الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap Abu Teir

30 Jun 2010

AL-QUDS, - Sumber berita yang melaporkan pada jam 04.42 petang, Palestin/Mesir, sepasukan unit polis Israel telah menangkap ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin, Muhammad Abu Teir(gambar) di jalan masuk bandar kecil Umm Tuba, selatan bandar Al-quds.

Abu Teir yang ditangkap polis Israel telah dibawa ke arah yang tidak diketahui, menurut saksi kejadian.

Bekas Menteri Al-Quds, Khalid Abu Arfah yang berkata kepada agensi berita, 'polis Israel telah menangkap Syeikh Abu Teir dan membawanya ke arah yang tidak diketahui dari Umm Tuba.'

Menurut Abu Arfah, menyatakan pasukan peguam sedang berusaha bagi mengetahui nasib Abu Teir yang diancam akan ditangkap sekiranya tidak mengikut ketetapan Israel yang membuangnya dari bandar Al-Quds berkuat kuasa pada 25 Jun. Sekarang, tidak tahu sama ada polis Israel akan menghalaunya dari Al-Quds atau tidak.

Propaganda media

Abu Arfah turut mengulas mengenai laporan terlalu pantas diterbitkan mengenai isu ahli-ahli parlimen dan usaha Mahmoud Abbas.

Beliau berkata, "Kami tidak akan menyerahkan kad pengenalan atau apa jua dokumen malah ketetapan Israel yang menghalau kami tidak dibatalkan. Apa-apa laporan media mengenai hal sedemikian adalah sebaliknya dan ia merupakan propaganda media." Berita ringkas, sumber 30/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

Israel pinda undang-undang pengusiran ahli parlimen Al-Quds

Sumber menyatakan, isu ahli-ahli parlimen Baitul Maqdis(gambar) yang diusir dari Al-Quds sedang diselesaikan. Sementara itu, ahli-ahli parlimen berkenaan menafikan wujudnya sebarang tawaran atau syarat-syarat yang membuatkan Israel menilai semula ketetapan 'pengusiran' ahli-ahli parlimen tersebut, tetapi ahli-ahli parlimen amat berharap mereka diberikan keputusan secara bertulis yang membatalkan pengusiran itu.

Pihak Berkuasa Israel telah menggugurkan status ahli parlimen Al-Quds, Muhammad Tutah, Muhammad Abu Teir, Ahmad Atuan dan bekas Menteri Al-Quds, Khalid Arfah yang mewakili gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية). Kesemua ahli parlimen ini telah diberikan tempoh beberapa hari supaya keluar bandar Al-Quds, tetapi ahli parlimen ini membantah dari meninggalkan Al-Quds.

'Batal'

Abu Arfah berkata, beliau dan ahli-ahli parlimen berkenaan mendapat maklumat yang menunjukkan Pihak Berkuasa Israel telah bersetuju untuk menilai semula ketetapan melucutkan status penduduk asal Baitul Maqdis dan membatalkan ketetapan pengusiran.

Hal tersebut yang dinyatakan kepada agensi berita bahawa Amerika Syarikat(US) dan Eropah telah menekan Israel ekoran dari ketetapannya setelah Pihak Kerajaan Palestin campur tangan dalam hal tersebut, tetapi Abu Arfah mengungkapkan rasa khuatir sekiranya Israel tidak mematuhi perjanjian.

Beliau berkata, Pihak Berkuasa Penjajah bersungguh-sungguh untuk menolak dari mengadakan sebarang perjanjian. Berikutan itu, Abu Arfah dan rakan ahli parlimennya menanti dokumen status penduduk asal Al-Quds dikembalikan serta menerima ketetapan baru yang membatalkan ketetapan pembuangan ke luar(pengusiran).

Abu Arfah menjelaskan, status dan dokumen pengesahan penduduk asal beliau dan kesemua ahli parlimen masih lagi tidak dikembalikan meskipun ada khabar yang baik, namun sehingga sekarang Pihak Berkuasa Penjajah tidak mengeluarkan ketetapan lain bagi membatalkan ketetapan pengusiran itu.

Sementara itu, Penasihat Presiden Palestin, Amin Maqbul menyatakan maklumat terkini yang diterimanya mengisyaratkan perbincangan melalui telefon yang dilakukan oleh Pihak Pemerintah Palestin dengan US berjaya mengekalkan ahli-ahli parlimen Baitul Maqdis menetap di bandar asal mereka(Al-Quds) dan isu ini selesai.

Amin Maqbul berkata kepada agensi berita Al-Jazeerah bahawa US telah memberikan jawab balas pada jam 5.00 petang Isnin selepas Mahmoud Abbas, Presiden Palestin dan Saeb Arekat, Pengerusi Badan Perundingan Pertubuhan Pembebasan Palestin(PLO) menghubungi pentadbiran US secara langsung.

Nafi wujud syarat atau tawaran

Penasihat Presiden juga menafikan wujudnya sebarang syarat-syarat dan tawaran lain. Jelas beliau, persepakatan yang dilakukan telah menyelesaikan isu tersebut tanpa ada sebarang syarat atau apa-apa ikatan dan status penduduk asal Al-Quds dikembalikan kepada mereka yang digugurkan haknya.

Begitu juga, Abu Arfah menafikan sebarang tawaran bagi menyelesaikan isu berkenaan seperti membuat pengumuman ahli-ahli parlimen itu tiada kaitan dengan gerakan HAMAS, sebagaimana yang didakwa oleh media-media.

Abu Arfah berkata lagi, usaha Mahmoud Abbas yang tertumpu kepada ahli-ahli parlimen kerana mereka dipilih oleh penduduk Palestin melalui jalan perundangan, dan mewakili penduduk Palestin dari keseluruhan kumpulan pembebasan Palestin, sama ada HAMAS atau selainnya.

Akhbar Al-Quds yang menyebut dari sumber Palestin berkata, "inisiatif persamaan itu yang disebut terzahir dari kenyataan tiga ahli parlimen dan bekas Menteri Al-Quds ketika pertemuan dengan Mahmous Abbas di Ramallah pada petang Jumaat yang lalu. Ketika pertemuan itu, mereka membuat pengumuman bahawa mereka adalah wakil-wakil penduduk Palestin dan ahli parlimen yang dipilih dan tidak mewakili mana-mana gerakan politik, termasuk HAMAS."

Merujuk kepada kisah yang dilalui ahli-ahli parlimen tersebut dapat dilihat empat tahun yang lalu apabila Menteri Dalam Negeri Israel pada waktu itu mendesak mereka meletakkan jawatan dari Majlis Legislatif Palestin setelah pilihanraya Palestin 2006, jika tidak berbuat demikian, status mereka sebagai penduduk asal Baitul Maqdis yang mendapat hak kekal menetap di Al-Quds tanpa memiliki status warganegara Israel akan dilucutkan. Sumber 30/06/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS