الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang hadang kemaraan penceroboh

19 Oktober 2010

GAZA - Laporan yang diperolehi ketikamana tercetusnya pertempuran sengit antara pejuang Palestin di Gaza dengan tentera rejim zionis yang menceroboh timur Qarara hanyalah bersandarkan kepada catatan masa yang dibuat. Berita penuh akan menyusul beberapa jam selepas ini.

Peta, sumber google map. Bintang merah merujuk kepada lokasi yang terjebak dalam serangan zionis di Gaza malam ini. Bersebelahan no.14 adalah perairan laut Nuseirat, pertengahan Gaza, dan bintang yang berada di pertengahan adalah lokasi tembakan dari menara kawalan zionis di El-Maghazi serta berdekatan dengan no.2 adalah kawasan Qarara.

Menurut agensi berita 'Safa', sekitar jam 09.15 malam, sekumpulan pejuang Palestin mengharungi sebuah pertempuran sengit dengan tentera-tentera rejim zionis yang menceroboh di timur Qarara.

Laporan pada jam 09.32 malam, pertempuran sengit masih berlarutan. Pejuang Palestin terselamat dari pengeboman artileri zionis.

Tambah laporan dari lokasi yang lain, bot-bot laju zionis menyerang nelayan-nelayan Gaza di perairan laut Nusairat, pertengahan Gaza. Di timur El-Maghazi, laporan berita 'Safa' menyatakan menara-menara kawalan tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah kawasan sasaran.

Sehingga kini, dari lokasi berlakunya pertempuran di timur Qarara yang dilaporkan pada jam 11.23 malam, pejuang Palestin melancarkan serangan roket jenis 'hawn' ke arah jentera perang rejim zionis yang menceroboh timur Qarara.

.......

Sumber 19/10/2010, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah ceroboh timur Jabaliya, bakar 500 zaitun

GAZA - Selepas waktu tengahari tadi, laporan dari sumber menyebut beberapa buah jentera perang penjajah(rejim zionis) menceroboh masuk secara tiba-tiba ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza yang berhampiran tanah perkuburan, timur Jabaliya, di utara Semenanjung Gaza.

Menurut agensi berita 'Safa' yang menjelaskan bahawa 4 buah jip tentera dan 2 buah jentolak telah menceroboh ke dalam kawasan tanah milik penduduk Gaza di Jabaliya. Di samping itu, penjajah yang menceroboh dalam jarak yang terhad turut melepaskan bertubi-tubi tembakan ke sasaran.

Sumber menyatakan lagi, seiring pencerobohan tersebut, kelihatan helikopter jenis 'apache' penjajah kerap berlegar-legar di ruang udara kawasan berkenaan.

Sebelum ini, zon selatan dan utara Semenanjung Gaza kerap menyaksikan pergerakan jentera perang penjajah yang tidak sebagaimana biasa. Malah, penjajah turut melepaskan tembakan ke arah para petani, rumah-rumah dan menjalankan operasi meratakan tanah serta membuang pokok-pokok.

Pendatang haram bakar 500 zaitun

Sementara itu, pada waktu tengahari tadi, waktu Palestin, sumber melaporkan pendatang haram Israel telah membakar dalam lingkungan 500 pokok zaitun yang telah berbuah di sebuah ladang pertanian. Ladang tersebut berada dalam kawasan pekan Husan dari arah barat Wilayah Bet Lehem dan kedudukannya bertentangan dengan penempatan haram Israel 'Beitar Illit' di Bet Lehem, Tebing Barat.

Peta, sumber google map.

Berikutan itu, seorang Ahli Majlis Jawatankuasa Kampung Husan, Ramiy Humamrah berkata kepada 'Safa', tanah-tanah yang seluas berpuluh-puluh ekar turut tidak dibenarkan kepada pemiliknya untuk masuk melihat melainkan dengan mendapatkan kebenaran khas melalui pintu gerbang penempatan haram Israel. Kawasan tersebut terus meningkat panas membahang setelahmana pokok-pokok zaitun yang dibakar belum lagi dipadam.

Sumber menyebut, tanah pertanian yang dibakar itu milik dua buah keluarga Palestin, Humamrah dan Shushah yang terletak di bahagian selatan Tebing Barat. Setelah agak lama menunggu, pengawal penempatan haram Israel membenarkan bomba Palestin masuk ke tanah pertanian itu untuk memadamkan kebakaran yang mengakibatkan keseluruhan pokok-pokok di situ musnah. Sumber 19/10/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS