الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 syahid dibom Israel

28 September 2010

Kronologi serangan zionis di Gaza malam ini.


10.41 malam, Palestin: Pesawat pengintip zionis membedil sebuah rumah di Nusairat, pertengahan Gaza. 27/09/2010

10.52 malam, Palestin: Pesawat pengintip zionis meninjau kerap di ruang udara Gaza dalam ketinggian yang separa rendah. 27/09/2010


11.16 malam, Palestin: Sebuah rumah milik keluarga Abu Shamalah yang dibedil rejim zionis meletup, tetapi tiada luka parah. 27/09/2010

11.31 malam, Palestin: Serangan rejim zionis di timur El-Buraij mensasarkan sekumpulan pejuang Palestin. Akibatnya, 3 pejuang Palestin syahid. 27/09/2010


Berita Penuh:

GAZA - Kejadian dilaporkan malam tadi, satu bedilan serangan dari sebuah pesawat pengintip tentera zionis tanpa pemandu mensasarkan sekumpuan pejuang Palestin, lalu mengakibatkan 3 pejuang syahid. Lokasi sasaran serangan itu berhampiran pos kawalan 'Maqbulah', timur Mukhayyam El-Buraij di pertengahan Semenanjung Gaza yang merupakan garisan pemisah antara Semenanjung Gaza dengan tanah jajahan 1948, Israel.

Jurucakap Media Perubatan di Semenanjung Gaza, Adham Abu Salamiah yang menyampaikan kepada agensi berita 'Safa' bahawa pejuang yang syahid dari SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI); 'Ala Abu Zubaidah, 25, Auni Rafiq Abdul Hadi, 19 dan seorang lagi pejuang dalam lingkungan umur 20 an, Muhammad Aid.

Seiring serangan tersebut, sebuah rumah penduduk di pintu masuk ke Mukhayyam Nusairat pula dibom.

Menurut saksi kejadian yang dilaporkan 'Safa', mereka(saksi) melihat satu peluru gugur di atas sebuah rumah penduduk ketikamana pesawat pengintip zionis yang dikenali 'Zanana' terus meninjau di ruang udara pada ketinggian separa rendah. Akibat serangan itu, rumah berkenaan mengalami kerosakan teruk dan tidak ada laporan mengenai luka parah.

Sumber dari berita Al-Jazeerah berkata, suasana tegang menyelubungi dua buah tempat yang menjadi sasaran serangan. Sumber 27/09/2010, berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan 28/09/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS