الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 hawn WATANIAH bedil lokasi tentera zionis

26 Februari 2011

Laporan asal jam 05.29 malam(waktu Palestin/Mesir)
Jam 11.29 malam(waktu Malaysia)

GAZA - Kumpulan pejuang KATAIB MUQAWAMAH AL-WATANIAH(sayap tentera JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN) memaklumkan bahawa pejuangnya membedil sebuah lokasi tentera zionis 'موقع أبو مطيبق العسكري' yang terletak di timur El-Buraij dengan 3 serangan mortar 'hawn'.

Kenyataan WATANIAH yang disampaikan pada petang sabtu kepada agensi berita 'Safa' berkata, serangan mortar ini adalah balasan kepada serangan zionis yang berterusan menentang penduduk Palestin di Semenanjung Gaza.

"Jalan penentangan ini adalah pilihan kami bagi mendapatkan semula hak-hak kami, begitu juga, kami telah berjanji kepada masyarakat kami untuk meneruskan usaha penentangan bagi menentang rejim penjajah sehinggalah mereka berambus dari tanah-tanah kami," tegas kumpulan pejuang ini.

Sedemikian itu, serangan mortar pejuang Palestin setelahmana rejim zionis melakukan beberapa serangan di kawasan yang berlainan di Gaza, malah mengakibatkan penduduk Palestin mengalami kecederaan. Tambahan pula, sebuah rumah penduduk Gaza hancur musnah. Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

Baca lagi:

1. Zionis serang lagi Gaza
2. 2 serangan udara zionis sasar lokasi AL-QASSAM
3. Zionis bedil lagi Gaza

Read more...

Aharonovich gesa gempur Gaza

AL-QUDS, - Menteri Keselamatan Dalam Negeri Zionis(Israel), Yitzhak Aharonovich berkata, serangan balas ke atas serangan roket dari Gaza mestilah lebih dahsyat dari serangan-serangan balas terhadap roket 'grad' yang gugur rabu lalu.

Gambar(ynet): Yitzhak Aharonovich

Memetik kenyataan Aharonovich yang disiarkan radio Israel, "tidak ada satu Negara pun di dunia ini yang akan rela dengan serangan roket, maka Israel perlu menyiapkan kekuatannya bagi menggegarkan kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin di Semenanjung Gaza." Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

Pautan lain:

1. Yitzhak Aharonovich(wikipedia)
2. Yitzhak Aharonovich(Knesset/Yisrael Beitenu)

Read more...

Zionis bedil lagi Gaza

Laporan jam 04.13 petang(waktu Palestin/Mesir)
Jam 10.13 malam(Malaysia)

GAZA - Petang ini, sebuah rumah penduduk Palestin di timur Mukhayyam El-Buraij, pertengahan Semenanjung Gaza menjadi sasaran serangan udara zionis.
______________________________________________

Ringkasan berita dari Haaretz - 16:29 : IAF jets carry out three air strikes against militants in southern Gaza Strip.
______________________________________________

Menurut saksi, rumah yang dibedil milik keluarga شارب hancur musnah. Sehingga laporan ini diterbitkan, tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Jarak masa serangan tersebut hanya selang dua jam dari serangan zionis di Gaza sebentar tadi yang mencederakan seorang penduduk. Jelas sumber, serangan sebentar tadi mensasarkan sebuah telaga air di sepotong jalan yang menghubungkan ke pusat latihan tentera gerakan HAMAS. Sumber 26/2/2011, web berita safa.ps

Read more...

2 serangan udara zionis sasar lokasi AL-QASSAM

Laporan asal jam 02.02 petang, waktu Mesir/Palestin
Jam 08.02 malam(waktu Malaysia)

GAZA - Seorang penduduk Palestin di Gaza mengalami cedera ringan setelah terkena serpihan dari serangan pesawat tempur zionis. Sumber dari 'Safa' melaporkan pesawat tempur zionis membedil sepotong jalan yang menghubung ke pusat latihan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) pada tengahari ini.

Menurut saksi kejadian, serangan udara zionis di kawasan Al-Hishashain berhampiran sebuah kawasan yang telah dibebaskan(asalnya penempatan haram zionis), barat Rafah, selatan Semenanjung Gaza. Terkini, beberapa minit selepas serangan pertama, pesawat tempur zionis menyerang semula, dan serangan tersebut menumpukan lokasi tentera AL-QASSAM(موقع ثكنة سعد صايل على شارع صلاح الدين) yang terletak di timur Rafah.

Terkini, beberapa minit selepas serangan pertama, pesawat tempur zionis menyerang semula, dan serangan tersebut menumpukan lokasi tentera AL-QASSAM(موقع ثكنة سعد صايل على شارع صلاح الدين) yang terletak di timur Rafah.

Laporan dari utara Gaza(jam 02.23 petang, Palestin), seorang penduduk Palestin yang bekerja sebagai pengutip kepingan besi tercedera akibat terkena tembakan dari tentera zionis.

Berhubung kejadian, Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, berkata, tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah sekumpulan penduduk Palestin yang sedang mengumpul kepingan besi, lantas mengakibatkan salah seorang darinya tercedera setelah kakinya di sebelah kiri menjadi sasaran peluru.

Jelas beliau lagi, mangsa telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan dan kecederaannya disifatkan luka ringan. Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

Read more...

Zionis serang lagi Gaza

Laporan asal jam 04.29 pagi(waktu Palestin/Mesir)
Jam 10.29 malam(25/02/2011, waktu Malaysia)

GAZA - Serangan berantai udara zionis yang dilancarkan awal pagi tadi tertumpu di kawasan pertengahan dan selatan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza).

Pemberita agensi 'Safa' menjelaskan bahawa pesawat tempur zionis melancarkan sekurang-kurangnya 4 serangan peluru misil ke atas sebuah lokasi tentera SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) yang terletak di bahagian barat Khan Yunus.

Jelas Safa lagi, pesawat tempur zionis turut mensasarkan sebuah rumah berhampiran مطحنة الإيمان di Nuseirat, pertengahan Gaza dengan satu serangan misil.

Berhubung serangan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menyatakan tiada kecederaan mahupun luka parah dalam pengeboman zionis di Gaza.

Sumber Safa melaporkan, serangan sedemikian berikutan dari 2 serangan roket yang gugur di bandar Netivot, barat Naqab(tanah jajahan 1948). Tiada laporan mengenai kecederaan mahupun luka parah akibat serangan roket. Namun, pada 24/02/2011, jentera perang zionis telah melakukan pencerobohan di Semenanjung Gaza, lantas mendorong pejuang-pejuang Palestin bangkit membalas kezaliman yang dilakukan zionis. Sumber 26/02/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS