الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Gambar] Haniyeh dan Khaled Meshaal sewaktu melawat Sudan

29 Disember 2011

Berikut adalah beberapa rakaman gambar lawatan Ismail Haniyeh berserta delegasi Kerajaan Palestin di Gaza dan delegasi HAMAS yang mengadakan lawatan rasmi ke Khartoum, Sudan. Sumber 29/12/2011, web berita Paltimes.net


Gambar atas, Ismail Haniyeh ketika bersalaman dengan Presiden Sudan, Omar Al-Bashir, dan bawah, Ismail Haniyeh bersama delegasi HAMAS ketika bertemu dengan Presiden Al-Bashir.

Read more...

Wakil Keamanan Israel: Kemungkinan operasi ketenteraan di Gaza tidak mendesak

Laporan jam 11:13 pagi, waktu Palestin

BAITULMAQDIS - Pandangan dari beberapa orang wakil dari Badan Keselamatan Israel(zionis/penjajah) melihat operasi ketenteraan menyerang Semenanjung Gaza tidak mendesak sambil memberi peringatan pada waktu yang sama, kemungkinan setengah dari warga Israel terpaksa berlindung dalam tempat-tempat perlindungan kerana bimbang roket-roket Palestin tiba ke bandar Tel-Aviv.

Seiring kenyataan sedemikian, siaran 10 televiysen Israel berkata, "apabila telah ditetapkan operasi ketenteraan, maka gerakan HAMAS dan kesemua kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin akan menggerakkan sepenuh kekuatannya secara berpusat(selaras) dan tidak akan ada lagi bergerak secara peringkat(sendirian)," dakwa lagi, HAMAS telah memahami dengan baik jika Israel melancarkan operasi ketenteraan di Gaza hanyalah berterusan selama dari tiga sehingga lima hari sahaja.

Berhubung situasi ini, kata siaran tersebut, beberapa pegawai tentera Israel berpendapat sekiranya berlaku operasi ketenteraan di Gaza, Tel- Aviv adalah sasaran utama gerakan HAMAS, sedemikian itu, warga-warga Israel di Tel-Aviv(utara Tanah Jajahan) sehinggalah yang berada di Sderot, selatan Tanah Jajahan terpaksa memasuki ke tempat perlindungan. Lalu, penilaian ini melihat kemungkinan operasi ketenteraan di Gaza adalah tidak mendesak(pendirian lemah).

Salah satu serangan udara zionis semasa Perang Gaza.

Kesulitan yang disebutkan oleh siaran 10, antara kemungkinan sebab yang tidak kukuh dari Kerajaan Israel untuk melancarkan perang di Gaza kerana Israel tidak mendapat sokongan antarabangsa untuk melakukan operasi pada waktu sebegini, malahan, ia hanya akan menegangkan hubungan dengan Mesir. Tambahan pula, gerakan HAMAS dan JIHAD ISLAMI memang tidak berhasrat meledakkan serangan yang melampau dalam pusingan mendatang, menurut kenyataan tersebut.


Jelasnya, apabila Israel mahu melancarkan operasi ketenteraan di Gaza, operasi serangan udara adalah yang profil tinggi dengan hanya sedikit bantuan dari ketenteraan darat. Berikutan itu, operasi yang dilancarkan hanyalah bertujuan melenyapkan keupayaan serangan roket yang dimiliki pejuang-pejuang Palestin.

Dari sudut lain, Komander tentera Israel di zon Selatan, Taal Harmuni membuat kesimpulan bahawa keadaan serba tenang di kawasan-kawasan selatan menunjukkan pejuang-pejuang Palestin mungkin telah terbias, kata Taal, "mereka-mereka tidak mahu lagi membuka peluang kepada Israel untuk terima serangan yang lebih sengit."

"Memang HAMAS dah tahu individu-individu yang dibom tentera udara itu dalam perjalanan untuk melancarkan operasi serangan ke lokasi-lokasi Israel, namun HAMAS tidak menahan mereka," ujar Taal lagi.

Mengenai empat serangan roket semalam yang gugur di selatan Tanah Jajahan(Israel), Taal Harmuni turut mengancam melancarkan perang baru ke atas Semenanjung Gaza.

Ancaman itu ditegaskan bahawa akan lebih dahsyat di Gaza sebagaimana operasi yang dilancarkan sebelum ini, 'Operation Cast Lead' sempena perang ke atas Semenanjung Gaza di penghujung tahun 2008 - awal 2009.

Benny Gantz, dua dari kanan sewaktu menghadiri mesyuarat dengan
komander-komander tentera rejim Islam di zon selatan.


Kata Ketua Turus Angkatan Tentera Israel, Benny
Gantz(Chief of General Staff of the Israel Defense Forces) berkata dalam siaran radio tentera Selasa lalu, sesungguhnya memang perang pusingan kedua di Semenanjung Gaza tidak boleh dielakkan.

Gantz menambah, perlaksanaan dari Operation Cast Lead secara profesional dan tegas telah mencapai satu gentaran yang besar, tetapi masa demi masa, nampaknya masih ada tentangan untuk menggentarkan Israel dari gerakan HAMAS, dan pada masa akan datang, perang di Gaza tidak boleh dielakkan lagi. Sumber 29/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita AL-JAZEERAH

Read more...

[Gambar] Kesan serangan F-16 zionis ke atas lokasi pejuang JIHAD ISLAMI

GAZA - Dua serangan udara dari pesawat F-16 rejim zionis awal pagi Khamis telah menyasarkan dua tempat yang berlainan di Semenanjung Gaza. Salah satu lokasi yang menjadi sasaran adalah tempat latihan sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS(BRIGADES AL-QUDS) di kawasan Az-Zahra', Gaza Tengah. Berikutnya, rakaman-rakaman gambar di bawah kesan dari serangan zionis dipetik dari sebuah web berita Palestin.

Berita penuh:
>> F-16 zionis serang utara dan Gaza Tengah
Read more...

ALWIYAH lancar roket ke Mivtahim

Laporan jam 11:36 pagi, waktu Palestin

GAZA - Sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH, pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengumumkan pihaknya yang bertanggungjawab mengebom penempatan zionis 'Mivtahim' dengan satu serangan roket pada pagi tadi, Khamis, 29/12/2011. Jelas ALWIYAH, operasi ini turut dirakam.

Peta: Kedudukan Penempatan Mivtahim dalam bulatan merah.

Kenyataan dalam laporan ketenteraannya, ALWIYAH berkata, tepat jam 07:00 pagi(waktu Gaza/Mesir), unit pertahanan ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah mengebom penempatan zionis 'Mivtahim' dengan satu serangan roket. Operasi tersebut dilancarkan pada pagi Khamis, 04 Safar 1433h bersamaan 29/12/2011.

Gambar(PALTIMES): Sebahagian dari potongan roket ALWIYAH.

Jelas ALWIYAH, operasi ini berjaya dilaksanakan dan kesemua pejuang yang terlibat pulang dengan selamat ke markaz.

Berhubung operasi serangan roket, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN menegaskan bahawa ini adlaah serangan balas ke atas jenayah zionis yang sengaja menumpahkan darah umat Islam di Semenanjung Gaza, pejuang tidak sesekali akan berpeluk tubuh. Sumber 29/12/2011, web berita Paltimes.net

Read more...

F-16 zionis serang utara dan Gaza Tengah

Laporan jam 06:53 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 06:53 pagi, waktu Mesir

GAZA - Angkatan tentera udara rejim zionis telah melancarkan dua serangan udara ke atas Semenanjung Gaza. Kedua-dua serangan terbabit tertumpu di sebelah utara dan Gaza Tengah awal pagi Khamis, 29/12/2011.

Menurut pemberita SAFA, pesawat tempur zionis jenis F-16 mengebom sebuah kawasan tanah lapang di sebelah utara Semenanjung Gaza. Selepas itu, serangan kedua, pesawat F-16 menyerang sebuah lokasi pejuang JIHAD ISLAMI di kawasan Az-Zahra', Gaza Tengah.

Serangan udara zionis tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk Palestin.

Zionis akui lancar serangan balas

Berhubung serangan, tentera rejim zionis mengakui pihaknya melancarkan serangan bagi membalas serangan roket Palestin. Berikutan itu, tentera zionis berkata, semalam, empat serangan roket gugur di barat Naqab. Bagaimanapun tidak mengakibatkan sebarang kecederaan atau kerosakan harta benda.

Jurucakap tentera zionis mendakwa, serangan pertama menyasarkan sebuah terowong bawah tanah pejuang Palestin di utara Semenanjung Gaza. Manakala, serangan kedua, pesawat zionis menyerang sebuah lokasi pejuang di Gaza Tengah.
___________________________________________
Baca lagi:

1. Tentera zionis jadi sasaran 'sniper' pejuang
2. ALWIYAH hentam dua roket ke Azata

___________________________________________

Jelas jurucakap tentera zionis, serangan tersebut berjaya mengenai dengan tepat ke atas kedua-dua sasaran.

Situasi berbalas serangan antara pejuang Palestin dengan tentera zionis setelahmana rejim zionis terlebih dahulu memulakan serangan pada 27/12/2011 seiring sambutan penduduk Palestin memperingati tahun ketiga perang Gaza. Hanya dalam masa tiga jam, serangan udara zionis di Gaza mengakibatkan seorang pemuda syahid dan sebelas lagi cedera, termasuk kritikal. Menurut sumber AL-JAZEERAH, serangan udara zionis pada 27/12/2011 tanpa didahului serangan-serangan roket pejuang, namun pihak rejim zionis hanya mengemukakan alasan-alasan yang mengaitkan pejuang-pejuang Palestin dengan kegiatan 'pengganas'. Sumber utama 29/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Capaian berita pada 27/12/2011 dan 28/12/2011:

1. Syahid, 3 cedera dalam serangan udara di Gaza
2. Cedera dalam serangan kedua zionis
3. Serangan zionis dikaitkan dengan kegiatan 'pengganas'

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS