الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Aktivis Palestin dan antarabangsa diserang semasa mengayuh basikal di Lembah Jordan

16 April 2012

Oleh Joseph dan Emiliano
Aktivis Gerakan Solidariti Antarabangsa, Tebing Barat


Sepasukan pihak berkuasa Israel(IOF) telah bertindak ganas menyerang aktivis Palestin dan antarabangsa yang mengadakan aktiviti berbasikal di laluan 90, lebuhraya utama utara-selatan di Lembah Jordan(Jordan Valley).

Mereka berdemontrasi dengan mengayuh basikal bertujuan menentang dasar apartheid Israel yang membataskan laluan kepada penduduk Palestin di jalan berkenaan yang mana ia sebagai salah satu cara pembersihan etnik terhadap komuniti pribumi asal di lembah itu.Jika klip ini tidak dapat dimainkan, sila lihat di sini(sumber asal)

Seorang wanita Palestin dan dua aktivis antarabangsa masing-masing dari Denmark dan Holland telah dikejarkan ke hospital setelahmana mengalami kecederaan akibat dihentak oleh tentera Israel yang menggunakan senapang M16. Manakala, seorang lagi aktivis antarabangsa digari(cable-tie) serta ditahan lebih dari satu jam, kemudian dibebaskan tanpa sebarang tuduhan.


Protes berbasikal yang dianjurkan oleh Sharek Youth Forum disertai lebih 100 orang aktivis tempatan(Palestin) dan rata negara. Mereka mengayuh basikal sejauh 5 kilometer sebelum ditahan unit tentera Israel di pintu masuk laluan 90. Tentera-tentera Israel memaklumkan kepada aktivis yang berbasikal bahawa mereka tidak dibenarkan memasuki laluan 90 atas faktor keselamatan, tetapi apabila mereka cuba meneruskan kayuhan secara aman, seorang komander tentera Israel menghayun laras M16 ke muka dan kepala beberapa orang aktivis.

Lebih banyak gambar, klik di sini
Justify Full
Mana-mana penduduk Palestin yang memandu di laluan 90 Lembah Jordan seringkali menghadapi gangguan dan serangan tentera Israel. Mereka kerap ditahan(henti di bahu jalan) dan diperiksa tanpa sebab.


Kempen pembersihan etnik ke atas rakyat Palestin yang menetap di sini dilakukan secara terancang oleh tentera Israel. Kejadian pencerobohan rumah seringkali berlaku, di samping itu, rampasan sebahagian besar kawasan tanah termasuk air juga dicuri. Sebahagian besar tanaman buah-buahan dan sayuran yang dihasilkan dari tanah yang dirompak ini telah dipasarkan(eksport) ke Eropah dan Amerika Utara. Demontrasi berbasikal adalah agenda seharian berdemontrasi, ia turut merangkumi lawatan dari kampung ke kampung dan persembahan ucapan.

Program ini bertujuan menyampaikan mesej kepada seluruh dunia dan kuasa penjajah bahawa masyarakat di Lembah Jordan juga terdiri dari Palestin enggan menyerahkan tanah mereka kepada penjajah, mereka akan terus mempertahankan tanah mereka. Sumber 15/04/2012, palsolidarity.org

Read more...

Zionis mengebom kawasan tanah lapang di timur Gaza

Laporan jam 12:34 pagi, waktu BaitulMaqdis

GAZA - Sebuah kawasan tanah lapang menjadi sasaran pengeboman pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang(UAV) awal pagi ini(Isnin, 16/04/2012). Serangan yang berlaku di sebelah timur bandar Gaza tidak mengakibatkan kecederaan mahupun kemusnahan besar.

Menurut penyampai berita agensi SAFA, pesawat pengintip menyasarkan kawasan tanah lapang yang terletak di antara Hayyu Az-Zaitun dan Hayyu As-Shujaieyah. Sebelum itu, lokasi yang sama juga menjadi sasaran bedilan meriam pada malam tadi.

Berikutan bedilan meriam, desas-desus berita mengatakan dua penduduk syahid. Bagaimanapun, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas, Adham Abu Salmiah menafikan hal berkenaan, namun mengesahkan bahawa tentera zionis melepaskan tembakan ke arah penduduk awam tetapi tiada kecederaan yang menimpa mereka.

Sejak beberapa jam petang semalam, ruang udara Semenanjung Gaza kerap dilintasi pesawat-pesawat zionis yang berterbangan separa rendah.

SAFA menukil dari laporan berita hebrew 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) pada jam 10:00 malam, waktu BaitulMaqdis menyatakan sebutir peluru roket yang dilepaskan dari Semenanjung Gaza gugur berhampiran penempatan Ashkelon, selatan Palestin(tanah jajahan 1948).

Berhubung serangan roket, YNET menjelaskan tiada sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda. Sumber 16/04/2012, web berita Safa.ps dan 15/04/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS