الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertemuan 13 kumpulan pembebasan Palestin di Gaza

14 Februari 2010

13 kumpulan/gerakan pembebasan Palestin, antaranya HAMAS dan FATAH telah mengadakan pertemuan di Semenanjung Gaza. Sumber menjelaskan, pertemuan tersebut membincangkan pelaksanaan usaha pembaikan bagi meleraikan krisis perpecahan dalaman Palestin.

Sumber menyatakan, pertemuan antara kumpulan/gerakan pembebasan Palestin diadakan pada tengahari di ibu pejabat Jabhah Sha'biah Li Tahrir Falastin(sebuah kumpulan pembebasan Palestin), Gaza yang disertai pemimpin-pemimpin utama dari setiap kumpulan pembebasan.

Dijelaskan dari anggota lajnah pusat Jabhah Sha'biah, Jamil Muzhar menyatakan perjumpaan yang diadakan itu adalah mengikut persepakatan dari Kumpulan dan Gerakan, khususnya FATAH dan HAMAS.

Tambah Muzhar, perjumpaan tersebut turut membincangkan perkembangan dan kedudukan terkini berhubung permasalahan Palestin serta meluahkan pandangan(idea) bagi menyelesaikan krisis yang berlaku sesama Palestin, seterusnya menandatangani dokumen usaha pembaikan Palestin yang dicetuskan oleh Mesir. Sumber 14/02/2010, web berita aqsatv.ps

Nota : Kumpulan / Gerakan Pembebasan Palestin turut diertikan oleh akhbar tempatan(Malaysia) dengan Kumpulan Pemisah Palestin

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS