الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

3 peluru mortar gugur di tanah jajahan

16 Januari 2011

Laporan asal jam 10.23 malam, Palestin/Mesir

AL-QUDS, - Web berita 'Yediot Ahronout' Israel versi hebrew melaporkan bahawa 3 serangan peluru mortar gugur di barat Naqab malam ini.

Gambar: Bentuk peluru mortar yang terdiri dari beberapa saiz.

Menurut sumber tersebut, serangan mortar itu dilancarkan dari Gaza meluru ke Kibbutz(tanah rampasan) yang berhadapan dengan Semenanjung Gaza, lalu gugur di sebuah kawasan di Majlis Daerah Sha'ar Henegev. Namun, tiada yang tercedera.

Berikutan serangan mortar, tiada mana-mana sayap tentera Palestin mengakui melancarkan serangan.
_____________________________________
Baca lagi:
Pejuang 'bertenang', zionis tembak penduduk

_____________________________________


Beberapa hari yang lalu, kumpulan pembebasan Palestin(ada sumber menyebut kumpulan pemisah Palestin) menyatakan Palestin ada hak untuk menentang penjajahan zionis dengan cara dan bentuk yang sesuai. Malah dalam waktu yang sama mengesahkan lagi, tentangan tersebut adalah menurut persepakatan bersama. Sumber 16/01/2011, web berita safa.ps

Read more...

Karikatur: Dari Tunisia ke Palestin

Sumber karikatur, 16/01/2011

Dari Tunisia ke Palestin dan juga kita


Hanya 29 hari, pemerintahan Ben Ali di Tunisia telah disepak-terajang rakyatnya, lalu terpaksa lari membawa diri dan keluarganya ke Arab Saudi. Agak menarik Ben Ali sempat memberi janji kepada rakyatnya agar bertenang, namun ia tidak lagi menjadi manis setelah rakyat Tunisia hilang percaya terhadap Ben Ali. Tentangan rakyat ini turut diisokong bala tentera Tunisia. Menurut media, keluarga Ben Ali terjebak dalam skandal merompak kekayaaan Negara, malah rakyat Tunisia tertekan dengan sistem yang digunakan Ben Ali. Ini baru kekangan dari pemerintah sendiri, tetapi bagaimana dengan perompak dan pengganas sebenar yang tidak malu mengakui tanah-tanah dan hak suci Palestin milik mereka? Relevan, jika cara ini dicontohi penduduk Palestin.

Mungkin agak sukar penduduk Palestin untuk bertindak sedemikian kerana pengganas utama di dunia adalah dari kalangan bijak menipu dan memperdaya. Lebih-lebih lagi, pengganas utama ini juga ada penyokongnya yang setia. Amat menyedihkan, ada pula yang mahu berdamai dengan pengganas, di samping itu sanggup pula mengawal keamanan pengganas biarpun terpaksa menuruti kehendak pengganas dengan menangkap pejuang-pejuang Palestin. Mereka berbangga dalam media kononnya gagasan keselamatan yang dibawa memberi keamanan kepada penduduk Palestin di Tebing Barat. Pemberita yang buta siarkan laporan atau mereka itu yang menipu? Rasanya tidak ada pemberita yang menyiarkan mengenai gagasan keselamatan Palestin di Tebing Barat melindungi penduduk Palestin dari kuku karat pengganas. Nampaknya, penduduk Palestin mesti berhadapan juga dengan gagasan tersebut sebelum atau selepas melanyak pengganas.

Mudah pengganas ini jatuh tersembam jika yang mengasaknya bukan dari Palestin sahaja, tetapi melibatkan asakkan dan dokongan yang berterusan dari umat pelusuk dunia. Acapkali dikatakan sedemikian tetapi ada penghadangnya yang akan membentengi pengganas.

Saat ini, seorang menteri pengganas telah menyuarakan kebimbangan berikutan apa yang berlaku di Tunisia turut mengembalikan kuasa Islam(parti/kumpulan). Tidak mustahil, akan wujud perancangan lain bagi memintas kehendak rakyat yang sewajarnya perlu diutamakan.

Kesan Tunisia turut melebar ke Syria dan Mesir apabila pemerintah di Negara tersebut mengumumkan mekanisma bagi meringankan bebanan hidup yang dihadapi rakyat.

Mungkin ini cara selayaknya menuntut janji dari pemerintah yang sanggup membolot kekayaan Negara dan mengenepikan hak-hak rakyat yang mesti diutamakan. Sudahlah malang terpaksa lari, bertambah pula hina mendapat bayaran 'cash' dari rakyatnya. Kini, satu dunia telah tahu dan tidak perlu pendedahan dari wikileaks. Inilah pengajaran kepada mana-mana pemerintah, insyaAllah di akhir khidmat kepada rakyat mendapat balasan mulia jika menuruti cara Islam.

"Lain kali nak buat gheja, buat gheja cara Islam," ungkapan peringatan dari seorang Menteri Besar.

Read more...

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(21)

16 Januari 2009
HARI KE-21 SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Hari ke-13 Serangan dan pencerobohan darat di Gaza)
_______________________________________
Kronologi sebelum ini:

Serangan Israel di Gaza 2008-2009(20)

_______________________________________

Israel mula berundur

- 23 mayat penduduk Gaza telah ditemui awal pagi ini setelah tentera Israel berundur dari Tel Hawa.

- Sejumlah besar kawasan di Tel Hawa mengalami kerosakan akibat serangan.

Rundingan sengit

- Menteri Luar Israel berangkat ke Amerika Syarikat hari ini. Menurut sumber, Livni akan membincangkan berkenaan perang di Gaza. Dinyatakan juga, Livni akan mendapatkan sokongan (berbentuk undang-undang) dari peringkat antarabangsa bagi menghentikan penyeludupan senjata di Semenanjung Gaza.

Sementara itu, Livni akan membincangkan dengan wakil Amerika berkenaan inisiatif Mesir.

- Livni juga sedang berusaha bagi mendapatkan mekanisma pengawasan bagi menghalang penyeludupan senjata malah mengawasi gerakan HAMAS.

- Pertemuan di antara Ehud Olmert(Perdana Menteri Israel), Tsipi Livni(Menteri Luar Israel), dan Ehud Barak(Menteri Pertahanan Israel) yang membincangkan syarat-syarat bagi menghentikan perang di Gaza.

- Menurut sumber, berlaku perselisihan antara Ehud Olmert, Perdana Menteri Israel dengan Ehud Barak, Menteri Pertahanan Israel berhubung perang di Gaza. Ehud Barak mahu menghentikan serangan di Gaza, Olmert pula mahu meneruskan perang di Gaza.

- Amus Gilad, wakil Menteri Pertahanan Israel datang semula ke Kaherah hari ini bagi membincangkan inisiatif Mesir.

Tindakan pejuang Palestin

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) dan kesemua kumpulan pejuang Palestin yang lain berjanji akan membalas serangan Israel yang menyebabkan salah seorang pemimpin HAMAS, Said Siam(Menteri Dalam Negeri, Kerajaan Palestin Gaza) syahid dalam pengeboman Israel kelmarin di Hayyu Yarmouk. Turut syahid bersama Said Siam adalah anaknya dan beberapa ahli keluarganya.

Read more...

Pejuang 'bertenang', zionis tembak penduduk

Laporan asal jam 11.12 pagi, Palestin/Mesir

GAZA - Seorang penduduk Palestin yang bekerja sebagai pengutip kepingan besi cedera pagi ini di bahagian kakinya akibat terkena tembakan tentera zionis di utara Semenanjung Gaza.

Berhubung kejadian, jurucakap media Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan, pemuda berusia 21 tahun itu mengalami kecederaan yang disifatkan pertengahan di bahagian kaki kirinya.

Jelas Abu Salmiah, mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital di bandar Gaza untuk menerima rawatan lanjut.

Berikutan itu, jumlah pengutip besi dan sisa runtuhan yang terkena tembakan zionis meningkat ke 110 orang. Disebutkan, tembakan sengaja dari tentera zionis mensasarkan orang awam dan petani-petani Palestin ketika menuai dan membajak tanah di sepanjang garisan sempadan, dari arah timur dan utara Gaza.

Sebentar tadi(jam 12.06 tengah hari, Palestin/Mesir), pesawat tempur zionis melancarkan beberapa serangan gempa di ruang udara di barat Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Beberapa hari lalu, serangan roket ke tanah jajahan dihentikan setelah kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(ada sumber menyebut kumpulan pemisah) menyatakan persepakatan untuk 'bertenang', tetapi tidak bermaksud menghentikan penentangan ke atas zionis.

Pejuang-pejuang Palestin di Gaza turut menyebut pihaknya akan 'bertenang' selagimana zionis tidak bertindak melancarkan apa-apa serangan ke Gaza.

Sehingga kini, gerakan HAMAS berkata, tiada panggilan secara rasmi dari Kerajaan Mesir yang meminta hentikan serangan roket ke tanah jajahan bagi mengelakkan perang baru meletus di Gaza, namun hanya disebut melalui media massa. Sumber 06/01/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS