الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Klip berita - buru pembunuh Arrigoni

19 April 2011

Laporan dari wartawan Al-JazeerahSumber: youtube.com

Laporan dari pemberita SafaSumber: youtube.com

Read more...

3 cedera halang warga haram masuk ke kampung Buren

Laporan asal jam 07.14 malam, Palestin/Mekah

TEBING BARAT - 3 pemuda cedera dalam satu pertempuran sengit yang meletus petang tadi antara penduduk kampung Buren di selatan Nablus, Tebing Barat dengan warga haram.

Pemberita Safa berkata, seorang pemuda Burseli Aid, 22 mengalami kecederaan yang disifatkan pertengahan akibat terkena tembakan peluru hidup. Dua lagi pemuda dilaporkan cedera, salah seorang darinya, Wajdi Ashtiah, jurugambar agensi apaimages.

Sumber menyatakan beberapa orang warga haram dari penempatan Gil'ad cuba merempuh masuk ke kampung Buren dari arah selatan, namun telah dihalang penduduk kampung lalu, pertempuran meletus antara penduduk kampung Buren dengan warga haram yang menyerang mereka.

Sebagaimana dinyatakan, anggota-anggota tentera rejim penjajah bertindak campur tangan dan melindungi warga haram. Tembakan peluru hidup dan bom gas meluru ke arah penduduk kampung yang hanya bersenjatakan batu.

Ketika laporan ini disiarkan agensi berita Safa, pertempuran itu masih belum henti. Sumber 19/04/2011, web berita safa.ps

Read more...

Operasi Nuseirat selesai, suspek pembunuhan maut

Laporan awal jam 03.38 petang, Palestin/Mekah
(kemaskini akhir jam 07.36 malam, Palestin)

GAZA - Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza memaklumkan bahawa operasi serbuan ke atas suspek yang dikehendaki telah selesai. Berhubung operasi, salah seorang suspek yang dikehendaki, Abdul Rahman Al-Bureizat warganegara Jordan melontar bom kepada temannya, Bilal Al-Umari dan Mahmud Al-Salafiayati mengakibatkan kedua-duanya cedera parah. Kemudian, Al-Bureizat menembak dirinya sendiri.

Sumber perubatan berkata, suspek, Al-Bureizat dan Al-Umari maut, manakala suspek ketiga mengalami cedera parah. Sementara itu, tiga dari anggota keselamatan turut tercedera yang disifatkan pertengahan.

Berhubung situasi operasi, sumber melaporkan bahawa pihak keselamatan dan polis Palestin Gaza mengepung sekumpulan individu yang bersenjata pada tengahari tadi yang berlindung dalam sebuah rumah di Mukhayyam Nuseirat, Gaza Tengah(Pertengahan Gaza). Berhubung operasi itu, KDN Gaza mengumumkan lokasi operasi itu di bawah kawalan keselamatan berikutan suspek yang dikehendaki berada di situ.

Ketiga-tiga individu yang bersenjata dituduh membunuh relawan Itali, Vittorio Arrigoni yang ditemui mati beberapa jam selepas pembunuhan berlaku pada hari Jumaat lalu. Sebelum itu, penculik mengugut untuk membunuh relawan Itali sekiranya Kerajaan Palestin Gaza tidak membebaskan ketua kumpulan Jihad Salafi.
_________________________________________
Baca lagi:
Sidang cemas Kerajaan Palestin Gaza bincang pembunuhan aktivis

_________________________________________

Menurut saksi kejadian, pihak keselamatan telah berunding dengan individu-individu yang berlindung dalam rumah berkenaan dengan perantaraan pihak ketiga, sebentar selepas itu, kedengaran bunyi letupan dan tembakan. Sumber 19/04/2011, web berita safa

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS