الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mabrouk nafi kumpulan bersenjata masuk ke Sinai

13 Jun 2012

Jeneral Abdul Wahab Mabrouk, Gabenor Utara Sinai menafikan kawasan-kawasan di Syeikh Zuweid dan Rafah(sebelah Mesir) jatuh ke dalam genggaman kumpulan-kumpulan pelampau agama serta turut menafikan kumpulan bersenjata Palestin yang menganggotai gerakan HAMAS menyelinap masuk ke tanah Mesir, menurut apa yang dilaporkan oleh media massa. Beliau menyifatkan berita seumpama ini hanyalah 'bertujuan provokasi', sementara itu dalam masa yang sama gerakan HAMAS meminta agar tidak menjaja namanya ke dalam bahan-bahan kempen pilihanraya di Mesir.
Dua kotak merah menunjukkan dua buah bandar Rafah(sebelah Mesir) 
dan Syeikh Zuweid di utara Sinai.
Berhubung dakwaan ini, beberapa buah akhbar berita tempatan dan elektronik menyebarkan laporan-laporan mengenai kumpulan bersenjata Palestin menyelinap masuk ke bandar Syeikh Zuweid dan Rafah. Tambahan pula, pihak keamanan Mesir tidak dapat menguasai kawasan berkenaan. Laporan-laporan tersebut menyatakan kumpulan bersenjata berpakaian mirip Pakistan dan bersedia menjadikan lokasi-lokasi pihak keamanan sebagai sasaran sekiranya calon Presiden, Ahmad Shafiq memenangi pilihanraya. 

Kata Jeneral Mabrouk, beliau telah mengadakan tinjauan di buah bandar berkenaan pada sehari yang lepas, namun tidak ada petanda sebarang aktiviti dan pergerakan di luar undang-undang. 

Beliau mengesahkan bahawa laporan-laporan tersebut bertujuan untuk mempengaruhi perjalanan pilihanraya Presiden peringkat ulangan di Mesir.

SINAITODAY dalam edisi terbitannya semalam, 12/06/2012 menyebut berdasarkan sumber keselamatan bahawa maklumat-maklumat yang berlegar-legar dari pihak keamanan di utara Sinai, kumpulan-kumpulan bersenjata pelampau Palestin telah menyelinap masuk ke Sinai melalui terowong bawah tanah. Sumber 13/06/2012, suratkhabar Shorouk [Mesir]

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS