الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis terus menyerang

25 Disember 2010

Laporan asal pada jam 12.09 pagi, Palestin

GAZA - Serangan pada lewat tengah malam ini turut mensasarkan sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS).

Jelas sumber, pesawat tempur zionis melepaskan dua serangan ke atas lokasi AL-QASSAM yang terletak di Wadi Gaza, kawasan El-Maghraqah, pertengahan Semenanjung Gaza.

Seperti yang dijelaskan, sebelum ini, lokasi berkenaan telah kerap-kali diserang.

Berhubung wujud kecederaan, jurucakap Perkhidmatan Perubatan Ketenteraan di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, pengeboman zionis di wilayah tengah Gaza mengakibatkan 2 penduduk yang berjalan kaki cedera.

Kedua-dua mangsa telah dibawa ke hospital Syuhada Al-Aqsa di Der Balah. Luka mereka disifatkan antara ringan dan pertengahan.

Menurut seorang penduduk Gaza, ketika ini(jam 01.15 pagi, waktu Palestin/Mesir), pesawat tempur zionis dan pesawat pengintip tanpa juruterbang masih berlegar-legar di ruang udara tanpa henti.

Sumber keamanan menyebut kepada pemberita 'Safa' bahawa serentak serangan ke atas lokasi AL-QASSAM, pesawat tempur zionis turut mensasarkan serangan ke atas sebuah kereta jenis 'volkswagen' yang dimiliki pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI), namun mereka terselamat dan hanya menerima rawatan pesakit luar.

Serangan udara lewat tengah malam tadi dan awal pagi ini telah meningkat melebihi 16 serangan udara dalam bulan disember sahaja. Di samping itu, serangan artileri(meriam) zionis di Gaza melebihi 8 kali, manakala tembakan yang boleh disifatkan berlaku setiap hari mengakibatkan 13 penduduk Gaza syahid dan 33 lagi cedera. Sumber 25/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS