الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

JIHAD ISLAMI umum turuti gencatan senjata

26 Ogos 2011

Laporan jam 09:55 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 08:55 pagi, waktu Mesir
Jam 02:55 petang, waktu Malaysia

GAZA - Gerakan JIHAD ISLAMI telah mengumumkan untuk menuruti gencatan senjata yang dikendalikan Mesir merupakan pihak tengah. Sedemikian itu, JIHAD ISLAMI menyatakan gencatan senjata ini bermula tepat jam 01:00 pagi(Palestin) Jumaat sambil menekankan bahawa pihaknya ingin mengelakkan serangan-serangan yang dituju ke atas penduduk Palestin, namun pada masa yang sama berpegang dengan haknya untuk membalas serangan.

Sumber dari wakil gerakan JIHAD ISLAMI berkata, Mesir telah mengerahkan usaha agar dapat menghentikan berbalas tembakan bermula jam 1 pagi. Syeikh Nafeez Azam, anggota Biro Politik JIHAD ISLAMI mengesahkan usaha Mesir.

Gambar(arkib Safa): Pejuang SARAYA AL-QUDS, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI.

Sementara itu, Dr.Muhammad Al-Hindi, anggota Biro Politik JIHAD ISLAMI menekankan bahawa menuruti gencatan senjata serta berpegang dengan haknya untuk membalas serangan.

Kata beliau, "kami akan mengawasi kedudukan semasa dan kami akan bertindak balas terhadap mana-mana serangan yang melanggar gencatan senjata," tambahan lagi, tegas beliau, sayap-sayap senjata Palestin memang bersungguh-sungguh mengelakkan penduduk Palestin dari serangan zionis.

Beliau menyatakan lagi bahawa pihak musuh ada agenda khusus dan cuba melepaskan keluar darinya dengan melepaskan permusuhannya ke atas Semenanjung Gaza, lebih-lebih lagi niat musuh jelas terhadap penduduk Palestin yang menyasarkan masyarakat awam, kanak-kanak dan wanita. Berikutan itu, pihak musuh kerap melanggar gencatan senjata dan hal ini ditentang balas oleh sayap-sayap senjata Palestin.

Sumber Palestin memaklumkan kepada berita Al-Jazeerah bahawa Kaherah telah menyampaikan kepada Israel dan sayap-sayap senjata Palestin mengenai gencatan senjata bermula pada jam 12 tengah malam semalam, waktu Palestin, dan Kaherah turut menghubungi Israel dan keseluruhan pihak-pihak antarabangsa supaya hentikan apa-apa serangan ke atas Gaza. Sumber 26/08/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS