الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sketsa: Lapangan terbang yang terselamat dari kesan gunung berapi di Iceland

22 April 2010

Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang tidak lagi beroperasi

Satu-satunya Lapangan Terbang Antarabangsa di dunia yang tidak terkesan berikutan letupan gunung berapi di Iceland baru-baru ini.

Ketika berita-berita antarabangsa melaporkan, beratus-ratus buah lapangan terbang di Negara-negara Eropah terpaksa ditutup sementara waktu, dan banyak penerbangan yang terpaksa di tangguhkan, tetapi lapangan terbang yang dimaksudkan ini tetap gah. Itulah Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang terletak di selatan Gaza.

Bagaimanapun, Lapangan Terbang Antarabangsa ini telah ditutup 10 tahun yang lalu. Semasa perang Gaza 2008 dan beberapa waktu di tahun 2010, Lapangan Terbang tersebut kerap menerima kehadiran peluru-peluru Israel. - MAP

Read more...

Damai tetapi tak aman

Tak sepatutnya berlaku, tetapi memang sedang dan telah berlaku. Ketika Gaza dipaksa menyembah syarat-syarat sebagai jalan pembebasannya, kewujudan pihak Arab leka melayani karenah perut zionis dan Amerika. Lebih memalukan, jika ada dikalangan pemimpin umat Islam yang manis berbicara di hadapan 2 buah perut itu, kononnya mereka bertemu untuk menyatakan pendirian berhubung double-standard dan diskriminasi hipokrasi demokratik, namun tidakkah ada cara lain untuk menyatakan ketegasan kepada pihak yang membela puak pelampau yang kerap kali bermaharaja-lela di tanah Palestin. Sewajarnya kita gunakan cara kita. Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Mereka sering berbicara tentang perdamaian tetapi mereka tak berusaha untuk menyekat pihak yang suka menimbulkan tak aman kepada perdamaian, malah 'bersemuka secara aman' tetap menjadi alternatif merebut hak. Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah
Ucapan dan kenyataan rasmi pemimpin utama Amerika Syarikat, malah di'support' menterinya yang tetap mempertahankan kenakalan anak kecil walaupun ternyata anak kecil itu terlalu buas dan sukar dikawal. Adakah memadai mengherdik anak kecil itu supaya dia menghentikan kenakalannya? Kenapa tidak kurung, tidak kawal dan jangan beri langsung gula-gula kepadanya selagimana dia terus buas dan bertindak ganas? Amat dikesali, kita pulak yang dok memanjakan dia lagi.
Sumber karikatur 22/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Penjajah tangkap 24 Palestin

TEBING BARAT - Menurut sumber dari agensi berita, sepasukan tentera penjajah telah menangkap 24 penduduk Palestin awal pagi tadi. Penangkapan tersebut melibatkan beberapa kawasan di Tebing Barat.

Web berita 'Yediot Ahronot' Israel melaporkan, 'tentera Israel menangkap 5 penduduk Palestin berdekatan bandar kecil di Bet Lehem yang berada di selatan Tebing Barat, dalam masa yang sama 5 lagi ditangkap di Qalqiliah, utara Tebing Barat. Sebagaimana dilaporkan mereka yang ditangkap telah dibawa ke jabatan siasatan.

Sementara itu, seorang tentera Israel mengalami luka ringan ketika operasi menggeledah. Lebih dari itu, tentera Israel melontar bom tangan ke arah sekumpulan penduduk Palestin sebelum mereka ditangkap Israel.

Tentera penjajah melancarkan operasi ini setiap hari. Pada malam semalam, tentera penjajah menceroboh dan mengadakan pemeriksaan di beberapa buah kawasan di Tebing Barat. Operasi tersebut sebagaimana yang dilaporkan adalah untuk mencari 'mereka' yang dikehendaki. Sumber 22/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Metro Israel hubung pembahagi garisan Al-Quds

Laporan ini diterbitkan semalam

NABLUS - Seorang anggota Gerakan FATAH yang bertanggungjawab bagi isu Al-Quds, Hatem Abd Kadir
(gambar) telah mendedahkan perancangan baru Israel membina laluan metro (keretapi bawah tanah. Contoh: sebagaimana yang terdapat di Mesir) bawah tanah yang menghubungkan antara garisan pembahagi bandar Al-Quds; dari arah barat dan timur.

Abd Kadir berkata, syarikat yang membangunkan projek ini dari Amerika, iaitu 'Marshal Engineering'. Sebagaimana makluman, peringkat permulaan projek tersebut adalah 'merekabentuk' terowong bawah tanah dan membuat lakaran gerabak metro.

Dalam kenyataannya kepada agensi berita, beliau menyatakan Israel telah memulakan projek pengorekan(gali/gerudi) bagi mendirikan rancangan ini, ekoran dari projek pengorekan yang telah dijalankan di kawasan bab al-Khalil berdekatan Masjid Al-Aqsa untuk membina infrastruktur rancangannya. Beliau turut melahirkan rasa bimbang dengan projek pengorekan yang merupakan sebahagian dari rancangan terowong bawah tanah.

Wakil Fatah itu menunjukkan perancangan yang Israel laksanakan ini bermotif politik, iaitu Israel berusaha menghubungkan antara garisan yang menghubungkan bandar Al-Quds dengan menyatukannya dari terowong yang berada di bawah tanah malah juga akan menghubungkan dari atas.

Rancangan Israel ini menimbulkan kesan yang bahaya dengan pembinaan terowong bawah tanah dan gerabak metro ke atas tempat-tempat sejarah lama(arkeologi). Abd Kadir menjelaskan terowong bawah tanah ini turut merintangi kawasan kota lama yang berhampiran dengan tembok Al-Quds dan tanah perkuburan Armenia serta kawasan Nabi Daud AS untu
k sampai ke tembok buraq(ratapan). Tambahan pula, tembok buraq juga adalah salah satu dari kawasan Masjid Al-Aqsa, maka dengan rancangan tersebut akan memberikan kesan kepada struktur binaan di sekeliling tembok Masjid Al-Aqsa.

Peta: Pemandangan bandar Al-Quds dari ruang udara. Garisan biru adalah laluan metro menuju ke tembok buraq(ratapan).

Menurut beliau, tujuan di sebalik perancangan ini sebagai jentera pengangkut untuk membawa sebilangan besar penduduk Israel dari barat Al-Quds menuju ke pertengahan Masjid Al-Aqsa(الحرم القدسي الشريف). Selain itu, rancangan sedemikian juga permulaan strategi Israel merempuh Al-Aqsa. Sesudah projek tersebut selesai dengan sempurna, maka metro dapat memasuki di bawah Masjid Al-Aqsa.

Beliau berkata, Israel tidak mengumumkan rancangan ini tetapi kami dapat mengesannya. Jelasnya, projek yang didirikan ini merupakan jalan tengah untuk menyerang Al-Aqsa dengan mudah dalam masa yang pantas serta mengejutkan. Desas-desus turut mengatakan dari rancangan ini, penduduk Israel dalam jumlah ribuan mampu merempuh Masjid Al-Aqsa hanya dalam beberapa detik waktu sahaja.

Beliau berharap kepada Negara-negara Islam, Negara-negara Arab dan antabarangsa agar dapat menyatakan apa yang dilakukan Israel ini melanggar undang-undang dan beliau juga mendesak supaya menilai keterlibatan syarikat Amerika dalam rancangan ini sebagaimana kes yang telah didakwa ke atas sebuah syarikat Perancis yang mendapat tender membangunkan gerabak metro bawah tanah, bagaimanapun projek itu berjaya dibekukan dan syarikat berkenaan telah menarik diri dari projek tersebut.
Sumber 21/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS