الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rundingan damai secara langsung beberapa minggu lagi - Barak

07 Julai 2010

AL-QUDS, - Menteri Perang(Pertahanan) Israel, Ehud Barak, membuat jangkaan bahawa rundingan secara langsung dengan Pihak Berkuasa Palestin Ramallah akan dilaksanakan dalam beberapa minggu lagi, setelah hal tersebut dibincangkan secara khusus dalam pertemuan Obama dengan Netanyahu di Washington semalam, Selasa.

Barak berkata sedemikian ketika dalam satu perjumpaan dengan tiga anggota kongres Amerika di Al-Quds hari ini.

Presiden Israel, Simon Perez pula berkata, pertemuan antara Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama seperti 'membuka jalan' kepada rundingan damai secara langsung antara Israel dengan Pihak Berkuasa Palestin Ramallah. Sumber 07/07/2010, web berita safa.ps

Read more...

Pertempuran sengit setelah Israel roboh rumah

'ARA - Sebuah pertempuran sengit meletus antara penjajah(polis dan unit khas) dengan penduduk kawasan Wadi 'Ara(tanah jajahan 1948) sebaik sahaja sebuah rumah penduduk, Nukman Abu Saam dirobohkan atas alasan rumah tersebut dibina tanpa kelulusan.

Sumber peta, google map. Kedudukan Wadi 'Ara di nombor 61. Manakala jalan 65 pula adalah highwah no.65 yang bertanda bulat merah kecil di tiga noktah perhentian.

Jentolak-jentolak penjajah yang diiringi puluhan anggota polis dan pasukan keselamatan serta dilindungi jip-jip tentera dan helikopter merempuh masuk ke kampung 'Ara pada jam 2 pagi dengan tujuan untuk merobohkan tersebut. Berikutan itu, beratus-ratus penduduk dari kampung tersebut dan kampung yang bersebelahan bergegas menempik serta menghadang cubaan meroboh.

Ketika usaha meroboh, polis Israel melepaskan gas pemedih mata ke arah penduduk-penduduk yang mara ke kawasan itu, lalu mengakibatkan beberapa dari kalangan penduduk mengalami kecederaan. Malah, tiga pemuda turut ditangkap polis Israel.

Jurucakap polis Israel mendakwa, pihaknya telah menangkap tiga pemuda Palestin dari kampung berkenaan kerana didakwa 'melontar batu dan cubaan menutup jalan(highway no.65)'.

Pengerusi Jawatankuasa Masyarakat bagi mempertahankan tanah dan penduduk di Wadi 'Ara, Ahmad Mulhim berkata, "walaupun penjajah menjalankan operasi meroboh tetapi pendirian penduduk adalah lebih mulia sekiranya keteguhan kami lebih kuat dari keangkuhan sikap Kementerian Dalam Negeri Penjajah dan projek-projek Yayasan Israel yang bertindak zalim terhadap penduduk-penduduk Arab."

Tambah beliau lagi, "semalam kami telah mengumumkan persediaan berjaga-jaga bagi menghalang sebarang usaha perobohan, dan hari ini kami mengumumkan sekali lagi ketikamana arahan-arahan yang mengancam untuk meroboh beratus-ratus rumah di 'Ara dan desa-desa yang berada di Wadi 'Ara."

Jawatankuasa tersebut turut mengumumkan mogok di dua buah kampung, 'Ara dan 'Ar'ara bagi memprotes tindakan Israel meroboh rumah tersebut malah beberapa buah rumah lain berada dalam bahaya, iaitu diancam roboh kerana dakwaan pembinaan tidak ada kelulusan. Sumber 07/07/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS