الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Empat Grad gugur di selatan tanah jajahan 1948

28 Oktober 2012

Iron Dome gagal menangkis roket grad

GAZA - Siaran radio Israel menghebahkan bahawa 4 roket jenis grad telah gugur pagi ini di bandar Biʾr as-Sabʿ (Beersheba/ بئر السبع), selatan tanah jajahan 1948 tanpa membabitkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda.

Berikutan serangan roket, Majlis Perbandaran Biʾr as-Sabʿ memutuskan bagi menangguhkan sesi pengajian di sekolah-sekolah bandar ini.

Radio Israel menyatakan pada malam semalam, dua serangan roket gugur di Majlis Penempatan Eshkol. 

ALWIYAH lancar 'grad'

Berhubung serangan ke penempatan zionis (Israel/penjajah), pejuang dari kumpulan ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN (sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH AS-SAHA'BIAH/Popular Resistance Committees:PRC) mengakui melancarkan serangan roket jenis grad ke bandar Biʾr as-Sabʿ pada jam 05:20 pagi hari ini.

Memetik laporan dari web rasmi PRC, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN melancarkan lagi roket grad ke bandar Biʾr as-Sabʿ pada jam 07:40 pagi.

Jelasnya, zionis mengakui roket grad gugur di bandar Biʾr as-Sabʿ dan turut mengakui sistem penangkis roket (Iron Dome) gagal menghadang kemaraan roket grad.

Kenyataan media ALWIYAH menyatakan, 'selepas operasi melancar roket, pejuang-pejuangnya kembali ke pengkalan dengan selamat, sambil menegaskan bahawa roket yang dilancarkan ini adalah balasan serangan zionis yang tidak henti terhadap rakyat Palestin di Semenanjung Gaza. Lebih-lebih lagi serangan terkini zionis membunuh seorang pejuang KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM di Khan Younis dan serangan sebelum ini menyebabkan kecederaan di kalangan orang awam.'

As-syahid Sulaiman Kamil
Pautan berita:

ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengakhiri kenyataan media, pejuangnya tetap berpegang kuat dengan jihad sebagai satu-satunya untuk membebaskan keseluruhan tanah-tanah Palestin yang dirompak. Sumber 28/10/2012, web berita Safa, web berita Paltimes dan web rasmi PRC

Read more...

Syahid, kritikal pejuang yang berkawal dibom zionis

Sejak Selasa lepas, 
9 Palestin syahid dan 14 lagi cedera

SEMENANJUNG GAZA, 28 Oktober - Seorang penduduk Palestin syahid dan seorang lagi kritikal selepas sekumpulan penduduk Palestin yang berkawal menjadi sasaran pengeboman pesawat zionis di sebelah timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza. Kejadian ini berlaku pada awal pagi Ahad, hari ini.

Jelas pemberita Palestin dari agensi PALTIMES dan SAFA di bandar Khan Younis, pesawat pengintip tanpa juruterbang telah mengebom satu kumpulan pejuang KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera gerakan HAMAS) dengan satu serangan peluru misil di kawasan Samour terletak di antara daerah Al-Qarara dan Bani Suheila, lantas mengakibatkan seorang pejuang, Sulaiman Kamil Al-Qarra berusia 27 tahun syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan kritikal.

Jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Dr. Asyraf Al-Qudrah berkata, sejak dari serangan zionis pada 23 Oktober yang sehingga hari ini telah mengakibatkan 9 Palestin syahid dan 14 lagi cedera.

As-syahid Sulaiman Kamil
AL-QASSAM ucap takziah

"Datangnya syahid selepas membawa misi jihad yang mulia, disusuli operasi berterusan dan pengorbanan, kami mendoakan agar beliau memperolehi syahid yang tidak seorang pun boleh memberi anugerah itu selain Allah," demikian petikan dari kenyataan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

Sayap tentera gerakan HAMAS dalam kenyataan rasminya mengucapkan takziah ke atas salah seorang anggota tenteranya yang syahid pada awal pagi ini ekoran dari pengeboman pesawat zionis.

IAF serang pejuang Palestin

Berhubung serangan, jurucakap tentera rejim zionis menyatakan Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) telah menyerang sekumpulan dari pejuang Palestin di Khan Younis dan menyifatkan serangan itu menyasarkan 'pengganas'.

Kejadian pada malam semalam, beberapa buah jentera perang zionis yang terdiri dari kereta kebal, jentolak dan sebuah kereta perisai telah menceroboh sejauh 200 meter dalam kawasan sebelah timur daerah Al-Qarara sambil diiringi pesawat tempur.

Seperti biasa, tentera rejim zionis menjalankan operasi mengesan dan meratakan tanah di lokasi yang diceroboh. 

Bagaimanapun, empat serangan peluru mortar telah dilancarkan oleh pejuang Palestin ke atas sepasukan tentera zionis yang menceroboh. Sumber 28/10/2012, web berita Paltimes, web berita Safa dan media penerangan AL-QASSAM 

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS