الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kawasan lapang jadi tumpuan serangan zionis

24 Januari 2012

Laporan jam 12:58 pagi, waktu Palestin
Jam 12:58 pagi, waktu Mesir

GAZA - Serangan-serangan dari pesawat tempur rejim zionis awal pagi ini(24/01/2012, Selasa) tertumpu di beberapa kawasan lapang yang berlainan di Semenanjung Gaza.

Penyampai berita SAFA melaporkan, pesawat tempur zionis jenis F-16 melepaskan tiga serangan peluru misil ke atas beberapa kawasan lapang di سكنة فدعوس dan As-Sudaniah yang terletak di sebelah utara Semenanjung Gaza.

Manakala di sebelah selatan Semenanjung Gaza, pesawat tempur zionis mengebom sebuah kawasan lapang yang merupakan bekas tapak penempatan haram zionis(zionis undur keluar dari Gaza tahun 2005) dari arah barat Khan Younis dengan dua peluru dan diikuti serangan ketiga ke atas kawasan tanah lapang di Bani Suheila.

Berhubung serangan-serangan ini yang tidak mengakibatkan sebarang kecederaan, penyampai berita SAFA menjelaskan bahawa letupan-letupan yang kuat ini dapat didengari dari berlainan tempat di Semenanjung Gaza, malahan sebelum seranga, kelihatan pergerakan jentera-jentera perang zionis di sebelah timur daerah Abbasan, Khan Younis sambil menembak bom-bom cahaya. Pada waktu yang sama, pesawat-pesawat tempur zionis kerap meninjau di ruang udara. Sumber 24/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS