الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertempuran sengit: Rejim zionis rempuh Silwan

30 Ogos 2010

AL-QUDS, - Pertempuran sengit yang dilaporkan tercetus pagi tadi antara penduduk perumahan Silwan, selatan Masjid Al-Aqsa dengan tentera rejim zionis. Kejadian tersebut berpunca dari operasi meluas yang dijalankan oleh tentera rejim zionis merempuh masuk beberapa buah rumah penduduk Palestin.

Dalam kejadian tersebut, tentera rejim zionis telah menangkap beberapa orang penduduk Palestin. Sebahagian penduduk Al-Quds yang ditangkap rejim zionis dikenali, Jawad Abu Romuz dan kakaknya yang merupakan aktivis Al-Quds, Soad Abu Romuz, serta Adam Samrin, 68 seorang juru azan yang juga merupakan pengawal Masjid 'Ain Silwan dan dua saudara kandung, Fadi dan Nour Siam yang berumur dalam lingkungan 20 an.

Sementara itu, tentera rejim zionis turut menyerahkan surat perintah kepada Hamzah, 16 yang diminta hadir bersama-sama bapanya ke bahagian siasatan yang terletak di barat Al-Quds.

Menurut saksi, sejak akhir-akhir ini, operasi penangkapan dan rempuhan tentera zionis terus meningkat sejak berlakunya kejadian dari sekumpulan pelampau Yahdi yang cuba merosakkan Masjid 'Ain Silwan di Hayyu Wadi Helwah. Lantas, memaksa penduduk Al-Quds bangkit menghalang perlakuan pelampau Yahudi serta membakar kereta mereka. Sumber 30/08/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS