الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dua cedera zionis serang Gaza

01 September 2012


Laporan jam 12:29 pagi, waktu BaitulMaqdis

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis (Israel/penjajah) telah menyerang dua buah pengkalan pejuang Palestin di kawasan المقوسي yang terletak di sebelah utara bandar Gaza awal pagi Sabtu, 01/09/2012. Sebuah dari pengkalan terbabit milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera gerakan HAMAS) dan sebuah lagi milik pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN (sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH).

Kata penyampai berita agensi SAFA, pesawat tempur zionis melepaskan dua peluru misil ke atas dua pengkalan berkenaan, lantas mengakibatkan dentuman letupan yang amat kuat di bandar Gaza.

Menurut agensi berita PALTIMES, sebaik sahaja berlaku kejadian, pasukan penyelamat dan bomba bergegas ke lokasi sasaran serta meneliti kawasan berkenaan, lalu menemui dua orang penduduk yang cedera akibat dari serangan zionis.

Jurucakap Kementerian Kesihatan, Ashraf Al-Qudraf mengesahkan dua orang penduduk mengalami kecederaan sederhana di bahagian kepala dan dada. Kedua-dua mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa' untuk rawatan lanjut.

Berdasarkan sumber perubatan, dua orang mangsa terbabit, Imad Shahadah Zaqut, 45 dan Ahmad Haitham Zamlat, 24 mengalami kecederaan setelahmana terkena serpihan pengeboman zionis yang menyasarkan pengkalan pejuang Palestin berdekatan rumah mereka. Rumah-rumah mereka turut terjejas teruk.

Gaza diserang selepas ancaman Dichter

Avi Dichter
Sebelum serangan ini berlaku, Menteri Pertahanan Dalam Negeri (Home Front Defense Minister) zionis, Avi Dichter berkata pada waktu tengahari Jumaat, 31/08/2012, 'Israel terpaksa mengambil tindakan keras susulan serangan roket yang tidak henti-henti dari Semenanjung Gaza ke selatan Israel (tanah jajahan 1948)'.

Menukil dari web berita WALLA Israel edisi hebrew semasa Dichter mengunjungi sebuah rumah warga haram di Sderot yang terkena serangan roket pada pagi Jumaat semalam, kata Dichter, "Israel terpaksa mengubah strategi yang lebih keras menentang pelancar-pelancar roket dari Gaza," tambahan pula, "kami tidak boleh membalas serangan roket dari Gaza dengan hanya sekali serangan kemudian membalas lagi pada waktu lain sepertimana serangan-serangan roket yang berlaku, namun Israel akan menetapkan strategi yang sempurna sehinggalah mereka tidak mampu lagi melancarkan serangan roket."

Semasa Avi Dichter memberikan kenyataan ini, menurut PALTIMES, sebuah kumpulan salafi yang diberi nama 'MAJLIS SYURA MUJAHIDIN PELINDUNG BAITULMAQDIS' mengumumkan pihaknya melancarkan dua serangan roket ke penempatan haram di Sderot.

Sumber-sumber media Israel pada pagi semalam melaporkan bahawa sebuah rumah warga zionis di Sderot terkena serangan roket yang mengakibatkan bucu rumah terbabit mengalami kerosakan, di samping itu, seorang wanita zionis mengalami histeria. Manakala satu lagi serangan roket gugur di kawasan lapang bersebelahan rumah tersebut. Sumber 01/09/2012, web berita Safa dan Paltimes

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS