الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Nasib Shalit sperti Arad

26 April 2010

Semalam, KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS menyampaikan sebuah mesej bergambar(video) kepada masyarakat Israel yang bertujuan mendesak bagi mengadakan dokumen tukar tawanan, bagi menjamin pembebasan Gilad Shalit yang ditawan pejuang Palestin semenjak Jun 2007.

Gambar: Antara babak tayangan 3D dalam video yang disiarkan oleh Al-Qassam. Babak ini mengisarkan tentang bapa Gilad shalit yang semakin meningkat tua memegang iklan berwajah anaknya.

Al-Qassam yang menyiarkan video melalui web rasminya turut memberi peringatan bahawa nasib Shalit juga akan menjadi seperti juruterbang tentera Israel, Ron Arad yang hilang dan terbunuh di selatan Lubnan.

untuk melihat video, sila klik di sini

Walaubagaimanapun, di akhir video tersebut, Al-Qassam menunjukkan adanya harapan kepada Israel jika mahu melihat Gilad dibebaskan. Sumber 26/04/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

Read more...

Penjajah meletupkan sebuah rumah, seorang pejuang Al-Qassam syahid

KHALIL - Awal pagi tadi(Isnin), tentera penjajah bertindak meletupkan sebuah rumah di Bet 'Awa, barat bandar Khalil di Tebing Barat setelah diketahui seorang pejuang Kataib Izzuddin Al-Qassam(sayap tentera HAMAS) berlindung di dalamnya.

Wartawan agensi menjelaskan unit khas tentera penjajah disokong berpuluh buahkereta kebal dan jentera perang lain mengepung sebuah kawasan dan sasarannya adalah sebuah rumah.

Sameh Al-Sayuthi, jurucakap datuk bandar Bet 'Awa berkata, 'beberapa unit pasukan dari tentera penjajah, buldozer Israel telah mengepung itu sejak beberapa jam sebelum subuh malah dinyatakan penjajah menggunakan pembesar suara bagi memaksa Ali Ismail As-sayuthi, pejuang Al-Qassam keluar dan menyerah diri'.

Sebagaimana dinyatakan, pertempuran sengit berlaku dengan tembakan roket dan bom ke atas rumah berkenaan. Dalam masa yang sama helikopter Israel mengawasi dari udara.

As-Sayuthi syahid dalam serangan tentera penjajah.

Sumber turut memperolehi maklumat dari penduduk kampung bahawa operasi tentera penjajah itu adalah untuk menangkap As-Sayuthi.

Menurut sumber, tentera penjejah menjejaki Ali As-Sayuthi sejak 7 tahun dan dituduh melancarkan beberapa operasi serangan ke atas tentera penjajah di barat daya Khalil.

Berikutan itu, pihak berkuasa penjajah mengenakan kawalan keselamatan di kawasan terbabit, sementara itu dilihat berpuluh buah jentera perang Israel di kawasan Al-Koum, Der Samt dan Bet 'Awa. Malah tentera penjajah juga mengepung bandar kecil Bet 'Awa secara menyeluruh. Sumber 26/04/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS