الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS gesa tentang pemeriksaan bogel

21 Disember 2011

Laporan jam 08:31 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 08:31 malam, waktu Mesir

NABLUS - Gerakan HAMAS(حماس) hari ini(Rabu) menggesa masyarakat Palestin di jajahan Tebing Barat agar membantah dasar rejim penjajah yang tidak bermoral, mengenakan pemeriksaan bogel di sekatan tentera.

Gambar(SAFA): Tentera zionis ketika menahan seorang penduduk Palestin dalam keadaan bogel.


Sebagaimana dilaporkan, tentera rejim penjajah di sekatan Huwwara, selatan bandar Nablus(utara Tebing Barat) telah mengenakan pemeriksaan bogel dan memualkan apabila memaksa dua pemuda Palestin menanggalkan pakaian.

HAMAS dalam kenyataan yang disampaikan kepada agensi berita SAFA hari ini telah mengutuk keras tindakan keji yang dilakukan oleh tentera penjajah ke atas dua pemuda Palestin di sekatan tentera selatan Nablus.

HAMAS menilai, insiden itu adalah melanggar secara terang-terangan terhadap hak asasi manusia dan maruah masyarakat Palestin malahan menunjukkan sejauhmana dasar perkauman dan keruntuhan akhlak yang dilakukan oleh penjajah selaku perampas hak masyarakat palestin.

Gambar(SAFA): Dua pemuda Palestin yang dikenakan pemeriksaan bogel.

Berhubung insiden, HAMAS mendesak badan-badan pertubuhan hak asasi manusia dan pembebasan di dunia supaya dedahkan tindakan-tindakan keji penjajah kepada masyarakat antarabangsa. Sumber 21/12/2011, web berita Safa.ps

Read more...

13 cedera, 3 ditangkap dalam pertempuran di BaitulMaqdis

Laporan jam 08:47 malam, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 07:47 malam, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Pertempuran sengit yang berlaku malam ini di Kota Lama, BaitulMaqdis(Al-Quds) mengakibatkan 13 penduduk Palestin cedera, manakala 3 lagi telah ditangkap.

Menurut saksi kepada PALTIMES, pertempuran ini tercetus selepas warga-warga zionis(warga haram) mengacau perarakan kahwin penduduk Palestin di jalan El-Wad, BaitulMaqdis, kemudian tentera penjajah bertindak memukul pengantin lelaki, Muaz Al-Ajlouni.

Sementara itu, sumber perubatan berkata, seorang remaja Palestin bawah umur, 'Ala' Az-Zaghir, 16 telah dibawa ke hospital Hadasa Ain Karem untuk merawat tulang hidungnya yang patah sewaktu pertempuran meletus di jalan El-Wad. Tambahan lagi, berbelas lagi penduduk Palestin mengalami sesak nafas akibat gas pemedih mata yang ditembak tentera penjajah. Pada waktu ini, sepasukan besar tentera penjajah dan unit khas memasuki kawasan Tembok Buraq dari arah Bab Al-Magharibah. Kawasan berkenaan masih diselubungi suasana tegang.

Ketika dihubungi, pertempuran antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah meledak di jalan masuk ke Silwan dari sebelah utara berhampiran motel Baidhun. Tembakan-tembakan peluru getah dan bom pemedih mata serta bom bunyi(sound bomb) dilepaskan oleh tentera penjajah dalam pertempuran, lantas mengakibatkan berlaku kecederaan dan sesak nafas. SAFA melaporkan, beberapa telah ditangkap ekoran kejadian tempur yang berlaku. Sumber 21/12/2011, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...

Meshaal tiba di Kaherah jumpa Abbas

Laporan jam 07:20 malam, waktu Palestin(Baitul Maqdis)
Jam 06:20 malam, waktu Mesir

Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal telah tiba di Kaherah petang tadi dan sumber dari kedua belah pihak, HAMAS dan FATAH bahawa Meshaal berjumpa dengan Mahmoud Abbas, Presiden Palestin selaku Presiden gerakan FATAH malam ini di Kaherah, Mesir. Tambahan sumber, Abbas telah tiba di Kaherah pada petang tadi setelahmana mengadakan kunjungan rasmi ke Turki yang berakhir pada petang Rabu, 21/12/2011.

Gambar(arkib): Meshaal, kiri dan Abbas di sebelah kanan dalam pertemuan yang lalu.

Memetik laporan dari Pusat Media Palestin, salah seorang dari pemimpin HAMAS berkata, satu pertemuan yang melibatkan Meshaal dan Abbas akan diadakan malam ini pada jam 07:30 malam di Kaherah bagi meneliti perkembangan usaha baik pulih dalaman Palestin(sumber lain menyebut perdamaian Palestin/rekonsilisi) yang sebahagian besarnya telah tercapai untuk perlaksanaan.

Semalam, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin) telah bertemu dalam satu perjumpaan bawah seliaan pihak Mesir di Kaherah. Di dalam perjumpaan yang berlangsung selama beberapa jam telah menyetujui mekanisme perlaksanaan dari persepakatan nasional, dan sebagaimana yang dinantikan, pada keesokan hari, 22/12/2011, satu perjumpaan yang melibatkan para pemegang amanah kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin akan berlangsung di Kaherah bagi membincangkan mengenai Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah/PLO (Palestine Liberation Organization atau منظمة التحرير الفلسطينية), dan turut dihadiri Abbas dan Meshaal. Sumber 21/12/2011, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...

Rezqah: Lawatan Haniyeh ke negara luar bincang pembinaan dan pembangunan Gaza

Laporan jam 11:05 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 12:05 tengahari, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 11:05 pagi, waktu Mesir

GAZA - Penasihat politik kepada Perdana Menteri Palestin di Gaza, Dr.Yusuf Rezqah berkata, lawatan Ismail Haniyeh ke beberapa buah negara Arab dan serantau dalam terdekat ini adalah untuk membincangkan isu-isu pembinaan semula Gaza, pembangunan dan pengangguran.

Gambar(arkib PALTIMES): Ismail Haniyeh.

Jelas penasihat politik itu dalam kenyataan media yang dikeluarkan oleh pejabat penerangan pemegang amanah kabinet menteri bahawa, isu-isu terbabit menjadi fokus dalam lawatan luar Ismail Haniyeh ke negara luar yang merangkumi, Qatar, Turki, Tunisia dan Bahrain.

Beliau menerangkan, pentingnya lawatan ke negara luar pada waktu ini berikutan suasana yang mendesak, sensitif dan lawatan ini akan mencerminkan perubahan positif dari sudut politik Palestin ketikamana mahu melepaskan Gaza dari sekatan politik dan memperbaiki sektor ekonomi serta kewangan akibat sekatan yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza.

"Kami amat berharap lawatan ini dapat disempurnakan dalam waktu terdekat ini," kata Dr.Yusuf. Tambahan lagi, sebelum ini, kerajaan telah mempelawa Amir Qatar dan Perdana Menteri Turki agar adakan kunjungan ke Semenanjung Gaza sambil menyatakan pada waktu kunjungan, negara Arab dan serantau umumkan sekatan politik telah dibebaskan dari Gaza.

Zionis bimbang lawatan luar Haniyeh

Menukil dari web berita Israel "Jerusalem Post"(JPOST), sumber-sumber dari politik zionis melahirkan rasa bimbang dengan tekad ketua kerajaan Palestin di Gaza berhubung lawatan luar ke negara-negara Arab dan Islam.

Sedemikian itu, lawatan ini adalah inisiatif utama sejak kemenangan kumpulan-kumpulan berideologi Islam di negara-negara Arab malah diungkapkan lawatan ini akan meningkatkan lagi ketakutan zionis ekoran dari natijah yang menunjukkan tanda-tanda negatif dari angin revolusi yang meresap ke dalam negara-negara Arab.

Penjelasan dari Penasihat Politik Ismail Haniyeh menyebut mengenai lawatan, namun tanpa menetapkan waktu lawatan-lawatan ke luar. Sehubungan itu, JPOST mengatakan lawatan ini adalah pertama bagi Haniyeh keluar dari Semenanjung Gaza sejak dari penguasaan HAMAS di Gaza, Jun 2006.

JPOST turut menyatakan bahawa negara-negara Arab dan Islam telah mula mengubah dasar politiknya terhadap gerakan HAMAS ketikamana ledakan revolusi Arab, bahkan Majlis Tertinggi Angkatan Tentera di Mesir melayani dan mengalu-alukan gerakan HAMAS berbeza sebagaimana layanan yang diterima HAMAS sewaktu pemerintahan Presiden yang telah disingkirkan, Muhammad Housni Mubarak.

Di akhir laporan, JPOST menyebut HAMAS terus mendapat sokongan ini bilamana HAMAS sentiasa menyokong penentangan(المقاومة) dalam setiap peringkat. Terkini, ucapan media dari jurucakap KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS), Abu Ubaidah yang menggesa agar menawan lagi tentera zionis, dan aspek lain, HAMAS membenarkan sayap-sayap tentera Palestin di Gaza melancarkan ribuan serangan roket dan peluru mortar ke daerah-daerah penempatan zionis(tanah jajahan 1948). Sumber 21/12/2011, web berita Safa.ps dan Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS