الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tebing Barat untuk Yahudi, Abbas tidak mewakili Palestin

07 November 2010

AN-NASIRAH, - "Sepatutnya Netanyahu dah faham sebelum buat sebarang perjumpaan di Washington, Tebing Barat ni adalah teras permasalahan kepada masyarakat Yahudi. Dia kena jaga hak-hak kita," kata salah seorang pelampau zionis, Nissim Zeev(gambar) yang merupakan anggota parlimen Knesset mewakili parti Shas.

Sumber yang memetik dari siaran 7 Israel, Zeev berkata, "kita tidak ada sekutu damai dengan mana-mana Palestin, Presiden Abbas yang ada sekarang tidak dipilih sebagai ketua Palestin, yang dipilih adalah *Ismail Haniyeh. Ketua inilah yang melancarkan perang ke atas kita."
_________________________________________________________

Pautan lain:


1. Parti Shas(wikipedia)
2. Laman rasmi Parti Shas Israel(dikatakan kumpulan pelampau zionis).
3. Nissim Zeev(pelampau zionis)
4. Parlimen Knesset Israel(laman rasmi)(wikipedia)
5. Nota: Ismail Haniyeh, pemimpin tertinggi gerakan HAMAS. Beliau merupakan Ketua Kerajaan Palestin yang mentadbir Semenanjung Gaza masa ini. Sebelum Kerajaan Perpaduan Palestin dibubarkan oleh Mahmoud Abbas pada pertengahan tahun 2007, Ismail Haniyeh adalah Perdana Menteri Palestin dalam Kerajaan Perpaduan yang dibentuk dalam Deklarasi Mekah setelahmana keputusan pilihanraya Palestin 2006 tidak diredhai US, Israel serta tidak menyenangkan pihak yang rapat dengan mereka(penelitian MAP). Ekoran itu, berlakunya pertempuran senjata antara pejuang HAMAS dengan FATAH.

Keputusan pilihanraya Palestin 2006, gerakan HAMAS memperolehi 76 kerusi parlimen Palestin berbanding gerakan FATAH yang hanya mendapat 45 kerusi parlimen.

_________________________________________________________

Tambah Zeev, "Ismail Haniyeh sedang memacu gelombang keganasan di zon-zon yang adanya pendatang Israel, malah dia juga mengendalikan misi di bawah rancangan pengganas antarabangsa. Maka, sepatutnya, Netanyahu telah dapat memahami hal sedemikian sebelum menerima sebarang tindakan pada masa akan datang ketikamana berada di Washington."

Paparan sebelah kiri(wikipedia): Anggota-anggota parti Shas Israel yang menjadi anggota Parlimen Knesset.

Sumber melaporkan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada waktu ini mengadakan lawatan ke Amerika syarikat(US) bertujuan untuk mendengar tawaran baru US berkaitan dengan rundingan bersemuka yang diadakan semula antara Israel dengan Pemerintah Palestin Ramallah. Demikian itu, US terus memberi sokongan logistik ketenteraan, politik dan ekonomi kepada rejim zionis(penjajah). Sumber 07/11/2010, web berita safa.ps

Read more...

Israel kunjung blog MAP

MESIR - Kunjungan pertama kali dari URL yang menunjukkan dari Israel ke blog MAP setelahmana laman blog sebelum ini telah dimusnahkan pada 08 Jun 2009.

Peringatan kepada anggota MAP, pada tahun lalu, setelah blog dimusnahkan tiada sebarang maklumat yang ditinggalkan melainkan sebuah klip video sahaja.

Gambar di bawah adalah prtsc(print screen) dari trafik kunjungan blog MAP. Klik di gambar untuk besarkan.


Berdasarkan pengalaman pahit yang pernah dilalui, mana-mana anggota MAP yang merasa bertanggungjawab terhadap isu Palestin, sila buat salinan 'softcopy' notepad atau word. Tindakan ini adalah sebagai langkah berjaga-jaga agar maklumat dapat dilindungi(back-up) dan juga membantu meringankan tugasan MAP. Sumber 07/11/2010, free web stats/map 2 street

Read more...

Serangan gempa di ruang udara Gaza

(Terkini): 03.53 petang, waktu Palestin. Pemberita 'Safa' berkata, pesawat-pesawat tempur rejim zionis melancarkan beberapa serangan bayangan(gempa) di ruang udara Semenanjung Gaza. Sumber 07/11/2010, web berita safa.ps

[MAP] Menurut wakil Palestin, serangan gempa ini hanyalah sekadar untuk menimbulkan ketakutan kepada penduduk Palestin di Gaza. Serangan tersebut dilepaskan di ruang udara Gaza serta meletup dengan begitu kuat tanpa menjejaskan nyawa dan harta benda. Kebiasaannya juga, dikatakan serangan sebegini adalah berbentuk 'peringatan'.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS