الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel tangkap ahli parlimen HAMAS

10 November 2010

Awal pagi tadi, sepasukan unit tentera rejim penjajah(zionis) telah menangkap seorang ahli parlimen selaku setiausaha sulit Majlis Legislatif Palestin, Mahmoud Ar-Ramhi yang juga merupakan anggota gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية). Beliau ditangkap ketikamana operasi tentera rejim merempuh rumahnya di bandar Ramallah.

Gambar(al-jazeerah): Mahmoud Ar-Ramhi.

Jelas dari seorang ahli parlimen Legislatif Palestin, Muna Mansour juga dari gerakan HAMAS, beliau(Ar-Ramhi, 48) telah menghubunginya sebaik sahaja rumah Ar-Ramhi dirempuh masuk tentera rejim. Ketika itu, beliau memaklumkan bahwa telah ditangkap rejim zionis. Beberapa detik selepas itu, panggilan dari Ar-Ramhi terputus dan tidak diketahui lokasi Ar-Ramhi di bawa pergi.

Muna menyatakan ketika ditemubual pemberita Al-Jazeerah bahawa rejim zionis menangkap Ar-Ramhi buat kali kali kedua semenjak beliau dipilih menjadi ahli parlimen Legislatif Palestin.

Pada kali pertama penangkapan, Ar-Ramhi ditangkap bersama lebih dari 50 ahli parlimen dan timbalan menteri ekoran operasi pejuang Palestin yang menawan seorang tentera rejim penjajah, Gilad Shalit di Gaza. Sehingga kini, beberapa orang lagi dari ahli parlimen legislatif Palestin masih meringkuk dalam tahanan rejim. Sumber 10/11/10, web berita Al-Jazeerah.net

Read more...

Ceroboh Gaza, pejuang letupkan jentera zionis

GAZA - Rejim zionis terus-menerus menceroboh Semenanjung Gaza. Kejadian pagi ini, pencerobohan zionis secara terhad berlaku di tanah penduduk Gaza di kawasan An-Nadhah, timur bandar Rafah yang terletak di selatan Semenanjung Gaza.[link]

Jelas pemberita 'Safa' bahawa 4 buah jentera perang zionis dan 4 buah jentolak telah menceroboh ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza. Bertitik tolak dari sebuah pintu gerbang tentera yang bersempadan dengan Gaza, penceroboh melakukan operasi meratakan tanah dan mengesan di beberapa lokasi berkenaan di Hayyu An-Nahdhah(حي النهضة).

Sumber menjelaskan lagi, jentera perang zionis menghujani tembakan ke arah sebuah menara di Hayyu An-Nahdhah dan kawasan yang berjiran dengannya. Rentetan itu, helikopter tentera zionis juga melepaskan tembakan ke kawasan berkenaan.

Seperti yang dinyatakan, zon yang bersempadanan dari arah timur wilayah itu seringkali menyaksikan pergerakan jentera perang zionis sebelum dan sehingga waktu ini. Pergerakan dan pencerobohan zionis turut seiring dengan tembakan ke arah para peladang(petani) dan rumah-rumah penduduk, malah turut dilakukan operasi meratakan tanah dan membuang tanaman yang telah berbuah. Lebih dari itu, rejim zionis turut menyerodok tanah-tanah yang subur.

Cedera kena tembak

Kejadian lain yang dilaporkan, seorang penduduk yang dikenali tercedera di bahagian kakinya akibat terkena tembakan dari tentera rejim zionis di utara Semenanjung Gaza.

Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Ketenteraan, Adham Abu Salmiah berkata, "ketika itu, penduduk yang menjadi mangsa tembakan sedang mengutip kepungan besi dan sisa-sisa runtuhan bangunan akibat serangan penjajah di utara Gaza, lalu tentera rejim zionis telah melepaskan tembakan machine-gun ke arahnya."

Abu Salmiah menambah lagi, mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan. Lukanya dilaporkan ringan.

Zionis tembak rumah-rumah Palestin

Lagi kejadian yang berlaku pagi ini dilaporkan bahawa jentera perang rejim zionis yang berpengkalan di sebuah lokasi ketenteraan 'Kissufim', timur laut bandar Khan Yunus telah melepaskan tembakan senjata berat ke arah rumah-rumah penduduk.

Sumber dari saksi kejadian menjelaskan satu letupan kuat berlaku di lokasi berkenaan malah kelihatan kepulan asap tebal berterbangan. Jelas menunjukkan sebuah dari jentera perang rejim zionis yang berada dalam kawasan pagar pemisah menjadi sasaran letupan itu.

Kata saksi lagi, sebaik sahaja letupan kuat yang berlaku, rejim zionis terus menghujani tembakan secara rambang ke atas beberapa buah rumah dan kawasan lapang di lokasi tersebut. Tambahan lagi, pesawat-pesawat tempur zionis juga berkeliaran dari ruang udara kawasan yang menjadi sasaran tembakan zionis.

Pejuang AL-QUDS letupkan jentolak zionis

Laporan berita pada jam 10.05 pagi, waktu Palestin melampirkan respon balas dari sebuah kumpulan pejuang Palestin.[link]

SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) dalam kenyataan rasmi yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' telah menyebut pejuang-pejuangnya berjaya meletupkan peledak ke atas sebuah jentolak tentera zionis. Jelas SARAYA AL-QUDS, operasi itu dilancarkan oleh pejuangnya di selatan menara tentera Al-Ahrash yang terletak di timur Qarara, Khan Yunus, selatan Gaza.

Kenyataan SARAYA AL-QUDS menyebut, ini adalah hak pejuang Palestin bagi menghadang sebarang tentangan zionis yang menyerang penduduk Palestin. Juga turut mengesahkan lagi, pejuangnya memilih usaha 'jihad' dan 'penentangan' sehinggalah keseluruhan tanah Palestin terbebas. Sumber 10/11/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS