الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Peronda penjajah dibedil serangan peluru

10 Ogos 2010

GAZA - Sebuah unit tentera penjajah(Israel) menjadi sasaran pengeboman serangan peluru anti-perisai ketika sedang melakukan rondaan bersebelahan pagar keselamatan yang memisahkan tenggara Gaza dengan tanah Palestin yang dijajah 1948. Bagaimanapun, radio penjajah menyebut, kejadian tersebut tidak mengakibatkan sebarang kecederaan.

Radio penjajah menjelaskan lagi bahawa peronda Israel turut melepaskan tembakan machine-gun ke atas beberapa buah rumah dan kawasan pertanian penduduk Palestin yang dipercayai sumber tembakan serangan peluru. Berikutan itu, tiada laporan mengenai luka parah. Sumber 10/08/2010, web berita safa.ps

Read more...

Pertemuan Abbas dengan Mitchell tanpa sebarang keputusan

BET LEHEM - Badan Rundingan PLO, Dr.Saeb Arekat berkata, pertemuan yang menemukan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) dengan George Mitchell, utusan damai Amerika Syarikat di Timur Tengah yang berlangsung di pusat pentadbiran Palestin, Ramallah tidak ada keputusan.

Beliau menyatakan, pertemuan antara kedua belah pihak telah membincangkan secara mendalam dan ada yang positif tetapi tidak mencapai kata sepakat.

Dr.Saeb Arekat dalam kenyataannya kepada wartawan-wartawan bahawa kunci untuk memulakan rundingan damai secara langsung ada di tangan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Sebagaimana dinyatakan(kunci), iaitu sebaik sahaja Netanyahu mengumumkan komitmennya untuk menghentikan pembinaan penempatan Israel dan menerima gagasan penubuhan dua buah Negara sebagai penyelesaian konflik.

Demikian menurut Arekat, rundingan damai secara langsung akan bermula dengan seberapa segera.

"Hal ini bukan syarat-syarat Palestin, akan tetapi ia adalah komitmen yang wajib ke atas Kerajaan Israel mengikut persepakatan yang ditandatangi", kata Perunding Palestin.

Jelas beliau lagi, "kami bukannya menentang rundingan damai secara langsung tetapi kami mahu ia diadakan mengikut jadual masa dan perlaksanaan yang ditetapkan, sepertimana Israel mesti menghentikan projek penempatannya yang turut merangkumi kawasan di Al-quds serta menerima gagasan penubuhan dua buah Negara dengan sempadan 1967 dan juga menerima perkara yang telah disepakati."

Katanya lagi, pihak Palestin telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dengan pentadbiran Rusia dan boleh dilihat melalui surat yang telah disampaikan oleh Menteri Luarnya kepada Presiden Abbas, malah Abbas turut menghubungi beberapa pihak berautoriti dalam Kesatuan Eropah(EU), juga turut menghubungi Setiausaha Agung PBB, Ban Ki Moon. Begitu juga, Abbas turut menghubungi seluruh saudara Arab.

Tambah Dr.saeb Arekat lagi, pihak Palestin terus berusaha bagi mencapai penyelesaian secara adil yang boleh membantu untuk mengadakan rundingan secara bersungguh-sungguh mengikut jadual masa yang ditetapkan dan kesemua agenda yang merangkumi kedudukan penyelesaian kemuncak(permasalahan penyelesaian kemuncak).

"Para pemimpin Palestin akan berterusan menghubungi kesemua pihak antarabangsa dan saudara Arab kerana di penghujung usaha ini kami berusaha mendapatkan perdamaian yang adil dan berpanjangan di rantau ini, tambahan pula bersandarkan kepada inisiatif damai Arab akan membawa kepada pengunduran Israel ke sempadan 1967 dan penubuhan Negara Palestin merdeka yang beribu Negaranya adalah timur Al-Quds malah dapat menyelesaikan kesemua permasalahan penyelesaian kemuncak", ujar Arekat.

Dari pihak US, senator George Mitchell berkata, pentadbiran Amerika Syarikat percaya dengan perdamaian yang akan tercapai antara kedua belah pihak, Palestin-Israel malah perdamaian secara sempurna turut juga tercapai antara Israel, Lubnan, dan Syria sebagaimana mengikut pandangan Presiden Barack Obama yang mahu penyelesaian secara sempurna.

Tambah Mitchell lagi, 'kami amat harap tercapainya idea penubuhan Negara Palestin sebagai sebahagian dari penyelesaian penubuhan dua buah Negara yang kami iktibarkan ia adalah satu-satunya jalan penyelesaian.'

Senator US berkata lagi, 'kami sentiasa meneruskan usaha kami meskipun wujud kesulitan yang dihadapi pada masa lalu dan turut dihadapi juga pada masa akan datang kerana kami yakin bahawa yang sedemikian itu adalah untuk kepentingan masyarakat di rantau ini.'

Mitchell menyifatkan pertemuannya dengan Presiden Abbas serta anggota-anggota pemimpin Palestin membincangkan secara terang-terangan. Sumber 10/08/2010, web berita maan dan safa.ps

Read more...

Radig di Gaza

KAHERAH - Menurut sumber, rombongan Ramadhan di Gaza(Radig) telah memasuki Semenanjung Gaza melalui sempadan Rafah Mesir pada waktu tengahari tadi.

Sumber dari berita maannews turut melaporkan pada jam 03.25 petang, Palestin/Mesir bahawa sebuah delegasi bantuan Malaysia yang terdiri dari hampir 50 anggota tiba di Gaza. Sumber 10/08/2010, MAP dan web berita maan

Read more...

Mitchell jumpa Abbas dan Netanyahu hari ini

AL-QUDS, - Sumber dari radio penjajah menyebut bahawa utusan damai Amerika Syarikat di Timur Tengah, George Mitchell akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di bandar Al-Quds hari ini.

Gambar: George Mitchell

Selepas pertemuan dengan Netanyahu, Mitchell dijadualkan akan menuju ke Ramallah bagi mengadakan pertemuan dengan Presiden Palestin, Mahmud Abbas(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS).

Setelah bertemu dengan kedua-dua belah pihak, Palestin dan Israel, Mitchell dilaporkan akan pulang ke Washington pada hari rabu.

Radio penjajah menyatakan perbincangan Mitchell dalam pertemuannya dengan Netanyahu dan Abbas akan tertumpu kepada usaha yang mendorong untuk mengadakan rundingan damai secara langsung antara dua belah pihak, Israel-Palestin. Sumber 10/08/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS