الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

4 mortar sasar pos Sufa dan Kissufim

01 Januari 2011

Laporan asal jam 01.17 petang, waktu Palestin/Mesir

GAZA - KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA membuat pengumuman bahawa pihaknya telah menyerang pos tentera zionis Kissufim dan Sufa dengan 4 peluru mortar 'hawn' pagi tadi.

Sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN dalam kenyataan rasminya berkata, pejuang ABU ALI dari unit pertahanan berjaya mengebom pos tentera zionis 'Sufa' dengan dua peluru mortar 80mm, dan sebuah lagi pos tentera 'Kissufim' turut dibom dengan peluru yang sama.

Gambar(arkib safa): Pejuang ABU ALI sedang bersiap untuk lancarkan serangan mortar.


Jelas ABU ALI, serangan balas ini adalah ke atas jenayah zionis terhadap penduduk Palestin serta pejuang, malah turut bersempena dengan ulangtahun mengingati detik bermulanya revolusi Palestin.

Tegas ABU ALI, pihaknya tetap berpegang dengan jalan penentangan untuk menghadang dan menyerang balas ke atas penjajah. Sumber 01/01/2011, web berita safa.ps

Read more...

Tentera zionis diserang 8 peluru mortar

Laposan asal jam 08.42 pagi, waktu Palestin

GAZA - Sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS umum lancarkan serangan peluru mortar ke atas sebuah unit khas tentera zionis di timur Gaza.

Kenyataan rasmi SARAYA AL-QUDS yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, awal pagi tadi, unit serangan SARAYA AL-QUS telah melancarkan serangan 8 peluru mortar 'hawn' ke atas sebuah unit khas zionis yang sedang bergerak berdekatan pintu gerbang pos tentera zionis 'Nehal Auz' di timur Gaza.

SARAYA AL-QUDS menyatakan pejuang berhak untuk menghadang sebarang tentangan zionis terhadap penduduk Palestin. Sumber 01/01/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS