الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera zionis jadi sasaran pejuang ABU ALI

28 Julai 2011

Laporan jam 04:15 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 03:15 petang, waktu Mesir

GAZA - Sebuah kumpulan pejuang Palestin di Gaza, KATAIB ABU ALI MUSTAFA, sayap tentera kepada JABHAH SHAHBIAH LI TAHRIR FALESTIN mengumumkan pejuangnya telah menyasarkan tembakan ke atas unit jentera tentera rejim zionis di timur Shujaieyah, bandar Gaza.

Gambar(Safa): Pejuang Palestin, ABU ALI MUSTAFA.

Keterangan ABU ALI yang disampaikan kepada agensi berita Safa menyebut, pejuang-pejuang kami dari unit penembak tepat berjaya menyasarkan sebuah unit dari tentera rejim zionis di timur Shujaieyah yang menghala di sebelah utara kilang jus. Nyata ABU ALI, tembakan tersebut mengakibatkan kecederaan di kalangan tentera zionis.

Pejuang Palestin ini menegaskan pihaknya tetap meneruskan usaha penentangan serta menghadang sebagai respon serang balas ke atas jenayah-jenayah yang dilakukan penjajah. Mereka turut berjanji sumpah setia kepada pengorbanan dan titisan darah para syuhadak. Sumber 28/07/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Roket menyerang Ashkelon

Laporan jam 06:37 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 05:37 pagi, waktu Mesir

GAZA - Sebuah web berita Israel, 'Yedioth Ahronoth' versi hebrew melaporkan bahawa satu peluru roket dari Semenanjung Gaza(media lain menyebut Tebing Gaza, Jalur Gaza, Genting Gaza) menyerang Israel(kawasan jajahan zionis) awal pagi ini.

Jelas sumber, serangan roket itu gugur di sebelah selatan Ashkelon berhampiran majlis daerah penempatan. Bagaimanapun, tiada sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda.

Pada pertengahan malam semalam, pesawat-pesawat tempur dan pengintip rejim zionis dilihat kerap melakukan penerbangan secara mengejut di ruang udara Gaza. Menjelang detik tengah malam pula, agensi berita Safa melaporkan bahawa bot-bot laju tentera laut zionis melepaskan tembakan ke arah persisiran pantai Rafah di selatan Gaza.

Zionis ceroboh Gaza

Berikutan serangan roket, Safa melaporkan rejim zionis melakukan pencerobohan dua hari berturut-turut pada 25 dan 26 Julai lalu tanpa mengakibatkan sebarang kecederaan.

Sumber memperincikan pada 25 Julai, beberapa buah jentera perang zionis menceroboh sejauh 400 meter ke dalam kawasan tanah Gaza.

Pencerobohan zionis pada awal pagi itu meliputi kawasan di sebelah timur Mukhayyam El-Maghazi, Gaza Tengah.

Menurut saksi kejadian, pencerobohan tersebut seiring melepaskan tembakan bertubi-tubi. Kemudian rejim zionis menjalankan operasi meratakan tanah serta mengesan.

Tambahan lagi pada 26 Julai, Safa melaporkan pencerobohan zionis berhampiran Hayyu El-Farahain di sebelah timur wilayah Khan Yunus(Khan Younis), selatan Semenanjung Gaza.

Penyampai berita Safa menjelaskan, 3 buah kereta kebal yang mengiringi 4 buah jentolak menceroboh secara terbatas ke dalam kawasan tanah penduduk Palestin di sepanjang garis sempadan di kawasan berkenaan.

Safa menyatakan bahawa kereta kebal zionis melepaskan tembakan mesingan ke arah rumah-rumah penduduk dan tanah pertanian. Sumber 28/07/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS