الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Shallah, Abbas bincang dalaman Palestin dan isu tahanan

30 Mei 2011

Laporan jam 05.48 petang, Palestin/Mekah
Jam 04.48 petang, Mesir


GAZA - Presiden Palestin, Mahmoud Abbas telah bertemu dengan Setiausaha Agung gerakan JIHAD ISLAMI, Dr.Ramadhan Abdullah Shallah serta timbalannya, Ziad An-Nakhalah di Kaherah hari ini.

Gambar(Safa): Shallah kanan, dan Abbas di kiri.

Berhubung pertemuan tersebut, salah seorang gerakan JIHAD ISLAMI, Syeikh Nafiz Azam berkata, pertemuan itu membincangkan beberapa isu politik Palestin dan turut menumpukan mengenai baik pulih hubungan dalaman Palestin(المصالحة الفلسطينية).

Beliau menjelaskan, perbincangan lain menyentuh isu Pertubuhan Pembebasan Palestin(PLO: Palestine Liberation Organization: منظمة التحرير الفلسطينية) dan tahanan politik.

"Kami memberi gambaran bahawa isu ini(tahanan politik) akan diselesaikan segera dalam terdekat ini," tambah beliau yang menyifatkan pertemuan ini memberikan suasana yang positif.

Berhubung isu PLO, kata pemimpin JIHAD ISLAMI, 'telah ada perbincangan serius khususnya untuk menyelesaikan isu ini dan kami harap dijelaskan lagi mengenai perkara ini beberapa minggu lagi melalui jawatankuasa bertindak untuk mengadakan pemilihan dewan rakyat setahun lagi'.

Bertemu Syeikh Al-Azhar

Dr.Ramadhan dan An-Nakhalah juga bertemu dengan Syeikh Al-Azhar, Syeikh Ahmad Al-Tayyib. Ketika pertemuan, Dr.Ramadhan mengatakan kepada Syeikh Al-Azhar bahawa pembukaan sempadan Rafah merupakan tindakan yang bersejarah bagi Mesir, sambil menegaskan peranan Mesir begitu besar terhadap permasalahan-permasalahan Palestin.

Kata Dr.Ramadhan lagi, permasalahan Palestin ini juga adalah permasalahan ummah yang sebahagian dari aqidah Islam. Tambahan lagi, institusi Al-Azhar merupakan pelopor mempertahankan kesucian Islam berikutan sokongan tetap terhadap permasalahan ini serta menyatukan pertahanan dalaman bagi membebaskan tanah-tanah yang dijajah. Sumber 30/05/2011, web berita Safa.ps

Read more...

[karikatur] watak perdamaian

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

Watak-watak utama suara perdamaian


Read more...

Tambah lagi 6 bulan tahanan ke atas ahli parlimen HAMAS

Laporan jam 06.45 petang, Palestin/Mekah
Jam 05.45 petang, Mesir

KHALIL - Pihak berkuasa rejim penjajah hari ini melanjutkan lagi tempoh tahanan ke atas seorang ahli parlimen HAMAS, Naif Al-Rujub, 55(gambar) yang berasal dari daerah Dura, Khalil, selatan Tebing Barat.

Menurut sumber dari ahli keluarga Al-Rujub, pihak berkuasa rejim penjajah di penjara padang pasir Naqab telah melanjutkan tempoh tahanan ke atas Al-Rujub selama 6 bulan berhubung kes tahanan tanpa bicara.

Ahli parlimen HAMAS itu ditangkap pada 6 bulan yang lalu dan dikenakan tahanan tanpa bicara. Sebelum ini, beliau telah dibebaskan dari penjara zionis setelah meringkuk selama hampir 5 tahun dalam penjara. Pada waktu itu, beliau ditangkap penjajah atas tuduhan sebagai anggota Majlis Legislatif(parlimen) mewakili gerakan HAMAS التغيير والاصلاح.

Selepas pilihanraya tahun 2006, Kerajaan Palestin yang ke-10 telah dibentuk oleh gerakan HAMAS dan Naif Al-Rujub menjawat Menteri Waqaf. Setelah itu, rejim penjajah melaksanakan misi penangkapan besar-besaran yang meliputi ahli-ahli parlimen HAMAS dan beberapa menteri HAMAS dalam kerajaan Palestin yang ke-10 termasuk Naif Al-Rujub. Sumber 30/05/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS