الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Akhbar Algeria: Dahlan bekal senjata kepada Ghadafi

04 April 2011

Laporan asal jam 08.24 pagi, Palestin/Makkah
Jam 07.24 pagi, Mesir

Sumber dari akhbar Algeria 'الشروق' telah mendedahkan bahawa seorang bekas pimpinan gerakan FATAH, Muhammad Dahlan dan seorang lagi individu penting Palestin yang berlatarbelakang asal-usul Iraq terjebak dalam kegiatan sulit dengan sebuah syarikat Israel mengimport senjata kepada Kolonel Muammar Al-Ghadafi, pemimpin Libya.

Gambar(Pls48): Gambar kecil, atas, Muhammad Dahlan dan bawah Muammar Al-Ghadafi, pemimpin Libya. Bersebelahan mereka, sebutir dari bom berangkai yang terpapar simbol Yahudi-Israel.

Umar Al-Khadhrawi, penentang Kerajaan Libya ketika dihubungi wartawan الشروق dari sempadan Libya-Tunisia, menjelaskan, bekas pimpinan FATAH, Muhammad Dahlan dan seorang lagi yang dikenali Muhammad Rashid atau nama asalnya Khalid Salam berbangsa Kurdish merupakan dalang di sebalik kegiatan sulit membekalkan senjata kepada Kolonel Muammar Al-Ghadafi. Senjata-senjata tersebut digunakan mengebom penduduk di bandar Misrata, barat Libya. Khalid Salam juga adalah seorang penasihat kepada Yaseer Arafat, bekas Presiden Palestin.
_______________________________________
Pautan lain:

FATAH mengeksploitasi usaha antarabangsa untuk kembali ke Gaza - HAMAS

_______________________________________

Penentang Libya itu antara kader politik kepada barisan revolusi di zon barat turut mengesahkan bahawa Khalid Salam tiba di pelabuhan Tripoli datang dari Greek dengan sebuah kapal muatan senjata Israel. Tambahan lagi, barisan revolusi di Misrata berjaya merampas sebahagian dari senjata tersebut, dan berita itu telah disiarkan secara langsung oleh stesen berita Al-Jazeerah Qatar mengenai beberapa keping gambar rakaman, antaranya bom berangkai(cluster bomb, قنابل عنقودية ) yang terpapar bintang Daud enam bucu, iaitu simbol Yahudi-Israel.

Umar Al-Khadhrawi turut menerangkan bahawa, walaupun Kolonel Al-Ghadafi menzahirkan permusuhannya dengan Israel tetapi realiti yang berlaku adanya ikatan sulit dengan pihak Israel melalui orang tengah, Muhammad Dahlan bekas Menteri Keselamatan Pemerintah Palestin Ramallah.

Gambar(wikipedia): Jenis dari bom berangkai.

Gerakan HAMAS dan sebahagian anggota FATAH menuduh Dahlan pernah terlibat dalam beberapa kes merbahaya yang mengancam Palestin, menurut Al-Khadhrawi, iaitu jaringan mafia yang berhubung terus dengan sebuah syarikat Israel bagi menyeludup pelbagai jenis senjata ke luar, sehinggakan ada senjata yang diharamkan pihak antarabangsa. Sumber 04/04/2011, web berita Palestin 1948(Pls48)

Read more...

[Gambar] Muka hadapan buku pilihan

Buku berjudul 'ISRAEL IS NOT REAL'
Penulis: Anwar M.Aris
Terbitan: Alam Raya Enterprise

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS