الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penduduk Yahudi rempuh masuk ke Syeikh Jarrah sambil cerca Nabi Muhammad SAW

24 April 2010

AL-QUDS - Pertembungan sengit meletus antara penduduk Palestin dengan Yahudi yang merempuh masuk ke perumahan Syeikh Jarrah, petang tadi.

Saksi kejadian memberitahu kepada agensi bahawa polis Israel mengepung seluruh perumahan itu serta melarang sebarang keluar masuk dari Syeikh Jarrah. Berikutan kejadian, itu penduduk Palestin mengambil langah berjaga-jaga dan berwaspada.

Kebelakangan ini, penduduk Israel kerap mengadakan rempuhan ke kawasan penempatan penduduk asal, Palestin. Tujuan itu dimaklumkan, adalah untuk menguasai rumah-rumah Palestin serta diubah menjadi milik Yahudi. Matlamat lebih besar, Israel mahu menguasai keseluruhan bandar Al-Quds. Sumber 24/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Le4Gaza bantu LifeLine4Gaza

Laporan: Nurulhusna bt Ahmad Sani


TANTA, 24 APRIL - 'Silence Is Not An Action' bukannya satu retorik tetapi merupakan gesaan supaya membantu mereka yang sentiasa ditindas, khususnya penduduk Gaza yang dipaksa menghadapi sekatan Israel. Sehingga kini, berita tempatan dan antarabangsa melaporkan sekatan Israel ke atas Gaza telah menjangkau 1000 hari. Ternyata, sekatan ini ibarat penjara kepada 1.5 juta penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

PERUBATAN Cawangan Tanta(PCT) 2009/2010 mengambil inisiatif dengan mempromosikan kutipan amal berikutan sebuah konvoi 'Lifeline4Gaza' yang akan berlepas ke Semenanjung Gaza melalui jalan laut tidak lama lagi, menurut makluman.

Pengarah Le4Gaza Tanta, Nurulhuda bt. Ahmad Sani yang ditemui wartawan MAP, menjelaskan secara asasnya, usaha ini untuk menyahut seruan jihad dan beramal dengan segala kemampuan yang ada demi membantu Palestin. Malah, usaha ini juga bertujuan untuk menyedarkan semua pihak.

Jelas beliau lagi, 'isu Palestin yang sekian lama bergolak mempunyai kaitan yang amat rapat dengan kita; satu ummah, satu akidah. Dan ia bukannya isu kemanusiaan semata-mata. Selain itu, dari sudut fizikalnya, kempen ini juga secara khusus untuk menambah dana kepada kumpulan-kumpulan NGO antarabangsa yang akan berlayar ke sana'.

"Sekalipun target kutipan amal hanya RM10 juta jika dibandingkan dengan jumlah rakyat Malaysia sekarang ini, namun usaha sekerdil ini(Le4Gaza) tetap dijalankan juga untuk sama-sama membantu gabungan NGO bagi merealisasikan target itu", "sebenarnya dengan kutipan ini juga untuk membangkitkan sensitiviti ahli-ahli PERUBATAN Cawangan Tanta terhadap kesengsaraan saudara kita di Gaza", ujar NurulHuda.


Blog rasmi Le4Gaza

Peluang untuk menyumbang

Sementara itu, wartawan MAP turut menemui Pengerusi PCT 2009/2010, Azhan b. Hamdan yang juga turut melibatkan diri dalam Le4Gaza Tanta.

"Kempen Le4Gaza ini dibuat atas dasar persaudaraan dan kesedaran yang perlu kita semua rasai. Sehubungan dengan kempen LifeLine4Gaza yang dilaksanakan di Malaysia, kami merasakan inilah peluang terbaik untuk pelajar-pelajar perubatan dan pengajian Islam di Mesir, khususnya di Tanta untuk kita sama-sama menyumbang tujuan membangunkan kembali Palestin", Jelas Azhan.

Beliau berharap semua ahli PCT menyahut seruan LE 100 seorang untuk Gaza. Walaupun kita sibuk dengan peperiksaan, jangan sesekali kita lupa sahabat, rakan dan saudara kita di sana.


Kutipan dan jualan amal telah bermula

Berhubung tindakan dan sambutan kempen kutipan dana khas untuk penduduk Gaza, saudari Nurulhuda menyatakan, projek kutipan telah bermula.

Pihak beliau telahpun berkempen dari rumah ke rumah dengan membawa tabung dana.

NurulHuda menyatakan sambutan amat memberangsangkan. Selain kutipan dana, projek ini juga menjalankan jualan amal yang dijadualkan berlangsung selama 3 hari setiap akhir minggu, 2 hari jualan telahpun berjalan dengan kutipan yang diperolehi kini sebanyak LE 1400.

Mengulas dari segi sumbangan idea dan tenaga, NurulHuda berkata, 'respon ahli PERUBATAN Cawangan Tanta sangat baik dan ada juga persatuan pelajar lain turut sama ingin menyumbangkan tenaga mereka dalam projek ini tidak kira daripada mana-mana aliran pengajian. Perkara ini dilihat amat positif dalam usaha penyatuan umat Islam di peringkat Mesir.'


Harapan Le4Gaza

Pengarah Le4Gaza, NurulHuda bt. Ahmad Sani menyatakan harapannya kepada wartawan, 'projek seperti ini mesti berjalan setiap masa kerana isu Palestin bukan isu yang bermusim. Silence is not an action, maka kita semua perlu melakukan sesuatu. Untuk melakukan sesuatu dengan baik memerlukan kepada kesedaran'.


Sedar tentang sejarah

Beliau turut menyatakan, seandainya umat Islam sedar tentang sejarah Palestin dan kepentingan negara tersebut, lantas mampu membina peribadi yang lebih matang dalam menentukan prioriti ketika berbelanja mahupun berpersatuan terutamanya di kalangan mahasiswa dan mahasiswi Mesir.

Melihat dengan lebih jauh lagi, beliau bercita-cita mahu menyaksikan di kalangan bangsa kita sendiri yang membebaskan Palestin dari cengkaman Israel sebagaimana yang telah ditunjukkan Salahuddin Al-Ayubi yang berbangsa Kurdish. Sejarah mencatatkan segalanya.

Justeru, "usaha Le4Gaza seperti ini cuba menyuntik semangat dan ruh ithar dari sumbangan dan tanggungjawab kita kepada mereka yang memerlukan", ujar beliau di akhir pertemuan.
________________________________

Baca lagi:

> Israel tidak benar masuk bahan binaan ke Gaza
> Khadri harap sempadan Rafah dibuka kepada bantuan kemanusiaan
> Qatar berusaha bebaskan Gaza dari sekatan
> 1000 hari sekatan ke atas Gaza


Fakta: Setelah HAMAS menguasai Gaza pada tahun 2007, Israel terus mengenakan sekatan ke atas Gaza. Sempadan yang menghubungkan antara Israel-Gaza(Erez, Nehal Auz, Kissufim, Karni dan Karem Abu Salem) hanya dibuka mengikut masa tertentu. Pengkhususan di sempadan-sempadan tersebut hanyalah untuk kemasukan barang dagangan, makanan, binaan, bekalan solar dan seumpamanya ke Gaza. Bagaimanapun, kemasukan ini dalam kuantiti yang terhad.

Adapun sempadan Rafah Gaza-Mesir tertakluk di bawah perjanjian sempadan 2005 antara empat pihak, iaitu Mesir, Eropah, Israel dan Kerajaan Palestin Ramallah. Sempadan Rafah Gaza-Mesir hanya dikhususkan untuk keluar masuk, seperti pesakit yang memerlukan rawatan dan bantuan kemanusiaan, iaitu ubat-ubatan tetapi terhad dan perlu mendapatkan persetujuan dari Mesir. [MAP]

Read more...

Projek metro dan keretapi Israel di Al-Quds

Berikut adalah klip berita dan salinan rakaman video mengenai rancangan Israel bagi mendirikan projek keretapi dan metro bawah tanah di Al-Quds, Palestin.Sumber klip 21/04/2010, berita Al-Jazeerah

NABLUS - Seorang anggota Gerakan FATAH yang bertanggungjawab bagi isu Al-Quds, Hatem Abd Kadir(gambar) telah mendedahkan perancangan baru Israel membina laluan metro (keretapi bawah tanah. Contoh: sebagaimana yang terdapat di Mesir) bawah tanah yang menghubungkan antara garisan pembahagi bandar Al-Quds; dari arah barat dan timur.

Abd Kadir berkata, syarikat yang membangunkan projek ini dari Amerika, iaitu 'Marshal Engineering'. Sebagaimana makluman, peringkat permulaan projek tersebut adalah 'merekabentuk' terowong bawah tanah dan membuat lakaran gerabak metro. [baca lagi]Jambatan baru projek keretapi Israel di bandar Al-Quds.
Sumber klip 13/01/2010, youtube.com
Projek baru Israel, pembinaan rel keretapi ringan bertujuan membahagikan Al-Quds, Palestin. Malah menimbulkan kebimbangan kepada penduduk Palestin di Timur Al-Quds.
Sumber klip 27/04/2009, Rusia Today

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS