الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abbas terima inisiatif damai Perancis

04 Jun 2011

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas(gambar sebelah) telah mengumumkan semalam bahawa beliau menerima inisiatif perdamaian yang dikemukakan oleh Perancis bagi menyambung semula rundingan damai dengan Kerajaan Israel. Rundingan damai ini terhenti sejak tidak kurang dari 7 bulan dan inisiatif menyambung semula rundingan dengan Israel adalah untuk mencapai persetujuan berhubung keamanan dan sempadan sebelum bulan September akan datang, iaitu waktu yang ditetapkan oleh Palestin ke PBB bagi menuntut pengiktirafan Negara Palestin.

Sewaktu perjalanan pulang dari Roma ke Aman(Jordan), Abbas berkata kepada agensi berita REUTERS ketika berada di atas pesawat, 'inisiatif damai Perancis menyebut tentang pandangan Presiden Amerika, Barack Obama dari ucapannya yang menyentuh Negara Palestin sempadan 1967 yang bersempadan dengan Israel, Mesir dan Jordan malah turut, namun ia menghalang tindakan dari sebelah pihak,' kata Abbas lagi, "kami telah katakan, jika inisiatif Perancis mengambil asas ini, kami terima."

Gambar: Alain Juppé

Peluang sambung rundingan

Abbas menjelaskan bahawa inisiatif damai Perancis telah membentuk peluang untuk mengadakan semula rundingan damai.

"kami telah nampak jendela, pertama dan yang akhir sama ada dari Obama atau Perancis yang membina inisiatif dari ucapan Obama," kata Abbas lagi.

Tambah Abbas, "bagi kami, pilihan yang pertama adalah rundingan, kedua juga rundingan dan ketiga juga rundingan, apabila tidak memperolehi sepakat, kami akan pergi ke PBB yang kami tidak jamin keputusan itu tetapi kami akan mengerahkan usaha, tetapi apabila kuasa-kuasa besar menentang kami, maka kami akan kembali kepada pucuk pimpinan bagi memutuskan apalagi yang akan kami lakukan pada masa akan datang."

Penerimaan ini hadiah kepada Netanyahu

Berhubung inisiatif damai, kata anggota jawatankuasa pusat sebuah dari kumpulan pembebasan Palestin(ada menyebut kumpulan pemisah Palestin), BARISAN PERTAHANAN RAKYAT(جبهة الشعبية), Imad Abu Rahmah bahawa inisitiaf Perancis untuk menyambung semula rundingan yang dikenali usaha 'damai' dengan rejim zionis bertujuan untuk menyekat Palestin dari pergi ke PBB sebelum September ini.

Dalam kenyataan media hari ini, Kata Abu Rahmah, "Saudara Abu Mazen mengungkapkan pilihan kami yang pertama, kedua dan ketiga, kemudian baru mengangkat hal ini ke PBB jelas menunjukkan pucuk pimpinan Palestin sekarang masih berpegang kembali ke meja rundingan yang tidak memberikan apa-apa kepada pihak Palestin, sedangkan pihak Israel yang banyak memperolehi hasil rundingan."

Tegas beliau, "terima inisiatif bermakna memberi hadiah kepada Netanyahu waktu ini, sepatutnya tidak usah menerima malah bertindak dan memberikan tekanan dari segenap sudut agar dapat menyisihkan Kerajaan Netanyahu serta menampakkan dasar aparteidnya dengan meluaskan penempatan-penempatan," sambung beliau lagi, "penyisihan terhadap kerajaan Netanyahu dapat dilakukan dengan cara mendapatkan sebanyak yang boleh pendirian-pendirian dari peringkat antarabangsa yang menentang dasar aparteid Kerajaan ini."

Perancis bertemu Israel dan Palestin

Beberapa hari sebelum ini, Menteri Luar Perancis, Alain Juppé telah bertemu dengan wakil Palestin dan Israel. Kedua-dua pihak yang ditemui, Alain membincangkan inisiatifnya untuk mengadakan persidangan dasar ekonomi akhir Jun ini dengan dihadiri dua pihak, Israel dan Palestin sekiranya idea ini dipersetujui.

Gambar(Al-Jazeerah): Salam Fayyad, di sebelah kanan dan kiri, Alain Juppé ketika pertemuan di Ramallah baru-baru ini. Selepas pertemuan itu, Alain Juppé mengumumkan mengenai inisiatif perdamaian Perancis.

Berhubung inisiatif ini, Menteri Luar Perancis berkata selepas bertemu dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada hari Khamis lalu di BaitulMaqdis, "saya bohong jika saya telah kata sesungguhnya saya sangat optimis, cuma pada sebahagian perkara saya merasa optimis", kata Alain sambil mengharap kedua-dua pihak, Israel dan Palestin memberi jawapan pada hari akan datang mengenai pelawaannya.

Juppé mendedahkan pada hari Khamis berhubung inisiatif Perancis akan mengadakan persidangan dasar ekonomi(persidangan damai Palestin-Israel) sebelum akhir bulan Julai tujuan mengelakkan pertembungan diplomasi di PBB pada September ini.

Kata Juppé, rancangan perdamaian Perancis bergantung sepenuhnya kepada ucapan Obama bulan lepas yang menggesa Palestin-Israel menyambung semula rundingan mengikut asas sempadan 1967 dan penukaran tanah-tanah yang dipersetujui.

Menteri Perancis itu menjelaskan bahawa beliau mengemukakan idea ini kepada Mahmoud Abbas di Rome lagi sebelum membincangkan hal ini dengan Perdana Menteri Kerajaan Palestin Ramallah, Salam Fayyad dan juga dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Semasa sidang akhbar yang disertai bersama Juppé dan Fayyad di Ramallah Khamis lalu, Juppé berkata, 'keadaan sekarang di Timur Tengah yang berlaku antara Israel dengan Palestin tidak mungkin boleh berterusan'.

Sebelum itu, Obama mencadangkan ketika memberi ucapan bulan lepas bahawa perbincangan usaha damai ini dimulakan dengan memberi tumpuan ke atas isu sempadan dan keamanan mengikut asas sempadan sebelum perang 1967 sebagai titik permulaan, dan permasalahan yang sukar disepakati khususnya kedudukan BaitulMaqdis dan hak ulang pelarian Palestin ditangguhkan pada kemudian hari. Bagaimanapun, Netanyahu menolak cadangan ini, katanya, garisan-garisan sempadan 1967 tidak boleh lagi dibela. Sumber 04/06/2011, web berita Al-Jazeerah dan web berita Safa.ps

Read more...

Hari itu menjadi sejarah

Pada 05 Jun 1967 tercetusnya perang besar yang berlarutan selama enam hari. Walaupun pada mulanya, radio Arab menghebahkan ketika awal perang enam hari bahawa tentera-tentera Arab bakal menang setelahmana khabar-khabar berita menunjukkan beratus-ratus pesawat tempur Israel berjaya digugurkan. Namun, realiti di medan tempur menangkis segala perkhabaran ini. Ketika malam pertama perang meletus, tentera-tentera Arab dibuai rasa senang dan tidak dapat tidur malam. Serentak dengan itu, pesawat-pesawat tempur zionis telah berjaya memusnahkan pesawat-pesawat tempur tentera Mesir, Syria dan Jordan yang masih berada di lapangan terbang tentera. Lalu diikuti dengan kemusnahan logistik ketenteraan Arab yang besar.

Kesan selepas perang enam menjadikan ia satu tragedi yang menyingkap kekalahan teruk apabila zionis dapat menjajah Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. Tambahan pula, zionis dapat menakluk dataran tinggi Golan(Syria) dan tanah Mesir, Sinai.

Fakta lagi:

1. 393 buah pesawat tempur tentera Arab dari jumlah asal 416 telah musnah ketika masih di pengkalan tentera udara Arab. Dicatatkan, tragedi ini berlaku 80 minit pertama ketika perang meletus.

2. 80% logistik perang Mesir musnah.

3. Jumlah tentera Mesir yang terkorban sebanyak 10 000, diikuti tentera Jordan sebanyak 6100 tentera, 1000 tentera Syria dan ribuan lagi mengalami kecederaan.

4. 330 000 penduduk Palestin dihalau keluar dari tanah mereka. Tanah-tanah tersebut diagih-agihkan kepada Yahudi.

5. Peluang zionis meluaskan lagi penempatan-penempatan di tanah Palestin.

6. Bintang Jamal Abdul Naseer, Presiden Republik Arab Mesir terus gelap.

7. Laungan Arab dari bebaskan tanah Palestin yang dijajah pada 1948 telah berubah kepada laungan pembebasan tanah-tanah yang dijajah selepas perang 1967. Masyarakat Arab mengecam pemerintah-pemerintah Arab berikutan kekalahan dalam perang 1967.

Kesimpulannya, tragedi ini disebut Naksah 1967 yang lebih kecil skop kekalahannya berbanding Nakbah Palestin 1948.

Sumber:

فلسطين..التاريخ المصور, صفحة 299

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS