الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 cedera dalam pengeboman zionis di sebelah timur Gaza

07 November 2011

Laporan jam 12:27 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 12:27 petang, waktu Mesir

GAZA - 3 penduduk Palestin cedera selepas waktu tengahari ini ekoran serangan peluru meriam yang dilepaskan dari kereta kebal zionis ke kawasan-kawasan pertanian berhampiran pagar pemisah di sebelah timur Hayyu Shujaieyah, timur bandar Gaza.

Berhubung kecederaan, kesemua mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa untuk rawatan lanjut.

Menurut saksi kejadian kepada agensi berita SAFA, kereta kebal zionis melepaskan hampir 10 peluru meriamnya ke arah kawasan-kawasan terbabit secara mengejut, lantaran itu, kelihatan kepulan asap-asap tebal di kawasan kejadian.

Tambahan dari MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS(BRIGED AL-QUDS), pesawat-pesawat temur zionis turut melepaskan beberapa serangan gempa di beberapa buah kawasan yang berlainan. Jelas lagi, ia dapat didengari di sebelah utara dan Gaza Tengah.
____________________________________________
Baca lagi:

Syahid, cedera petang semalam di Gaza

____________________________________________

Pada hari yang lepas menjelang malam sambutan Aidil Adha, seorang pemuda, Al-Mujahid Abdullah Mehna, 26 dari anggota SARAYA AL-QUDS telah syahid, manakala 3 lagi cedera dan salah seorang darinya kritikal setelah menjadi sasaran dalam pengeboman zionis.

Mutakhir ini, rejim zionis sengaja menggiatkan serangannya di Semenanjung Gaza, pada waktu yang sama beberapa dari wakil Israel mengancam untuk menakluk semula Semenanjung Gaza. Sumber 07/11/2011, web berita Safa.ps dan web rasmi MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

*Serangan gempa: Entri yang lalu, kami pernah menyebut serangan bayangan. Menurut wakil Palestin, serangan gempa ini hanyalah sekadar untuk menimbulkan ketakutan kepada penduduk Palestin di Semenanjung Gaza. Serangan tersebut dilepaskan di ruang udara Gaza serta meletup dengan begitu kuat tanpa menjejaskan nyawa dan harta benda. Kebiasaannya juga, dikatakan serangan sebegini adalah sebagai 'peringatan'.

Capaian berita mengenai serangan gempa:

1. Zionis lancar serangan gempa
2. Pejuang lancar roket, zionis serang Shujaieyah
3. Serangan bersiri gempa ruang udara Gaza

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS