الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis serang lagi Gaza waktu asar

07 Oktober 2010

Masa serangan:

04.02 petang, Palestin. Rejim zionis mengebom sebuah kereta di kawasan El-Mgharibah, 3 Palestin luka parah.

Kejadian lain yang dilaporkan pada jam 04.17 petang, Palestin. Bot laju zionis usir nelayan Gaza dari perairan laut Gaza yang bertentangan dengan MuKhayyam Nusairat.

Berita penuh:

GAZA - Beberapa orang penduduk Palestin di Gaza parah dalam satu pengeboman rejim zionis yang mensasarkan sebuah kereta di kawasan El-Magharibah, selatan bandar Gaza.

Jurucakap media perubatan Gaza, Adham Abu Salamiah ketika dihubungi agensi berita 'Safa' menjelaskan bahawa zionis mensasarkan sebuah kereta awam dengan mengebomnya, lantas mengakibatkan beberapa dari kalangan penduduk di situ mengalami luka parah.

Abu Salamiah berkata lagi, mangsa pengeboman zionis telah dipindahkan ke hospital Syuhada Al-Aqsa di bandar Deir Balah, pertengahan Gaza. Sebagaimana yang dijelaskan, mangsa tersebut ada yang mendapat luka ringan. Di antara mangsa tercedera juga dari kalangan kanak-kanak berumur 7 tahun.

Sumber lain yang menyampaikan kepada agensi 'Safa', pengeboman tersebut mensasarkan sebuah kereta model volkswagen golf berwarna merah di jambatan El-Maghraqah, namun penumpang kereta tersebut terselamat dari serangan zionis.

Ketika dihubungi mengenai kejadian lain yang berlaku, seorang dari pekerja Palestin mengalami kecederaan setelah ditembak tentera zionis di Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Jelas Abu Salamiah, pekerja Palestin itu dibawa ke hospital As-syahid Kamal Udhwan di utara Gaza untuk rawatan. Sumber 07/10/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

1. Sekitar jam 2.00 petang, Mesir, laporan dari berita Al-Jazeerah menyebut empat orang awam di barat laut Pakistan parah dalam satu serangan yang dipercayai angkara serangan dari pesawat pengintip tanpa juruterbang tentera Amerika Syarikat. Sumber 07/10/2010, berita Al-Jazeerah

Read more...

Zionis sasar dua lokasi serangan di Gaza

Masa serangan:

00.58 pagi, Palestin. Safa melaporkan sebuah lokasi AL-QASSAM diserang pesawat rejim zionis.

01.25 pagi, Palestin. Abu Salamiah memberitahu kepada Safa, 6 tercedera dalam serangan zionis ke atas lokasi AL-QASSAM.

01.47 pagi, Palestin. Pesawat zionis melancarkan serangan kedua ke atas sebuah tanah pertanian yang lapang di timur Hayyu zaitun, timur Gaza.

Berita Penuh:

GAZA - Kejadian serangan awal pagi ini, pesawat tempur rejim zionis telah melancarkan serangan udara ke atas lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS di Hayyu Syeikh Ridhwan yang terletak di barat laut bandar Gaza.

Menurut penyampai berita agensi 'Safa' bahawa pesawat zionis memulakan serangan tersebut ke atas sebuah lokasi AL-QASSAM yang mengakibatkan letupan kuat serta merosakkan lokasi berkenaan.

Seiringan itu, pesawat zionis melancarkan pula serangan kedua yang mensasarkan sebuah tanah pertanian lapang berhampiran kilang Al-Haj Fadhl di timur Hayyu Zaitun, timur Gaza.

Adham Abu Salamiah selaku jurucakap perubatan di Gaza ketika dihubungi melalui telefon menjelaskan, serangan udara zionis ke atas lokasi AL-QASSAM mengakibat 6 mangsa mengalami kecederaan ringan.

Jelas beliau lagi, mangsa serangan telah tiba di hospital Shifa'.

Setelah serangan, sumber melaporkan bahawa pesawat zionis kerap mengadakan tinjauan di ruang Gaza. Di samping itu, pasukan bantuan dan bomba bergegas ke lokasi sasaran bagi memadamkan kebakaran dan menjamin keselamatan kepada para penduduk.

Sekitar jam 02.26 pagi, waktu Palestin, sumber melaporkan bahawa keadaan berjaga-jaga masih menyelubungi bandar Gaza setelah berlaku dua serangan udara itu tadi. Sumber 07/10/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS