الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah kekang mogok keluarga tahanan di penjara Ofer

17 April 2011

Laporan asal jam 05.26 petang, Palestin/Mekah
Jam 04.26 petang, Mesir

RAMALLAH - Tentera rejim penjajah telah mengekang satu mogok simpati terhadap para tahanan Palestin di hadapan penjara Ofer Israel yang terletak di barat Ramallah pada waktu tengahari tadi. Mogok yang diadakan oleh para ibu-bapa tahanan turut disertai wakil-wakil rakyat.

Gambar: Pintu masuk penjara Ofer.

Ketika berlangsungnya mogok, tentera rejim menembak gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan, lalu mengakibatkan seorang pemuda Palestin berumur awal 20an sesak nafas dan tidak sedarkan diri. Dalam kejadian itu, seorang pemuda Palestin yang lain telah ditangkap dan tentera rejim juga cuba menangkap wartawan. Ketika itu juga, berpuluh-puluh lagi ibu-bapa para tahanan, relawan asing dan wartawan dari berbagai-bagai agensi mengalami sesak nafas.

Ahli-ahli parlimen Palestin mewakili gerakan HAMAS dan Palestinian National Initiative yang menyertai mogok membalas dengan menyuarakan tuntutan kepada Pemerintah Palestin Ramallah agar tidak mengendahkan masalah tahanan. Mereka turut mendesak agar Pemerintah Palestin Ramallah berusaha membuat tekanan bagi mendapatkan hak layanan yang baik kepada tahanan-tahanan Palestin dalam penjara.

Seorang ibu yang sertai mogok meminta kedudukan masalah tahanan ini diletakkan dalam agenda kerja kebangsaan. Anaknya, Muhammad Samhan dari Ramallah telah 9 tahun berada dalam penjara setelah dikenakan hukuman penjara sepanjang *hayat.

Gambar(Safa): Para penunjuk perasaan bergelut dengan tentera rejim penjajah berhampiran penjara Ofer.
____________________________________________
Info:

*Hukuman penjara sepanjang hayat - Menurut sumber dari Palestin bahawa hukuman penjara ini bertempoh selama 25 tahun mengikut peruntukan undang-undang Israel. Setelah mencukupi tempoh tersebut, tahanan akan dibebaskan. Tambahan dari sumber menyebut kebanyakan tahanan yang mencukupi tempoh tersebut masih tidak dibebaskan.
____________________________________________

Ibu Muhammad turut mengkritik kerana penduduk Palestin yang hadir mogok bagi menyatakan simpati terhadap tahanan amat sedikit jika dibandingkan dengan kesengsaraan yang dilalui keluarga tahanan ketika mahu melawat anak-anak mereka yang berada dalam penjara. Sepertimana yang telah terjadi, dia menceritakan bahawa tempoh perjalanan untuk melawat anak di penjara Israel di tengah padang pasir Naqab mengambil masa 14 jam.

Sedemikian itu, Dr. Mustafa Barghouti, Presiden parti Palestinian National Initiative menegaskan sewajarnya wakil-wakil Palestin perlu mengambil berat terhadap 6000 tahanan Palestin dalam penjara-penjara Israel, di antaranya 344 kanak-kanak dan remaja, juga wanita dan seorang gadis Palestin berusia 16 tahun berasal dari Awwarta.

Tambah beliau sambil menegaskan lagi, sekurang-kurangnya tindakan yang boleh dilakukan demi tahanan, Pemerintah Palestin tidak sepatutnya mengemukakan apa-apa persetujuan dengan Israel selagimana penjara-penjara tidak dikosongkan dari penduduk Palestin.

Beliau turut mengkritik kerana simpati terhadap para tahanan tidak mendapat sambutan.

Gambar(Safa): Satu sudut para ibu-bapa tahanan, di samping para ibu memegang potret anak mereka yang ditahan dalam penjara Israel.


"Mereka ada hak kerana simpati ini wajar mendapat sambutan yang gemuruh dari penduduk Palestin dan Pemerintahnya..sepatutnya juga, masalah ini mesti menjadi tindakan utama sama ada di peringkat kebangsaan dan antarabangsa agar mereka dibebaskan dengan mengambil dasar kedudukan para tahanan adalah pejuang kebebasan," Kata beliau.

Dr. Mustafa Barghouti menjelaskan bahawa sambutan terhadap masalah ini amat terhad sama ada di peringkat dalaman mahupun antarabangsa. Sumber 17/04/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS