الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dua cedera zionis serang Gaza

06 Jun 2012


Laporan jam 06:28 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 05:28 pagi, waktu Mesir

GAZA - Angkatan Tentera Udara Israel(IAF)mengebom lagi Semenanjung Gaza awal pagi Rabu, 06/06/2012 dan sebelum itu telah pun mengebom satu sasarannya di Rafah menjelang pertengahan malam Selasa, 05/06/2012. Dua serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur F-16 mengakibatkan dua orang penduduk Palestin cedera. Seiring F-16 menyerang, pesawat-pesawat pengintip tanpa juruterbang(UAV) kerap melakukan tinjauan di ruang udara Semenanjung Gaza.
________________________________
Kaitan berita:
3. [Gambar] Kesan serangan udara zionis
_________________________________
Foto SAFA: Kesan pengeboman di kawasan As-Sudaniah
Menukil dari web berita Palestin, serangan udara yang dilancarkan awal pagi Rabu menyasarkan sekumpulan pejuang Palestin yang berada di sebelah timur pejabat tentera laut Palestin di kawasan As-Sudaniah, barat laut bandar Gaza.

Berhubung mangsa yang cedera, kata Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza, seorang penduduk yang cedera parah telah dibawa ke hospital As-Shifa' dan seorang lagi yang mengalami kecederaan pertengahan juga telah dibawa ke hospital Kamal Udwan.

Dalam serangan sebelum itu yang dilancarkan menjelang pertengahan malam Selasa, pesawat tempur zionis melepaskan satu tembakan peluru misil ke atas sebuah ladang penternakan ayam yang terletak di sebelah utara bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Menurut penyampai berita SAFA yang menukil dari sumber keselamatan, serangan terbabit menyasarkan ladang penternakan ayam di kawasan 'مصبح' utara bandar Rafah. Demikian itu, tiada laporan mengenai sebarang kecederaan.

Sejak dari hari Jumaat yang lalu, rejim zionis menggiatkan serangan-serangannya ke atas Semenanjung Gaza dari sebelah pihak meskipun sayap-sayap tentera Palestin masih berpegang dengan 'gencatan'(tenang) yang tidak diumumkan. 

Sementara itu, berita AL-JAZEERAH melaporkan pada hari Selasa, 05/06/2012, tentera Israel  mengadakan latihan perang di padang pasir An-Naqab, selatan tanah jajahan 1948. Misi latihan ini dikatakan bahawa Israel sedang mengharungi perang dari berbagai-bagai penjuru. 

Dakwa serang tempat simpanan senjata

"Serangan-serangan ini adalah tindak balas kepada peningkatan serangan roket ke Israel(tanah jajahan)," demikian menurut kenyataan Pasukan Pertahanan Israel(IDF).
Tajuk laporan berita YNET mengenai serangan udara di Semenanjung Gaza
Memetik dari laporan berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi english yang diterbitkan hari ini, Sumber Palestin(tanpa dinyatakan pihak tertentu) menyatakan gerakan HAMAS telah memmindahkan semua kemudahan tenteranya kerana bimbang serangan Israel meningkat. Sumber 06/06/2012, web berita Maannews.net, web berita Safa.ps, web berita Paltimes.net dan web berita Yedioth Ahronoth serta 05/06/2012, berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS