الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rangkuman Berita Israel-Gaza

19 November 2012


 فاءن تولوا فقل حسبي الله لا اله الا هو عليه توكلت وهو رب العرش العظيم
اللهم انصر اخواننا المجاهدين و المستضعفين
اللهم ثبت قلوبهم على دينك وطاعتك

Pelbagai serangan udara telah membunuh 11 orang dan mengakibatkan 70 orang lagi cedera di Semenanjung Gaza setelah serangan oleh Israel masuk hari ke enam. Muhammed Iyad Abu Zour, 4, Abu Zour, 19, Ahed Al-Qatati, 38, dan Sahar Abu Zour syahid setelah serangan udara Israel membedil sebuah rumah di Hayyu al-Zaitun di Bandar Gaza.

Muhammed Salameh Jundi, 31 syahid di Hayyu al-Shujaiyeh, Imad Abu Hamda, 30 syahid di kem pelarian al-Shati manakala Jalal Nasr, 35 pula syahid akibat kecederaan semasa serangan di Jabalia, di utara Gaza. Seorang bayi berusia 18 bulan, Rama al-Shandi pula dilaporkan syahid dalam satu serangan.
30 orang yang lain turut tercedera dalam serangan-serangan yang dilakukan Israel. Menurut wartawan di Bandar Gaza, sebuah letupan pada jam 2 pagi telah merosakkan sebuah balai polis.

Di Rafah, Sabha al-Hashash, 60 syahid dan 3 orang lagi cedera apabila pesawat tentera Israel mengebom rumah Mahmoud al-Hashash. Mangsa yang cedera dibawa ke hospital. Serangan kedua yang disasarkan di utara Rafah menyebabkan Ahmad Hussein Agha dan Saif al-Sadiq syahid manakala seorang lagi cedera. 

Memetik kata-kata jurucakap tentera Israel, beliau mengatakan tiada laporan sebarang serangan roket di Israel sejak lewat malam tadi.

GENCATAN SENJATA

Setiausaha Agung UN Ban Ki-moon akan ke Kaherah bagi mambincangkan tentang usaha gencatan senjata yang diusahakan Mesir. Beliau menyatakan kesedihannya tentang pembunuhan keluarga al-Dalou. "Ini perlu dihentikan," beliau berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam. "Saya menggesa semua pihak untuk bekerjasama dalam usaha Mesir bagi mencapai gencatan senjata."


Israel telah mengebom rumah keluarga al-Dalou menyebabkan 11 orang awam syahid, 4 orang daripadanya kanak-kanak.

Izzat Risheq, salah seorang pemimpin Gerakan Perjuangan Islam (HAMAS), mengatakan HAMAS akan bersetuju bagi mencapai gencatan senjata hanya selepas Israel memberhentikan pencerobohan, menamatkan polisi sasaran pembunuhan dan membebaskan Gaza dari sekatan.
Manakala Timbalan Perdana Menteri Israel, Moshe Yaalon pula menulis di laman tweeternya, "Jika keaadan di selatan tenang dan tiada roket atau missile disasarkan terhadap rakyat Israel, kami tidak akan menyerang."

sumber: 19/11/2012, web berita Maannews, BBC, Haaretz   

  

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS