الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap remaja cedera di Khalil

11 November 2011

Laporan jam 10:26 malam, waktu Palestin(Tebing Barat)
Jam 09:26 malam, waktu Mesir

KHALIL - Tentera penjajah menangkap seorang remaja Palestin yang cedera selepas mangsa terkena tembakan peluru getah sewaktu kekecohan meletus malam ini berhampiran jalan masuk ke daerah Bayt Umar, utara Khalil, Tebing Barat.

Sumber tempatan menjelaskan, sepasukan tentera penjajah menangkap Rabie' Sabaranah, 18 yang cedera di bahagian kaki ketika pertempuran kecil antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah di kawasan perumahan daerah berkenaan. Kekecohan itu berlaku sebaik sahaja tentera penjajah menyerang sekumpulan penduduk Palestin yang membawa jenazah di tanah perkuburan utama di daerah Bayt Umar, menurut SAFA.

Menurut laporan MAAN menukil dari kenyataan jurucakap Jawatankuasa Rakyat di daerah berkenaan, 'Iyad Audh menyebut tentera rejim menghalang pengiringan jenazah tiba di tanah perkuburan yang terletak di jalan utama antara bandar Khalil dan BaitulMaqdis. Kemudian, para pengiring jenazah terpaksa melalui jalan lain ke tanah perkuburan, namun, sebaik sahaja tiba di tanah perkuburan, tentera rejim melepaskan tembakan gas pemedih mata yang mengakibatkan beberapa orang penduduk Palestin sesak nafas.

Berikutan kekecohan, tentera penjajah menutup sebilangan jalan masuk ke Bayt Umar dengan sekatan simen dan pagar besi malahan beberapa buah rumah penduduk Palestin digeledah.

Menurut saksi kejadian, tentera rejim menutup jalan-jalan masuk dengan jentolak serta beberapa buah rumah ditembak dengan gas pemedih mata. Tambahan pula, lebih 15 orang penduduk Palestin di daerah berkenaan ditangkap.

Sewaktu dihubungi, SAFA melaporkan bahawa pihak rejim penjajah mengetatkan kawalan keselamatannya di beberapa buah kawasan di Khalil, selatan Tebing Barat.

Kejadian di kampung Attabaqah, selatan Dura, seperti yang dilaporkan, tentera rejim merempuh masuk ke beberapa buah kawasan perumahan serta membuat rondaan sehingga beberapa jam.

Sementara di persimpangan Al-Fawwar, selatan Khalil, tentera rejim membuat sekatan(road-block) tentera serta menutup pintu utama yang terletak di hadapan jalan masuk ke Mukhayyam berkenaan. Malahan, tentera rejim tidak membenarkan lalu-lintas kereta penduduk Palestin mengikut masa tertentu.

Sebagaimana dinyatakan, pada dua hari yang lepas, tentera rejim mengadakan kawalan yang ketat di seluruh pelusuk wilayah Khalil. Operasi berkenaan tertumpu sekitar lewat malam sehinggalah waktu Subuh. Sumber 11/11/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

Read more...

Tazkirah tarbiyyah: Seorang pengasas Ikhwan Muslimin di Palestin meninggal dunia hari ini

Laporan jam 10:39 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 10:39 pagi, waktu Mesir

GAZA - Haji Muhammad Abdul Khattab An-Najjar, 84(gambar) salah seorang dari pengasas Jamaah Ikhwan Muslimin di Palestin telah meninggal dunia hari ini setelahmana dua bulan melalui keperitan akibat sakit.

Beliau anak kelahiran Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza lahir pada tahun 1927 dan menggabungkan dirinya ke dalam Jamaah Ikhwan Muslimin pada tahun 1948. Menukil dari web berita HAMAS, ucapan beliau yang masyhur, "saya telah dilahirkan hari ini untuk bergabung dengan Ikhwan Muslimin".

Menurut HAMAS, beliau hidup sezaman dengan beberapa pemimpin Ikhwan, antaranya sasterawan ulung Islam, Ahmad Farah 'Aqilan dan Syeikh Muhammad Abu Sardanah. Manakala sezaman dengan beliau dari pemimpin Ikhwan luar tanah Palestin, Syeikh Muhammad Faraghli, Kamel As-Sharif, Syeikh Raid Ramadhan dan Syeikh Abdul Hakim 'Abidin.

Dakwah dan jihad

Syeikh as-syahid turut merentasi jalan dakwah dan jalan jihad yang lama bersama Syeikh Ahmad Yasin. Beliau bersama Syeikh Ahmad Yasin telah mengasaskan penubuhan Universiti Islamiah di Gaza, turut mengasaskan juga Yayasan Akademi Islam, Yayasan Kebajikan Ar-Rahmah dan hospital Dar As-Salam di Khan Younis.

Pada era tahun 1950, 1960 dan 1970 kurun lepas, as-syahid adalah anggota Badan Utama Ikhwan Muslimin di Semenanjung Gaza dan beliau juga adalah salah seorang pemegang amanah Universiti Islamiah sejak 10 tahun lepas sehinggalah saat peninggalannya.

HAMAS menyebut lagi, rumah as-syahid pernah menjadi pusat dan tempat perlindungan anak-anak gerakan seperti Komanter Tertinggi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, Muhammad Ad-Dhayef, as-syahid Yahya Iyash dan as-syahid Ibrahim Al-Maqadamah.

Sepanjang hidup beliau, Haji Muhammad pernah dibicarkan oleh mahkamah tentera penjajah(Israel/rejim zionis) pada tahun 1980 dan awal 1990. Rumah as-syahid pernah dijadikan tempat perkumpulan Majlis Shura Ikhwan Muslimin di Semenanjung Gaza dalam masa berbelas-belas tahun yang lalu meskipun terpaksa melalui keadaan yang cukup sukar.

As-syahid dikenali sebagai simbol kerja kebajikan di Khan Younis. Sebelum akhir hayat, beliau menyandang Pengerusi Lembaga Yayasan Kebajikan Ar-Rahmah.

Beliau juga pernah menganggotai rejimen tentera Palestin sebaik sahaja Palestin berada dibawah mandat British pada 40an, kemudian pada awal tahun 1947, beliau keluar dari rejimen tentera Palestin dan berada di Mesir selama 7 bulan. Ketika itu, beliau bersama pemimpin dan pengasas Jamaah Ikhwan Muslimin. Beliau mendirikan rumah tangga di Mesir serta dikurniakan 5 anak lelaki dan 4 anak perempuan.

Pada 3 bulan yang lalu, Haji An-Najjar menghidap penyakit sehinggalah hayat beliau berakhir pada pagi ini, 11 November 2011 bersamaan 15 Zulhijjah 1432. Menurut SAFA, jenazah beliau akan diiringi dari Masjid Al-Kabir di pertengahan bandar Khan Younis ke tanah perkuburan selepas waktu asar hari ini.

Gambar(SAFA): Haji Muhammad ketika sakit diziarahi pemimpin-pemimpin gerakan pembebasan Palestin.

"Meningkatnya iman setelahmana kita menerima ketentuan Allah, HAMAS mengucapkan takziah dengan pemergian Syeikh Muhammad An-Najjar yang telah pergi selepas memenuhi hidupnya dengan setinggi-tinggi pengorbanan mempertahankan masyarakat kami serta menyokong penuh usaha jihad dan menentang penjajahan malah turut memperjuangkan permasalahan Arab dan umat Islam," petikan dari kenyataan HAMAS.

Berhubung pemergian Syeikh Muhammad An-Najjar, gerakan-gerakan pembebasan Palestin yang lain, gerakan JIHAD ISLAMI, GERAKAN AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH dan LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH turut mengucapkan takziah. Sumber 11/11/2011, web berita Safa.ps dan web berita HAMAS

Read more...

Piramid terbesar ditutup kepada pelancong hari ini

Sumber foto(MAP): Dua buah piramid terbesar di El-Giza, Kaherah.

Badan Tertinggi Arkeologi telah mengeluarkan ketetapan bagi menutup kawasan piramid yang terbesar kepada pengunjung/pelancong hari ini ekoran bagi menghalang upacara ritual mason diadakan.

Gambar: Keratan berita dalam suratkhabar EL-TAHRIR, terbitan hari Jumaat, 11/11/2011 meletakkan simbol sebegini disisi tajuk kolum, Himpunan Mason yang memerintah Mesir!

Pada 09/11, web berita AL-MASRY AL-YOUM mendedahkan bahawa sebuah syarikat travel selaku pihak penganjur dan kumpulan-kumpulan Yahudi mewar-warkan akan mengadakan upacara ritual mason pada malam ini di kaki piramid, El-Giza. Namun, ratusan dari ahli arkeologi serta Badan Tertinggi Arkeologi dan Gerakan Ikhwan Al-Misriyyin yang merupakan gabungan dari beberapa gerakan telah membantah upacara ini. Manakala, gerakan 'Belia Mesir Bebas' turut melancarkan kempen bantahan melalui jaringan sosial popular sebagai mendesak Majlis Angkatan Tertinggi Tentera Mesir dan Kerajaan Mesir agar tidak membenarkan upacara ritual mason diadakan.

Sumber dari AL-AHRAM menyebut, sejak dari 50 tahun yang lalu, undang-undang Mesir tidak membenarkan sebarang aktiviti dan pesta mahupun upacara mason diadakan.

Demikian itu, sejak dari semalam, 10/11/11, pihak keamanan memasang sekatan-sekatan di sekeliling kawasan piramid bertujuan menghalang kemasukan kumpulan-kumpulan Yahudi ke dalam kawasan piramid terbesar dari mengadakan upcara berkenaan. Sumber 11/11/11, suratkhabar EL-TAHRIR, 10/11/11 suratkhabar AL-AHRAM dan 09/11/11, web berita AL-MASRY AL-YOUM

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS