الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rejim zionis kawal rumah kedua

03 September 2010

KHALIL - Tentera rejim zionis bertindak mengawal rumah kedua Palestin milik Saleem Sulaimah yang terletak berhampiran penempatan haram Israel, Qiryat 'Arba timur Wilayah Khalil, Tebing Barat.

Peta, sumber google map.

Sebelum itu, pada pagi jumaat, tentera rejim zionis telah menguasai rumah yang lain yang juga berhampiran dengan penempatan haram tersebut. Rumah berkenaan milik penduduk Palestin, Nukman Shubanah yang berdekatan dengan lokasi serangan banjir api pertama di persimpangan jalan Bani Na'im.

Sulaimah, pemilik rumah kedua berkata kepada agensi 'Safa' bahawa tentera zionis dalam lingkungan 15 anggota menyerbu rumahnya ketika waktu berbuka puasa dan menghalau mereka keluar dari rumah. Keluarga Sulaimah dipaksa duduk di dalam sebuah bilik yang sempit di tingkat rumah berkenaan.

Tambah Sulaimah, seramai 14 ahli keluarga mendiami rumahnya yang berdekatan dengan penempatan haram Israel. Jelas Sulaimah, operasi serangan ke atas warga Israel pada hari selasa lalu benar-benar mengejutkan mereka. Sumber 03/09/2010, web berita safa.ps

Baca lagi:

Read more...

Al-Quds sedunia gabung kumpulan pembebasan Palestin taut umat Islam

GAZA - Beribu-ribu penduduk Palestin mengikuti satu perarakan raksasa di bandar Gaza hari ini. Perarakan yang diseru oleh semua kumpulan pembebasan Palestin(ada media menyebut kumpulan pemisah Palestin) diadakan selepas solat jumaat sempena hari Al-Quds sedunia.

Sumber menyebut, penduduk Gaza yang mengikuti perarakan sambil mengibarkan bendera Palestin dan membawa sepanduk serta poster yang mengutuk
rundingan damai yang diadakan semula antara perunding Palestin dengan penjajah. Juga mengecam keselamatan Palestin memburu pejuang-pejuang Palestin di Tebing Barat.

Gambar(safa): Pemimpin kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin di Gaza ketika perhimpunan selepas perarakan.

Seorang pemimpin HAMAS, ahli parlimen, Ismail Ashqar yang menyampaikan ucapan sempena hari Al-Quds sedunia tegas memberi peringatan kepada Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat yang memburu pejuang-pejuang AL-QASSAM kerana melancarkan operasi serangan ke atas warga Israel.

Gambar(arkib): Ismail Ashqar

Sempena Al-Quds sedunia, Ashqar menegaskan bahawa Palestin adalah tanah waqaf Islam yang dimiliki kesemua umat Islam dan tidak ada sesiapa yang berhak berkompromi sejengkal tanahnya malah tidak boleh dibahagi-bahagikan mahupun diabaikan atau disalahguna.

Beliau berkata, "Palestin adalah bumi Israk dan Mi'raj dan Al-Quds adalah pintu langit, umat Islam tidak ada nilai tanpa Al-Quds malah Palestin juga tidak akan ada nilai tanpa Al-Aqsa."

Dari sudut lain, seorang pemimpin gerakan JIHAD ISLAMI, Khaled Al-Battash menyatakan amat perlu memberi sokongan kepada penduduk asal di Al-Quds(Palestin) bagi memenuhi tuntutan keperluan mereka dari sudut pendidikan dan berdiri kukuh hadapi tentangan.

Khaled dalam ucapannya menggesa agar diperluaskan hak pemeliharaan ke atas Palestin, lantaran Liga Arab tidak lagi mampu memelihara dan sewajarnya digabungkan Negara-negara Islam yang lain seperti Turki dan Iran sebagai hak pemelihara hal yang berkaitan Palestin.

Al-Quds di Lubnan

Sementara itu, demontrasi dan perarakan Al-Quds sedunia turut berlangsung di Beirut, Lubnan. Dengan persefahaman yang sama, demontrasi di Lubnan turut mengecam rundingan damai yang telah diadakan semula malah turut menuntut jalan penentangan sebagai satu-satunya pilihan bagi memelihara Al-Quds dan Palestin.

Mukhayyam Yarmouk

Tidak ketinggalan, demontrasi sempadan Al-Quds sedunia yang diadakan di Mukhayyam Yarmouk, selatan ibukota Syria disertai puluhan ribu rakyat.

Para penunjuk perasaan membawa bendera kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin dan HIZBULLAH Lubnan malah turut ada beberapa sepanduk yang mengecam keras rundingan damai secara bersemuka antara perunding Palestin dengan Israel.

Mereka turut mendesak agar berpegang teguh dengan hak-hak Palestin dan mesti menyatukan pendirian Arab bersama Negara Islam yang lain untuk mempertahankan Masjid Al-Aqsa dan Al-Quds.

Semasa perarakan, para penunjuk perasaan mengecam keras penjajah yang menentang kesucian Palestin dan masyarakat Palestin, khususnya tindakan peyahudian ke atas bandar Al-Quds serta merosakkan Masjid Al-Aqsa.

Demontrasi besar-besaran menggesa supaya menentang penjajah sehingga keseluruhan tanah Palestin terbebas.

Iran sambut Al-Quds sedunia

Menurut berita Al-Jazeerah, beberapa buah bandar di Iran turut menyambut hari Al-Quds sedunia.

Menukil dari media Iran menyebut bahawa puluhan ribu penduduk Iran menyertai perarakan bagi mengungkapkan sokongan mereka kepada Palestin yang pembebasan tanah-tanah Palestin dari cengkaman penjajah.

Presiden Iran, Mahmoud Ahmadi Najad dalam ucapannya menyifatkan rundingan damai yang diadakan semula antara perunding Palestin dengan Israel hanya melahirkan 'bangkai'.

Tambah beliau, untuk menentukan nasib dan masa depan Palestin bukannya melalui dialog atau rundingan, akan tetapi melalui penentangan(al-muqawah). Sumber 03/09/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

Lagi 7 anggota kami ditangkap - HAMAS

RAMALLAH - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية)berkata, Pihak Keselamatan Palestin daerah Sulfit telah menyerbu masuk ke kampung مردة. Dalam serbuan ini, 7 anggota HAMAS ditangkap. Ketika operasi serbuan, sumber menyebut beberapa buah jip tentera penjajah(Israel) berada di satu-satunya jalan pintu masuk ke kampung itu.

Keterangan HAMAS yang disampaikan kepada agensi 'Safa' hari ini menjelaskan bahawa serbuan Pihak Keselamatan Palestin ke kampung مردة setelahmana tentera penjajah terlebih dahulu merempuh masuk ke kampung berkenaan ekoran seorang warga Israel tercedera setelah kereta yang dinaikinya dilontar dengan batu sewaktu melalui sebatang jalan yang berdekatan kampung مردة.

Menurut keterangan HAMAS, sebaik sahaja tentera penjajah beredar dari kampung itu, Pihak Keselamatan Palestin terus menyerbu masuk serta menangkap Nail Ahmad Qafsh, ahmad Rasmi Qafsh, Qatibah Ahmad Qafsh, Adil Hasan Mazid, Husam Waseef Sulaiman, Muhammad Ahmad Qafsh dan Nabhan Ahmad Sulaiman.

Kesemua anggota HAMAS yang ditangkap ini pernah ditahan sebelum ini oleh Pihak Berkuasa Palestin Tebing Barat.

Berikutan kejadian yang berlaku, gerakan HAMAS mendakwa Pihak Berkuasa Palestin telah menangkap tidak lebih dari 600 anggotanya yang terdiri dari pemimpin dan penyokongnya sejak hari selasa lalu selepas serangan 'banjir api'.

KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS melancarkan serangan tersebut di Khalil yang membunuh 4 warga Israel. Sumber 03/09/2010,[03.37 petang Palestin] web berita safa.ps

Read more...

Rejim zionis tutup laluan, Maghribi sertai Lifeline 5

GAZA - Pihak berkuasa rejim zionis menutup laluan yang dikhususkan kemasukan barang perdagangan ke Gaza. Kesan dari itu, tidak ada sebarang kemasukan bantuan-bantuan dan bahan-bahan tenaga ke Gaza pada hari ini dan esok hari.

Kebiasaannya, rejim zionis akan menutup laluan secara penuh pada hari jumaat dan sabtu setiap minggu dan dibuka semula pada hari ahad.

Berikutan itu, buka dan tutup laluan ini juga termasuk dalam sekatan ketat yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza sejak empat tahun yang lalu. Barang-barang bantuan dan kegunaan dibenarkan masuk tetapi hanya sebahagian sahaja. Pun begitu, ia tidak mampu memenuhi keperluan penduduk Palestin di Gaza.

Sementara itu, sebuah kumpulan aktivis Maghribi yang membuat pengumuman untuk membantu Iraq dan Palestin akan menyertai konvoi Lifeline Antarabangsa. Konvoi tersebut akan bertolak beberapa minggu lagi ke Semenanjung Gaza sebagai sokongan kepada kecekalan penduduk Palestin yang hidup dalam kepungan.

Penyelaras kumpulan aktivis Maghribi, Khalid As-Sufyani berkata dalam sidang akhbar semalam, "penyertaan Maghribi bersama Yayasan-yayasan Bantuan dan kemasyarakatan serta individu-individu dari beberapa buah Negara adalah bertujuan mendokong usaha memecahkan sekatan zalim yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza. Selain itu, mahu menyalurkan bantuan kemanusiaan yang diperlukan penduduk Palestin di Gaza yang di sekat."

Tambah Khalid, "rombongan kali ini adalah yang kelima dan diadakan dengan kerjasama antara Pertubuhan Viva Palestina dan Panitia Antarabangsa pemecah sekatan. Misi perjalanan rombongan adalah untuk menyampaikan kepada dunia mengenai kesengsaraan penduduk Palestin berikutan sekatan zalim yang tidak berperikemanusiaan ke atas Gaza dan masih berterusan."

Kata beliau lagi, "pihak penganjur menetapkan konvoi ini akan melalui tiga penjuru jalan darat, iaitu sebelah Eropah yang bertolak menaiki kereta membawa bantuan serta delegasi-delegasi dari Britain menuju ke bandar Allaziqiah, Syria pada 18 September akan datang dan penjuru lain dari Maghribi dan Afrika, manakala penjuru ketiga dari teluk, Jordan dan Lubnan."

Sumber turut menyebut, pengasas Viva Palestina, ahli parlimen Britain, George Galloway yang menganjurkan konvoi Lifeline telah menggerakkan 4 buah konvoi darat besar-besaran ke Gaza sebelum ini melalui sempadan Rafah. Konvoi tersebut bagi menyampaikan bantuan kemanusiaan berbentuk makanan dan ubat-ubatan kepada penduduk Gaza yang dikepung. Sumber 03/09/2010, web berita safa.ps dan 02/09/2010, web berita safa.ps

Read more...

Pusingan pertama rundingan selesai

WASHINGTON - Pusingan pertama rundingan damai secara bersemuka antara perunding Palestin dengan Israel yang berlangsung di Washington, Amerika Syarikat(US) telah selesai semalam.

Gambar(Al-Jazeerah): Washington akan berusaha menjayakan rundingan secara bersemuka antara perunding Palestin dengan Israel-Clinton.

Kanan, Mahmoud Abbas, tengah, Hillary Clinton dan kiri, Benjamin Netanyahu.

Sementara itu, Utusan Damai US ke Timur Tengah, George Mitchell mengumumkan bahawa Presiden Palestin, Mahmoud Abbas(Presiden yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah bersetuju untuk bertemu lagi pada 14 dan 15 September akan datang bagi meneruskan rundingan, kemudian pertemuan selanjutnya akan diadakan setiap dua minggu.

Menurut sumber Al-Jazeerah, George Mitchell menyifatkan rundingan yang diadakan kali pertama ini telah berhasil. Jelas Mitchell, kedua-dua belah pihak menyatakan matlamat masing-masing yang mahu menubuhkan dua buah Negara bagi dua bangsa. Dinyatakan lagi, tujuan rundingan ini adalah untuk meneruskan ruang persepakatan bagi mencapai perdamaian di Timur Tengah.

Sebagaimana dijelaskan, setelahmana Menteri Luar US, Hillary Clinton mempengerusikan pembukaan perbincangan, kedua belah pihak, Abbas dan Netanyahu hanya berbincang dengan Mitchell tidak menyentuh secara meluas. Kemudian, Netanyahu dan Abbas bertemu pula dalam perbincangan dua hala. Dalam masa yang sama, pembantu-pembantu kepada kedua belah pihak ini mengadakan perbincangan berasingan untuk persediaan rundingan yang seterusnya.

Menyentuh tempat rundingan akan datang, Mitchell berkata, "hal ini masih diperbincangkan tetapi tidak menolak kemungkinan akan diadakan di rantau Timur Tengah yang akan dihadiri Hillary Clinton."

Obama puas hati

Dari sudut lain, jurucakap White House, Robert Gibbs berkata, "Presiden US, Barrack Obama berpuas hati setelah kedua belah pihak Palestin dan Israel bersungguh-sungguh memulakan rundingan damai secara bersemuka yang telah dilancarkan di Washington."

Tambah Robert Gibbs ketika bertemu dengan wartawan, ''Presiden US amat merasa lega ketika pertemuannya semalam hasil dari pendirian yang kukuh kedua-dua pemimpin yang bertemu bagi menjalankan perbincangan damai."

Pendirian kumpulan pembebasan Palestin

Berhubung dengan rundingan damai, gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) menyifatkan rundingan yang diadakan oleh Washington tidak menepati perundangan kerana ia dibantah masyarakat Palestin.

Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi HAMAS mengungkapkan bahawa Abbas tidak ada hak untuk berunding atas nama penduduk Palestin.

Sementara itu, Ahmad Mudallal salah seorang pemimpin gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin(حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين) mengiktibarkan pusingan baru dari rundingan damai secara bersemuka hanya percubaan untuk merungkai hak-hak yang telah tetap kepada Palestin, permulaannya untuk mencetuskan angin permusuhan di rantau ini.

Sebuah lagi kumpulan pembebasan Palestin, JABHAH SHA'BIAH(الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين-القيادة العامة) yang diketuai Ahmad Jibril dalam kenyataan rasminya berkata, "Abbas dan kumpulannya benar-benar telah menimbulkan bahaya kepada permasalahan Palestin dan mereka sewajarnya mesti dikuarantin," ungkap beliau lagi, "arab juga yang terjebak dengan rundingan seolah-olah melindungi jenayah-jenayah penjajah." Sumber 03/09/2010, web berita Al-Jazeerah, 02/09/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Klip berita di bawah sepanjang rundingan yang berlangsung


Atas: Suasana di awal rundingan damai yang berlangsung.

Sumber: youtube Al-JazeerahKetika perasmian rundingan damai secara bersemuka antara perundinga Palestin - Israel. Ketika upacara perasmian, Presiden Mesir, Muhammad Housni Mubarak dan Raja Jordan, Raja Abdullah II turut mengiringi kedua-dua belah pihak.

Sumber: youtube Al-JazerahBeberapa isu utama yang menjadi topik perbincangan dalam rundingan damai secara bersemuka adalah mengenai garisan sempadan(Negara), keamanan, Al-Quds, pelarian Palestin, masalah air, tahanan Palestin, penempatan Yahudi.

Sumber : youtube Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS