الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah bedil beberapa buah rumah di timur Rafah

10 Julai 2010

RAFAH - Kejadian yang dilaporkan pada petang tadi, menara kawalan tentera Israel yang terletak bersetentang dengan timur bandar Rafah telah melepaskan tembakan machine-gun ke arah beberapa buah rumah penduduk Palestin dan ladang pertanian.

Sumber dari agensi berita turut memaklumkan bahawa helikopter Israel turut melakukan tinjauan dari udara di kawasan terbabit. Berikutan kejadian itu, tiada laporan yang diterima mengenai berlaku sebarang luka parah akibat kejadian itu. Sumber 10/07/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

> Laporan pada jam 07.18 petang, Palestine/Mesir menyatakan delegasi invidu bebas Palestin yang diketuai ahli perniagaan Munib Al-Misri tiba di sempadan Rafah Mesir untuk menuju ke Gaza.

Semalam, Munib Al-Misri mengadakan pertemuan dengan Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Mash'al di Damshik, Syria.

Read more...

Kapal Amal telah beredar

Terkini, jam 7.40 malam, Mesir/Palestin: Kapal 'Amal' Libya yang membawa bantuan kemanusiaan telah beredar dari perairan laut Greek menuju ke Gaza.

Wartawan Al-Jazeerah melaporkan bahawa kapal Amal tidak akan mengubah laluannye ke 'Arish sepertimana yang digembar-gembur sebelum ini bersandarkan kepada perjanjian(persepakatan) antara Kerajaan Greek, Israel dan kapten kapal.

Menurut wartawan Al-Jazeerah yang mengikuti kapal Amal menukilkan dari kapten kapal bahawa berita yang menyebutkan ada perjanjian dengan pihaknya mengenai perubahan laluan kapal ke 'Arish adalah 'bohong'. Kapten kapal menyatakan kapal menuju ke tempat tujuannya iaitu pelabuhan Gaza. Sumber 10/07/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

Barak, Sulaiman bincang perjalanan kapal 'Amal'

Menteri Perang(pertahanan) Israel, Ehud Barak telah berbincang dengan Ketua Badan Perisikan Mesir, Wazir Omar Sulaiman mengenai isu perjalanan kapal 'Amal' Libya(gambar sebelah) yang dijangka berlepas ke Gaza hari ini dari Greek.(link)

Akhbar 'Jerusalem Post' Israel melaporkan bahawa Barak telah mengadakan pertemuan dengan Omar Sulaiman secara tergesa-gesa bagi membincangkan isu kapal Libya. Pertemuan tersebut menyentuh cadangan bagi mengubah laluan kapal Amal ke pelabuhan 'Arish(Mesir) dari terus menuju ke Gaza.

Tambahan lagi, ketika pertemuan itu, Menteri Perang Israel menyatakan ketetapan Israel secara masa ini tidak membenarkan mana-mana kapal sukarelawan tiba dan berlabuh di Gaza.

Sumber turut menyatakan, Israel berusaha menghalang kapal(untuk tujuan ke Gaza) dari berlepas dari pelabuhan atau terus menggagalkan pelayaran ke Gaza. Yang demikian itu, Israel berhubung secara langsung dengan Pihak Berkuasa Greek bagi menghalang kapal Libya berlepas dari pelabuhan Greek.

Gambar: dek kapal Amal yang memuatkan barang-barang bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Dari sumber berita Al-Jazeerah melaporkan Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman membuat perjanjian dengan rakan sejawatnya; Greek dan Moldova agar kapal Amal Libya tidak boleh sampai ke Gaza.

Sumber yang sama, Khaled Al-Dib, wartawan Al-Jazeerah yang turut serta dengan kapal Amal berkata, pihak penaja kapal ditawarkan oleh Israel untuk berlabuh di pelabuhan Ashdod, Israel. Dan barang-barang bantuan akan dipindahkan dari pelabuhan Israel ke Gaza.

Laporan dari agensi berita safa pada jam 09.16 pagi tadi menyebut, Israel menyeru kepada pihak antarabangsa serantau bagi menghalang Libya dari melepaskan kapalnya belayar ke Gaza yang dikatakan usaha untuk melanggar sekatan yang dikenakan ke atas Gaza.

Tindakan tersebut berikutan dari surat yang disampaikan oleh wakil Israel di PBB kepada Setiausaha Agung PBB serta Majlis Keselamatan Antarabangsa. Dalam surat itu menyebut, Israel berhak menghalang kapal-kapal yang mahu melanggar sekatannya.

Gambar: Banting 'Gaddafi International Charity and Development Foundation' selaku pihak yang menaja kapal.

Kapal Amal Libya masih menanti kebenaran dari Greek untuk belayar ke Gaza.

Dari pihak sukarelawan(aktivis) kapal Libya menetapkan bahawa mereka tidak akan tunduk kepada tekanan Israel dan mereka akan meneruskan pelayaran. Kapal Amal Libya disertai 30 sukarelawan yang membawa beribu-ribu tan muatan bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza yang di kenakan sekatan sejak empat tahun yang lalu. Sumber 10/07/2010, berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

Read more...

Obama janji 'Negara Palestin yang merdeka' kepada Abbas

RAMALLAH - Pada petang semalam, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) telah menerima panggilan telefon dari Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama. Dalam perbualan itu, Obama membincangkan hal terkini dari pertemuannya dengan Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel di Washington minggu lepas.

Jurucakap rasmi Pihak Berkuasa Palestin, Nabil Abu Radinah dalam kenyataan akhbar yang disiarkan oleh agensi berita 'Wafa' Palestin, berkata, 'Presiden Amerika telah berjanji dengan segala upayanya bagi menegakkan Negara Palestin merdeka yang dapat hidup dengan aman damai bersebelahan dengan Israel.'

Tambah Abu Radinah lagi, Mahmoud Abbas turut menyatakan bahawa beliau mahu terlibat dalam usaha damai yang bersungguh-sungguh serta berterusan bagi mengakhiri penjajahan Israel sebagaimana berlaku pada tahun 1967 dengan penubuhan Negara Palestin merdeka. Sumber 09-10/07/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...

Karikatur: Memang damai

Sumber karikatur 09/07/2010, web berita Al-Jazeerah

Perjuangan yang menentang keras ke atas penjajahan beralih kepada sehelai kertas putih. Apakah ia mampu mencapai perdamaian yang sebenar? atau mereka sahaja yang berdamai tetapi penjajah tidak sebegitu. Lebih malang, kertas putih tersebut menjadi perantaraan kepada penjajah untuk meningkatkan lagi jenayah dan penentangan ke atas penduduk Palestin.

Sumber karikatur 09/07/2010, web berita Al-Jazeerah

Amerika Syarikat(US) selaku pihak tengah yang menjalankan rundingan secara tidak langsung antara Pihak Berkuasa Palestin Ramallah dengan Israel. Apa yang dilihat sebenarnya?
Sumber karikatur 09/07/2010, web berita Al-Jazeerah

Washington: Rundingan damai telah mencapai perkembangan.

Israel dengan Amerika atau Palestin dengan Israel?

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS