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH(sayap tentera kepada JABHAH DEMOKRATIAH LI TAHRIR FALESTIN).

- Melepaskan dua serangan roket ke sebelah barat Al-Naqab.

> Manakala, sebuah lagi sayap tentera Palestin, KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA(sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN) juga menyerang lokasi Israel.

- Melancarkan satu serangan roket ke Ashkelon serta menyasarkan dua peluru mortar jenis 'hawn' ke lokasi tentera Israel 'Kissufim' yang terletak di sebelah tenggara Deir Al-Balah.

Kata KATAIB ABU ALI dalam kenyataan media yang disampaikan kepada agensi berita SAFA, salah satu dari unit pejuangnya terselamat dalam pengeboman meriam zionis di sebelah timur Deir Al-Balah.

 
Serangan roket Palestin pada malam semalam, 19/06/2012. Menurut sumber, UNIT AIMAN JUDAH, salah sebuah dari sayap tentera Palestin melancarkan serangan roket sehingga mengakibatkan terjejas teruk di pihak zionis.


Rejim zionis bincang serang balas di Gaza

Menukil dari web berita PALTIMES, media Israel, YNET menyatakan bahawa pejabat Menteri Pertahanan, Ehud Barak menyebut pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan ketua-ketua tentera dan perisikan tentera bagi menilai mekanisme yang wajar bagi menyerang balas ke atas pelancar-pelancar serangan roket dari Semenanjung Gaza. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Read more...

[Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah


Laporan jam 12:20 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 11:20 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Seorang penduduk syahid dan dua lagi cedera pada waktu tengahari ini(Rabu, 20/06/2012) ekoran menjadi sasaran pesawat pengintip tanpa juruterbang yang melepaskan satu serangan peluru misil ke atas sebuah motosikal yang melewati berhampiran kawasan Miraj(bekas tapak penempatan Israel yang telah ditinggalkan pada tahun 2005) di sebelah barat laut bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.
Kesan serangan yang dilancarkan oleh pesawat pengintip zionis
ke atas sebuah motosikal pada 19 Jun 2012 mengakibatkan
penduduk Palestin syahid.
Berhubung kejadian, penyampai berita SAFA melaporkan pasukan penyelamat dan bomba bergegas ke tempat kejadian serta memindahkan mangsa yang syahid dan dua yang cedera ke hospital Abu Yusuf An-Najjar.

Menurut sumber perubatan, mangsa yang syahid, Ghalib Awwad Armilat, 20, manakala mangsa yang cedera, sumber perubatan menyifatkan keadaan kedua-duanya, salah seorang cedera parah dan seorang lagi cedera ringan.

Kaitan berita:

Dari sudut lain, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) berkata, pejuangnya telah mengebom sebuah lokasi Israel 'Isnad Sufa' yang terletak di sebelah timur Rafah dengan 9 sembilan serangan roket jenis 107. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza


Laporan jam 01:23 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 12:23 pagi, waktu Mesir

GAZA - Kejadian serangan yang berlaku awal pagi Rabu, 20/06/2012, seorang penduduk Palestin tercedera selepas pesawat zionis mengebom sebuah bengkel besi berdekatan pusat jualan kereta(سوق السيارات) di sebelah tenggara bandar Gaza.

Menurut pemberita agensi PALTIMES, dua peluru misil pesawat zionis menghentam bengkel besi di kawasan berkenaan, lantas pasukan ambulan bergegas ke tempat kejadian bagi memindahkan mangsa yang cedera.

Menukil dari web berita SAFA, helikopter zionis melepaskan satu serangan peluru misil ke atas sebuah kereta di Hayyu Al-Zaitun. Seperti yang dilaporkan, wujud kecederan dalam serangan ini.

Di sebelah utara Semenanjung Gaza, pesawat tempur zionis mengebom balai polis(ada sumber menyebut pejabat tentera laut Palestin) di kawasan As-Sudaniah, sebelah barat laut bandar Gaza, namun tiada laporan mengenai kecederaan.

Kaitan berita:
2. [TERKINI] Kanak-kanak syahid, cedera dalam serangan di Gaza
4. [Kemaskini] Dua syahid, dua cedera dalam serangan terbaru di Beit Hanoun
5. [Kemaskini] Dua syahid dibom zionis

Dalam perkembangan lain, SAFA melaporkan pergerakan jentera perang tentera zionis di sebelah timur Semenanjung Gaza antara pintu gerbang Al-Mutabbiq dengan terminal Karem Abu Salem, selatan Semenanjung Gaza.

Berikutan serangan sengit yang bermula pada awal pagi Isnin yang lalu, tujuh penduduk Palestin telah syahid, di antaranya beberapa orang pejuang Palestin dan sepasang suami isteri, mangsa yang cedera pula melebihi 15 orang mangsa.

Berhubung serang balas, KATAIB AL-QASSAM dan sayap-sayap tentera Palestin melancarkan lebih 56 serangan roket ke lokasi-lokasi Israel. Sumber 20/06/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...

4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon


Laporan jam 12:58 pagi, waktu BaitulMaqdis

NAQAB - Empat orang tentera rejim zionis telah tercedera pada malam Selasa, 19/06/2012 berdekatan Ashkelon, Al-Naqab yang terletak berhampiran dengan garisan sempadan Semenanjung Gaza.
GAZA SEKARANG: Salah seorang tentera zionis yang cedera
Demikian itu, radio penjajah menghebahkan bahawa empat orang tentera terbabit telah dibawa ke hospital Barzelai di Ashkelon setelah tercedera akibat peluru roket gugur ke atas mereka.

Sejak bermulanya tentangan sengit pada awal pagi Isnin di Semenanjung Gaza, sehingga saat ini, pejuang-pejuang Palestin telah melancarkan lebih 40 serangan roket dan peluru mortar ke lokasi-lokasi Israel. Sumber 20/06/2012, web berita Safa.ps

Lagi berita:
1. [TERKINI] Kanak-kanak syahid, cedera dalam serangan di Gaza
2. AL-QASSAM lunas janji serang pengkalan tentera zionis

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS