الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Khalfan buru Ketua Mossad

27 Februari 2010

Ketua Umum Polis Dubai, Dhahi Khalfan Tamim memberi perhatian sepenuhnya untuk memburu agensi perisikan Israel(Mossad) yang dikenalpasti pihak yang dikehendaki polis Dubai malah akan didakwa mengikut perundangan Negara Emiriah Arab Bersatu berikutan terjebak dalam pembunuhan ke atas salah seorang pemimpin HAMAS, Mohammad Abdul Rauf Al-Mabhuh.

Sumber memetik kenyataan dari Khalfan bahawa Ketua Mossad, Meir Dagan adalah dikehendaki dan kami menanti masa yang sesuai untuk menahannya dengan kerjasama INTERPOL(International Criminal Police Organization).

Gambar kiri: Dhahi Khalfan dan atas, sebelah kanan adalah Meir Dagan

Beliau menyatakan, pihaknya akan memburu Ketua Mossad dengan apa cara sekalipun, 'sama ada Negara Barat setuju atau tidak, ataupun Polis Antarabangsa(INTERPOL) memberi kerjasama atau tidak, kami tetap memburunya kerana jenayah ini berlaku di dalam Negara Emiriah Arab Bersatu.'

"Jika benar Ketua Mossad, seorang lelaki yang berani, dia kena mengakui kepada dunia dia bertanggungjawab ke atas pembunuhan ini", Desak Khalfan serta membangkitkan persoalan, "bagaimana individu yang penakut sebegini boleh memegang jawatan Ketua Mossad?"

Legenda Mossad

Dengan maklumat yang diperolehi Polis Dubai telah meletupkan satu legenda Mossad(gambar di bawah:logo Mossad), sesiapa yang merasai Mossad adalah agensi perisikan yang hebat atau tidak pernah melakukan kesalahan, maka dia sedang berangan-angan.'

Khalfan menganggap bahawa 26 individu yang membunuh seorang mangsa tanpa senjata adalah pengecut dan penakut.

Ketua Polis itu menerangkan tentang peningkatan jumlah individu yang disyaki terlibat kepada 26 orang tetapi tidak mungkin akan melebihi 30 individu mengikut siasatan sekarang.

Unit siasatan Polis Dubai menemui bukti terbaru yang mempastikan lagi beberapa individu dari 26 yang telah diumumkan sebelum ini terlibat dalam komplot pembunuhan. Khalfan menjelaskan, antara bukti tersebut adalah cap jari.

Kerjasama dari Eropah

Sepanjang proses timbal balas dengan Negara-negara Eropah mengenai kes ini, Khalfan berkata ,'Duta-duta Israel yang dipanggil wakil-wakil Negara Eropah telah dikecam kerana pasport Eropah yang digunakan dalam pembunuhan ini adalah sangat baik', jelas beliau lagi, kami(Emiriah Arab Bersatu) dan Eropah telah diperlakukan begini, maka kita semua kena menjejaki dan memburu mereka yang melanggar undang-undang Negara kita."

Berhubung laporan yang diterbitkan akhbar tempatan Emiriah mengenai penangkapan invidu ketiga(Palestin) yang disyaki terlibat dalam pembunuhan Mabhuh telah dinafikan Khalfan.

Bagaimanapun, beliau mendedahkan dengan terperinci mengenai dua individu dari Palestin yang berada dalam tahanan Pihak Berkuasa Emiriah Arab Bersatu.

Khalfan menjelaskan, seorang dari individu Palestin itu telah diteta
pkan hukuman mati oleh salah sebuah kumpulan pembebasan Palestin kerana adanya hubungan dengan salah seorang yang disyaki membunuh Mabhuh.

Gambar di sebelah: logo INTERPOL

Beliau menyatakan, individu tersebut yang juga terjebak dalam jenayah pembunuhan itu telah bertemu dengan salah seorang yang berkedudukan tinggi dalam kumpulan terbabit. Selain itu, Polis Dubai dapat merakam pertemuan mereka.

Jelas beliau, tidak syak lagi adanya pertalian dengan pihak yang melaksanakan operasi pembunuhan.

Sebelum ini, HAMAS dan Kerajaan Palestin di Gaza menuntut dari Polis Dubai agar menyerahkan Palestin yang disyaki terlibat, namun Khalfan juga tidak menafi sememangnya boleh tetapi Khalfan menjelaskan, 'kami tidak dapat memutuskan keputusan sebegini kerana perkara ini akan dibawa ke pengadilan yang lebih berautoriti'. Sumber 27/02/2010, web berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS