الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel bebas Speaker Majlis Legislatif Palestin

24 Jun 2009

Bebaskan tahanan politik di Tebing Barat dan Gaza - Duweik

Beberapa jam selepas dibebaskan dari penjara Israel, Aziz Duweik, Speaker Dewan Legislatif Palestin (PLC) menyeru supaya dibebaskan semua tahanan politik di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.

Duweik dalam kenyataannya berkata, barisan kepimpinan Palestin yang berada dalam tahanan Israel menggesa agar diselesaikan kes tawanan ini dengan segera. Diiktibarkan kes ini mesti diutamakan supaya tidak menghalang usaha bagi mencapai penyatuan antara Palestin.

Menurut sumber, Israel membebaskan Duweik semalam setelah 3 tahun berada dalam penjara Israel.

Gambar : Dr.Aziz Duweik (kiri) disambut sebaik sahaja dibebaskan dari penjara Israel

Pada asalnya Duweik akan dibebaskan pada Ogos akan datang, tetapi Mahkamah Tentera Israel telah membantah satu tuntutan yang meminta supaya tempoh penahanan di panjangkan ke atas Duweik.

Sumber rasmi HAMAS berkata, pembebasan Duweik akan mengukuhkan Majlis Legislatif Palestin malah mengembalikan keseimbangan di Tebing Barat.

Sementara itu, Mahmoud Abbas (Presiden Palestin yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) mengucapkan tahniah kepada Duweik dengan pembebasan itu.

Pada Ogos/2006, Duweik telah ditangkap tentera Israel dalam rumahnya di Ramallah. Penangkapan tersebut adalah selepas 6 bulan berlangsungnya pilihanraya yang melayakkan Duweik menjawat speaker PLC. Dalam pilihanraya tersebut, gerakan HAMAS telah mendapat undian majoriti suara.

Tentera Israel turut menangkap berpuluh lagi ahli parlimen HAMAS bersama Duweik sejurus selepas anggota HAMAS dan kumpulan pembebasan yang lain menangkap seorang tentera Israel sebagai tawanan ketika melalui garisan sempadan yang memisahkan antara Gaza dengan Israel. Dengan penangkapan tersebut, mengakibatkan Dewan Legislatif Palestin lumpuh berikutan dewan tersebut dikuasai oleh HAMAS sejak mendapat majoriti suara yang melebihi
gerakan FATAH (Pengerusi FATAH, Mahmoud Abbas).

Pihak antarabangsa mengecam Israel kerana menangkap Dr.Aziz Duweik yang telah mencapai umur 60 tahun. Selain itu, pengecaman terhadap Israel kerana Duweik menghidap darah tinggi dan kencing manis. Ketika dalam tahanan Israel, Duweik kerap di bawa ke hospital di Israel bagu tujuan rawatan. Sumber 23-24/06/09, berita Al-Jazeerah
____________________________________________________________________

Berita lain

95 anggota JIHAD ISLAMI ditangkap

Sumber rasmi dari salah satu kumpulan pembebasan Palestin, JIHAD ISLAMI mengatakan Pihak Keamanan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 95 anggotanya. Sumber 24/06/09, berita Al-Jazeerah


Tentera Israel dibom ketika menceroboh

ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, antara kumpulan pejuang Palestin di Semenanjung Gaza mengumumkan pihaknya telah mengebom sepasukan tentera Israel di timur Khan Yunus. Dinyatakan, pejuang Palestin melakukan pengeboman ketika menghadang tentera Israel yang menceroboh Gaza. Sumber 24/06/09, berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS